Του Όμηρου Αλεξάνδρου

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο αρχηγό κράτους στην Ευρωζώνη μετά το Λουξεμβούργο, ανέφερε το Bloomberg σε δημοσίευμά του. Το διεθνές, οικονομικό δίκτυο τόνισε μάλιστα ότι η Κύπρος με πληθυσμό 804.435 ατόμων καταβάλλει στον Πρόεδρο 158.551 ευρώ σε ετήσια βάση. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί σε εισφορά 20 σεντ του ευρώ ετησίως στον κάθε πολίτη της Δημοκρατίας, την ώρα που η Κύπρος κατέστη η Πέμπτη χώρα της ζώνης του ευρώ που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης. Ο υπολογισμός γίνεται κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παίρνει 210.111 ευρώ τον χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί σε 41 σεντ του ευρώ για κάθε πολίτη, ωστόσο, το Λουξεμβούργο είναι και η χώρα με τους υψηλότερους μισθούς αναμέσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εξάλλου, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Eoin O’Malley τόνισε με επικριτικό ύφος: «Για το Λουξεμβούργο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αφού όλοι οι εργαζόμενοι θεωρούνται υψηλόμισθοι, ωστόσο, δεν υπάρχει λογική να πληρώνεται τόσο καλά ο Κύπριος Πρόεδρος».

Μάλιστα σημείωσε: «Είμαι βέβαιος πως τους επόμενους 12 μήνες οι απολαβές του Προέδρου θα τύχουν εμβληματικής μείωσης».

Τα πιο πάνω μετέδωσε το Bloomberg TV το οποίο όμως αν και έγκυρο κανάλι δεν έψαξε και τόσο καλά το θέμα. Το ποσό των €158.551 αφορά μόνο τον μισθό του προέδρου με βάση τον νόμο ο οποίος βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνει τα έξτρα επιδόματα που παίρνει όταν κάνει ταξίδια στο εξωτερικό. Αυτό το επίδομα που ο ίδιος παράτυπα και παράνομα παίρνει και που ανέρχεται στις €60.000 περίπου ετησίως, έγινε αφορμή για μεγάλη συζήτηση και κριτική στο παρελθόν για την οποία όμως το αυτί του συντρόφου δεν ίδρωσε καθόλου. Το πιο πάνω επίδομα είναι παράτυπο και σκανδαλώδες γιατί με βάσει το σύνταγμα, όλα τα έξοδα που αφορούν τα ταξίδια του Προέδρου στο  εξωτερικό καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το πάγιο ταμείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κάτι ακόμη, και ο μισθός και τα παράτυπα επιδόματα του Προέδρου είναι αφορολόγητα ενώ την ίδια στιγμή ο απλός πολίτης με τέτοια ποσά θα πλήρωνε φόρο που θα ξεπερνούσε την ανώτατη κλίμακα του 35%.

Πέραν από τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος μας είναι και ο μόνος πρόεδρος που διακινείται με προσωπικό Jet αεροπλάνο το οποίο χρυσοπληρώνει ο πολίτης εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Κατά τα άλλα, ο ίδιος δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι υπήρξε ένα απλό και πτωχό παιδί του λαού που στην παιδική του ηλικία το μέσο διακίνησης του ήταν το παραδοσιακό κυπριακό γαιδούρι….. με το γνωστό γινάτι, που όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι είναι μεταδοτικό στο άνθρωπο.

Και κάτι άσχετο με τις αποδοχές του Προέδρου.

Σε λίγες μέρες ο Πρόεδρος και το κόμμα του, το Κομμουνιστικό ΑΚΕΛ θα μας αραδιάσουν και πάλιν τους πύρινους λόγους τους και θα μας εκτοξεύουν τις γνωστές ‘’πατριωτικές τους κορώνες για το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του Ιούλη του 1974. Πραγματικά πολύ θα ήθελα να ήμουν μέσα στο μυαλό και την ψυχή του Προέδρου και του κάθε ακελικού για να διαπιστώσω πώς πραγματικά θα νοιώθουν όταν θα μιλούν για τα εγκλήματα του 1974, ενώ από την άλλη θα σφυρίζουν αδιάφορα και θα παραγνωρίζουν τα δικά τους Ιουλιανά εγκλήματα, αυτά της έκρηξης στο Μαρί και της πτώχευσης της Κύπρου.

 

Τελικό συμπέρασμα, ο Χριστόφιας έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στη ιστορία των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτά του πιο αποτυχημένου, του πιο ακριβοπληρωμένου και του μεγαλύτερου υποστηρικτή του Νίκου Αναστασιάδη στο δρόμο προς την προεδρία, γιατί κακά τα ψέματα, χωρίς τις παπαριές του συντρόφου Χριστόφια, η εξουσία για αυτόν θα φάνταζε όνειρο θερινής νυκτός . Να μας ζήσουν και να τους χαιρόμαστε, αυτούς έχουμε γιατί αυτούς πραγματικά αξίζουμε!!