Στην αρένα του Eurogroup και αντιμέτωπος με την κρίση 16 ομολόγων του, ήδη ενήμερων για τα αποτελέσματα του προκαταρκτικού ελέγχου της τρόικας, βρίσκεται από τις 6.00 το απόγευμα ο Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη «έξοδο κινδύνου» ως υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ολες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι ο Γιάννς ςΣτουρνάρας θα έχει εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, καθώς οι εταίροι μας έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από την επόμενη δόση εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν δείξει εμπράκτως ότι επαναφέρει εντός τροχιάς το πρόγραμμα.

Οι πρώτες δηλώσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση αφήνουν κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι η αποψινή συνάντηση δεν θα είναι ακριβώς το «bruising session», ελληνιστί «η ώρα του ξύλου» που περίπου φαντάζεται ο διεθνής Τύπος.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί περαιτέρω χρόνος σε κάποιες χώρες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους: «Αυτή είναι η δουλειά του Eurogroup σήμερα…να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της Ισπανίας, της Ελλάδας και ίσως να δοθεί περισσότερος χρόνος σε ορισμένους ή σε κάποιους άλλους» δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας του Eurogroup, ο Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος για το ζήτημα της Ισπανίας, ενώ όπως είπε, είναι «θέμα ημερών», η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στον τομέα της εποπτείας των τραπεζών.

Όσο για το θέμα της διαδοχής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην κεφαλή του Eurogroup, ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η Γαλλία δεν έχει προβάλει απαιτήσεις επί του θέματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα του επιθυμεί παράταση της θητείας του Γιούνκερ, αλλά όπως σημείωσε, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν διάφορες υποψηφιότητες.

Πιο ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν. Δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να διευκολυνθεί, αλλά παράλληλα κάλεσε την Αθήνα να μην ξεχνά ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος:

«Πρώτα απ΄όλα είμαι ευτυχής που στην Ελλάδα υπάρχει πλέον η κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θέλει να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη και είναι πρόθυμη να ενεργοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Νομίζω πως αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα.

Πρέπει να δούμε πόσο ρεαλιστικά είναι τα πράγματα που ζητάμε από την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να διευκολύνουμε την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι υπάρχει ένας και μόνον δρόμος.

Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει την υλοποίηση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που έχουμε ζητήσει και θα πρέπει να ακούσουμε επ’ αυτών τον Έλληνα υπουργό οικονομικών».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς για τις σημερινές αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, είπε:

«Θα μιλήσουμε για την Ισπανία σήμερα στο Eurogroup. Θα κάνουμε έναν απολογισμό των διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα δεσμευτικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα. Θα λάβουμε και τις πρώτες εκθέσεις από τις αποστολές (της τρόικας) στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά δεν νομίζω ότι θα λάβουμε καμία απόφαση σήμερα, αλλά κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο».

 

Γιούνκερ – Μοσκοβισί είδε ο Στουρνάρας
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο ελληνας υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί, για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

 

 

Εχουν ήδη ενημερωθεί από την τρόικα
Οι 17 υπουργοί Οικονομικών είναι ήδη ενήμεροι, με ενημερωτικό σημείωμα που τους υπεβλήθη από τους εκπροσώπους της τρόικας, της… χαμηλής βαθμολογίας που πέτυχε η Ελλάδα στην προκαταρκτική αξιολόγηση.

 

Μάλιστα στο χθεσινό δεύτερο ραντεβού τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέφεραν πως για να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της Ελλάδας θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να γίνουν άμεσα οι πρώτες κινήσεις ώστε να πεισθούν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ.

Ολες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, καθώς οι εταίροι μας έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από την επόμενη δόση εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν δείξει εμπράκτως ότι επαναφέρει εντός τροχιάς το πρόγραμμα.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα δεχτούν απλές διαβεβαιώσεις, αλλά θα ζητήσουν να καθοριστούν άμεσα ποσοτικοί στόχοι και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους. Αλλιώς, όπως λέγεται στους διαδρόμους της Κομισιόν, δεν πρόκειται να πουν το «ναι» για την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί στη βαθιά ύφεση και στις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή έχει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος και αναμένεται να θέσει το αίτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Πάντως, επί του παρόντος, δεν τίθεται από την ελληνική πλευρά επαναδιαπραγμάτευση του οικονομικού προγράμματος.

Οπως γίνεται αντιληπτό, ο κ. Στουρνάρας θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα καλύψει μέσα στο καλοκαίρι το χαμένο έδαφος των τελευταίων τριών μηνών και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

ethnos

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Eurogroup: Συναντήσεις Γ. Στουρνάρα με Μοσκοβισί – Γιουνκέρ