— Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο ή, έστω, χλιαρό. Αυτό ίσως ισχύει για την περίπτωση της επαναφοράς του πρέσβη Σταύρου Βασιλόπουλου από το «ράφι» και πάλι στο προσκήνιο, ως διευθυντή πλέον του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. 

— Από τους ικανούς και αθόρυβους διπλωμάτες, αλλά από εκείνους που ορθώνουν το ανάστημα τους όταν χρειάζεται, ο κ. Βασιλόπουλος βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στη Διπλωματική Ακαδημία περιμένοντας τη συνταξιοδότησή του, η οποία επρόκειτο να έρθει μέχρι το φθινόπωρο.

— Ο κ. Βασιλόπουλος είχε συγκρουστεί με το σύστημα που διοικεί το υπουργείο Εξωτερικών την τελευταία πενταετία. Αρχικά συγκρούστηκε με τη διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας Μ. Τελαλιάν και τον πρέσβη Γ. Σαββαΐδη για την επιλογή της τακτικής αντιμετώπισης της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η αρνητική για τη χώρα μας έκβαση της υπόθεσης, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι είχαν βάση οι ενστάσεις και οι διαφωνίες που είχε εκφράσει τότε…

— Μετά, και ενώ βρισκόταν στη θέση του πολιτικού διευθυντή, προέκυψε η υπόθεση της φυγάδευσης του καταζητούμενου για το σκάνδαλο της Siemens κ. Καραβέλλα, όπου ο κ. Βασιλόπουλος δεν συνέπραξε στο σχέδιο συγκάλυψης της υπόθεσης και έτσι «φιλοδωρήθηκε» με την αποστράτευσή του στη Διπλωματική Ακαδημία.

—Δεν ξέρουμε αν χάρηκαν με την επιλογή του κ. Βασιλόπουλου οι «ΠΑ-ΠΑ-ΖΕ» αλλά και όλη η ομάδα της κ. Μπακογιάννη υπό τον πρέσβη Κ. Χαλαστάνη, αλλά πάντως δεν θα άνοιξαν και σαμπάνιες για την ολική επαναφορά του κ. Βασιλόπουλου.

— Μετακομίσεις στο ΥΠΕΞ, αλλά δεν είναι μόνο λόγοι χωροταξικοί που επιβάλλουν τη μεταφορά του «ισογείου» στο κτίριο της Ζαλοκώστα. Υπάρχει και… συμβολισμός.

— Ο Δ. Κοδέλλας, πάντως, εγκαταστάθηκε πλήρως και έχει αναλάβει την προσπάθεια ανάκαμψης του υπουργείου, προσπαθώντας να βρει τη χρυσή τομή για την κάλυψη των πολλών ανελαστικών δαπανών με τους όλο και λιγότερους πόρους. Στο πλευρό του κ. Αβραμόπουλου, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται στο νεοκλασικό και ο στενός συνεργάτης του, Αριστείδης Καλογερόπουλος, που πάντα όπου πάει τον έχει μαζί του. 

— Έχει αλωνίσει και το τελευταίο χωριό, την τελευταία συνοικία της Θράκης για αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις ο απερχόμενος γενικός πρόξενος Μ. Σαρνίτς, ο οποίος μετακομίζει, ως πρέσβης πλέον, στη Μογγολία. Ο κ. Σαρνίτς, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες του τοπικού πολιτικού συστήματος στη Θράκη, αύξησε την εκπροσώπηση της μειονότητας σε τρεις βουλευτές, αφήνει πίσω του «τουρκοσυλλόγους» που λειτουργούν πλέον ασύδοτα και πέτυχε να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η ενότητα μεταξύ πολιτικών, αυτοδιοικητικών και ψευτομουφτήδων.

— Διάδοχος του ο Ιλχάν Σενέρ, ειδική περίπτωση, καθώς έχει υπηρετήσει επί μακρόν στην Ελλάδα και στη Θράκη και γνωρίζει άριστα την ελληνική γλώσσα. Με την ευκαιρία, αναρωτιόμαστε: Πότε έτυχε τις τελευταίες δεκαετίες να υπηρετεί στην Τουρκία έλληνας διπλωμάτης που να γνωρίζει την τουρκική γλώσσα; Εξαίρεση ίσως η περίπτωση του Αλ. Αλεξανδρή που, ως Κωσταντινουπολίτης, υπηρέτησε στο Γενικό Προξενείο της Πόλης.

— Ξαναφουντώνει η αγωνία στο ΥΠΕΞ, καθώς όσο περνά ο καιρός όλο και έρχεται πιο κοντά η ανάγκη για σύγκληση του Ανώτατου Υπηρεσιακού, ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να καλυφτούν σημαντικά κενά σε διπλωματικές αρχές του εξωτερικού.

— Παρασκευόπουλος, Παναγόπουλος θα επιθυμούσαν μια καλή θέση μετά τόσα χρονιά σε θέσεις ευθύνης (διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού και υπουργού), αλλά πρώτος θα επιλέξει ο Φρ. Βέρρος, προσωπικός φίλος του Αντ. Σαμαρά.

— Εξάλλου υπάρχει πληθώρα προσφοράς: Άγκυρα, Λονδίνο, Ουάσινγκτον, Κοπεγχάγη, Βουκουρέστι, Βαρσοβία, πιθανόν Βερολίνο…

Πολλά θα εξαρτηθούν, βεβαίως, από το τι θα γίνει με τον νόμο Λοβέρδου και εάν τελικά υπάρξουν παρατάσεις τών υπό συνταξιοδότηση πρέσβεων, καθώς η κάθε αλλαγή θα φέρει σημαντικές ανατροπές σε μια επετηρίδα που ήδη ασφυκτιά.

— Μια αρκετά υψηλού ρίσκου απόφαση έλαβε η ΟΜΟΝΟΙΑ στην Αλβανία, ξεκινώντας τη δική της απογραφή των μελών της ελληνικής μειονότητας, αμφισβητώντας έτσι τη διάτρητη γενική απογραφή που έγινε πέρυσι στη χώρα. Στην επίσημη απογραφή η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε κηρύξει αποχή, λόγω των μεθοδεύσεων που είχαν γίνει από την αλβανική πλευρά για την εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου στην Αλβανία.

— Η απογραφή θα γίνει από τις 24 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Είναι προφανές ότι θα γίνει στόχος των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων στα Τίρανα, που βάζει μπροστά η αλβανική κυβέρνηση στις επιθέσεις εναντίον της μειονότητας, ώστε να κρατά τα προσχήματα προς την Ελλάδα. Η απογραφή θα είναι χρήσιμη μεν για εσωτερική χρήση, εφόσον είναι καθαρή και ειλικρινής, αλλά πάντως δύσκολα θα μπορέσει να αποτελέσει «τεκμήριο» για τον αριθμό των μελών της μειονότητας.

— Επέστρεψαν και πάλι στα τουρκικά ΜΜΕ τα δημοσιεύματα για την οικονομική δυσπραγία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που αποδίδεται στην οικονομική κρίση της Ελλάδας. Διαβάζουμε μάλιστα ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ένα ιστορικό κτίριο και πολιτιστικό μνημείο, κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω της αδυναμίας τού Πατριαρχείου να εξασφαλίσει 50 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα για την επισκευή του.

— Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι διαρροές γίνονται εσκεμμένα από συγκεκριμένους κύκλους, ώστε να ασκηθεί πίεση στην Αθήνα και να συνεχίσει κανονικά την καταβολή της κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητης συμβολής τού ελληνικού κράτους στα λειτουργικά -και όχι μόνο- έξοδα του Πατριαρχείου. Βεβαίως, όταν κόβονται συντάξεις και μισθοί θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και κατανόηση για την καθυστέρηση μερικών ημερών στην αποστολή της ενίσχυσης.

• Σε ό,τι αφορά τη Χάλκη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει και την πρόσβαση και τον τρόπο να ξεκινήσει τώρα μια μεγάλη καμπάνια σε Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ευρώπη φυσικά, προς επιχειρηματίες όχι μόνο ομογενείς, ώστε να συνεισφέρουν όλοι και να συγκεντρωθεί το ποσόν το οποίο απαιτείται για την επισκευή και αναστήλωση του πολύτιμου κτιρίου.

-Στην Αθήνα έχουμε συστηματικά υποβαθμίσει τα όσα συμβαίνουν με τις οργανώσεις των «τσάμηδων». Παρακολουθήσαμε τις άθλιες εκδηλώσεις που οργάνωσαν στα σύνορα, αλλά, παρά την ιδιομορφία στα όρια του γελοίου, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι συγκεκριμένες ομάδες και κόμματα, με όχημα τους «τσάμηδες» και τον αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδας, εκφράζουν τον αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό και αποτελούν σταδιακά επίζηλο κυβερνητικό εταίρο τόσο για το Δημοκρατικό όσο και για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οπότε και έτσι θα τους βρούμε μπροστά μας…