Το Αλβανικό κράτος φαίνεται πως… επιδοτεί γενναιόδωρα τους Τσάμηδες, οι οποίοι εντείνουν συνεχώς τις αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας, εκμεταλλευόμενοι φυσικά και την «σιωπή» που η Ελλάδα έχει επιλέξει και ακολουθεί ως τακτική στο διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Βορειοηπειρώτης», σε δημοσιογραφικό επίπεδο, το λεγόμενο «Τσάμικο» στην Αλβανία αναπαράγεται και προβάλλεται σε καθημερινή σχεδόν βάση, πότε με άρθρα, πότε με ένθετα και πότε με τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες φυσικά δεν παρουσιάζεται ποτέ η ελληνική άποψη. Κι ενώ οι γείτονες «βομβαρδίζονται» από την προπαγάνδα υπέρ των Τσάμηδων, το ευρύ κοινό στην Ελλάδα, έχει γενικά… μεσάνυχτα για το τι συμβαίνει στην Αλβανία, τόσο για τις παράλογες και ανιστόρητες διεκδικήσεις των Τσάμηδων, όσο και αναφορικά με τους ομοεθνείς μας Βορειοηπειρώτες.

Η ιστορία της μειονότητας των αλβανόφωνων μουσουλμάνων που ζούσαν ως το 1945 περίπου στο Νομό Θεσπρωτίας, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στην επικαιρότητα και η αλβανική πλευρά, μοιάζει να τους πριμοδοτεί με υπόγειους τρόπους, δίνοντας την εντύπωση πως ψάχνει τον κατάλληλο χρόνο για βάλει το «θέμα» των Τσάμηδων στην ατζέντα των διμερών σχέσεων με τη χώρα μας.

Τι τους υποκινεί

Γιατί όμως μετά από αρκετές δεκαετίες σιωπής οι απόγονοι των φυγάδων από τη Θεσπρωτία στην Αλβανία, άρχισαν να μιλούν για επιστροφή τους στην Ελλάδα και να ζητούν πίσω τις περιουσίες των προγόνων τους; Για έναν βασικό λόγο, όπως αναφέρει ο «Βορειοηπειρώτης». Επειδή, παρόλο που ζουν στην Αλβανία, δηλαδή σε ένα ομοεθνές περιβάλλον, η κοινότητα τους λειτουργεί με έναν ιδιαίτερα κλειστό τρόπο (αλληλοϋποστηρίζονται, παντρεύονται μεταξύ του κλπ), οπότε, ένα δικό τους κόμμα έχει «ψωμί». Για να σταθεί όμως αυτό απαιτείται φανατισμός, ο οποίος καλλιεργείται με αλυτρωτικές διεκδικήσεις. 

Όσον αφορά το επίσημο αλβανικό κράτος, αυτό διαπίστωσε στην πορεία ότι οι Τσάμηδες θα μπορούσαν να του χρησιμεύσουν ως ένα πολύ καλό «αντίβαρο» για το Βορειοηπειρωτικό, καθώς και σε άλλες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Και όπως φαίνεται από τις πλούσιες εκδηλώσεις τους, μάλλον επιδοτούνται γενναιόδωρα από το κράτος και το παρακράτος της γείτονος, ενώ τίποτε δεν αποκλείει να έχουν ενισχύσεις και από ανθελληνικά κέντρα εκτός Αλβανίας.

Αφού πέρασε η εβδομάδα με τις γιορτές και τα πανηγύρια, που ήταν αφιερωμένη στους Αλβανοτσάμηδες, επανέρχεται ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων Αλβανών, Σπετίμ Ίντριζι, κατηγορώντας την κυβέρνηση -στην οποία το κόμμα του συμμετέχει- ότι εργάζεται με αργούς ρυθμούς.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει το ρυθμό της εργασίας, όχι τους ανθρώπους», τονίζει ο Ίντριζι.

Ο αρχηγός του Κόμματος της Δικαιοσύνης της Ολοκλήρωσης και της Ενσωμάτωσης – PDIU, Σπετίμ Ίντριζι, δήλωσε ότι αν δεν εγκριθεί από αλβανικό Κοινοβούλιο το ‘ψήφισμα’ των Αλβανοτσάμηδων- που φέρεται κατά της Ελλάδας- θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος.

Την πρώτη φορά που κατατέθηκε, το 2004, είχε πέσει πολύ ξύλο με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Τώρα, που φαινομενικά δείχνει πολιτικά ισχυρότερος, επιδιώκει την υπερψήφισή του από το αλβανικό κοινοβούλιο.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ http://www.echedoros-a.gr/