Σε νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Κυπριακής Προεδρίας προέβη ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς. 

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι «ο εξάμηνος ενθουσιασμός της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμη ζημιά στην Ε.Ε. Οι έξι μήνες θα περάσουν, οι Ελληνοκύπριοι θα φύγουν, αλλά εμείς θα παραμείνουμε», τόνισε, προειδοποιώντας την Ε.Ε. ότι δεν πρέπει να διαπράξει ένα λάθος που «δεν θα έχει επιστροφή». 

«Η Ε.Ε. πρέπει να μην κάνει λάθος που δεν θα έχει επιστροφή και να μη βαθύνει ακόμη περισσότερο τις διαφορές», υπέδειξε ο Ε. Μπαγίς, για να προσθέσει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που εξαπατάται η Ε.Ε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αναγάγει σε θεσμική πολιτική το να μη λέει την αλήθεια. Το να κρύβονται οι Ελληνοκύπριοι για τα δικά τους στενά συμφέροντα πίσω από το σύστημα της ΕΕ είναι αντίθετο προς τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ. Η Ε.Ε. πρέπει να εξετάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά όχι με μεγεθυντικό φακό, αλλά με μικροσκόπιο και να εστιάσει στην πραγματικότητα».

Επίθεση κατά… Μαυρογιάννη


Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε και τον υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο, η προεδρία της Ε.Ε. να χρησιμοποιεί ένα ύφος που στηρίζει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει συμπάθεια προς το καθεστώς Άσαντ». 

Ο κ. Μαυρογιάννης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, είχε δηλώσει ότι η Κυπριακή Προεδρία θα ακολουθήσει τα συμπεράσματα για το θέμα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Ως προς τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας, είχε πει ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή και ότι θα βρεθούν τρόποι συνεργασίας Ε.Ε. – Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία διατηρεί επιφυλάξεις και ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας. 

«Ο Χριστόφιας μπερδεύει τις γραμμές» 

Τέλος, ο κ. Μπαγίς, αναφερόμενος στη θέση της Λευκωσίας για επαφή με την Τουρκία, είπε «ο Χριστόφιας να μην μπερδεύει τις γραμμές. Ο ομόλογός του είναι ο πρόεδρος» του ψευδοκράτους κ. Έρογλου. 

«Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο με δήθεν προεδρίες και κράτη μισών νησιών. Γνωρίζω ότι ο Έρογλου είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους. Μην επιχειρήσουν να κυνηγήσουν λιοντάρια με τη μυγοσκοτώστρα που έχουν. Ο καθένας να κάνει τα δέοντα βήματα στο μέτρο του ύψους του», κατέληξε.