Φρένο στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας μας, βάζουν με δηλώσεις τους, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την πρώτη να δηλώνει ότι μια ενδεχόμενη παράταση δεν θα μπορούσε να ξεπερνά ορισμένες εβδομάδες και την δεύτερη να χαρακτηρίζει «πρόωρη» την συζήτηση για παράταση και περαιτέρω χρηματοδότηση.

 

Μέσω συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να δοθεί στην Ελλάδα παράταση που θα υπερβαίνει τις μερικές εβδομάδες, για την υλοποίηση των στόχων σε ό,τι αφορά την μείωση του ελλείμματος και ότι επί της ουσίας οι όροι λιτότητας δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουν.

Με αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, «η Καγκελάριος δείχνει ότι σιγά σιγά εξαντλείται η υπομονή της με την Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εκφράζει την άποψη ότι είναι πρώιμη η συζήτηση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ωστόσο δηλώνει ικανοποιημένη με την αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης και το γεγονός ότι η ηγεσία της χώρας συνειδητοποιεί την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

 

lagard2«Με ικανοποιεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν συνηδειτοποιήσει ότι πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα στην «ιδιοκτησία», την υιοθέτηση και εφαρμογή του προγράμματος. Γιατί πιστεύω ότι (σσ: το προγραμμα διάσωσης) συνιστά μία σχέση quid pro quo (ανταπόδοσης) κάτι που προηγουμένως δεν ήταν πάντα ο κανόνας. Αυτή η αλλαγή στην στάση νομίζω ότι ήταν δικαιολογημένη, είναι ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει στην (διεξαγωγή) ενός καλύτερου διαλόγου με τις αρχές» δήλωσε στο CNBC η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθεί όμως ένα μεγάλο «αλλά», όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

Όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτήθηκε αν είναι πρόθυμη να δώσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται για την εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ότι η εν λόγω συζήτηση γίνεται πρόωρα.

«Είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε για παράταση, να συζητούμε πρόσθετη χρηματοδότηση», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια συζήτηση με τις αρχές, ένας προσδιορισμός των στόχων, των νέων πολιτικών και το πως μπορεί μέσω αυτών να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

 

«Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά»
Διαχωρίζοντας το ελληνικό κράτος από τον ελληνικό λαό και σε αντίθεση με τα προηγούμενα εμπρηστικά της σχόλια για τα παιδάκια στο Νίγηρα που την απασχολούν περισσότερο όπως είχε ισχυριστεί, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την συμπάθειά της για τα δεινά των Ελλήνων.

 

«Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει υποφέρει πολύ και έχει κάνει σημαντικές θυσίες», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς και του βιοτικού επιπέδου, θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι οι Έλληνες «έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες που συχνά υποτιμούνται».

Απαντώντας τέλος στην κριτική που δέχεται το ΔΝΤ, ότι εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά, δείχνοντας επιείκεια στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες τώρα, σε αντίθεση με τους σκληρούς όρους που επιβλήθηκαν στην Ινδονησία και άλλες χώρες, κατά την διάρκεια της ασιατικής κρίσης πριν από 15 χρόνια, η Λαγκάρντ υποστήριξε:

«Ότι το Ταμείο φέρεται επιεικώς στην Ελλάδα, αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν το πιστεύουν οι Έλληνες και εγώ έχω γίνει αποδέκτης (αυτής της πεποίθησης). Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, αυτή είναι η αποστολή του Ταμείου. Δεν είμαστε εδώ για να δείξουμε ιδιαίτερη φροντίδα σε μια συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες όχι».

Κατά της επιμήκυνσης στις χρεωμένες χώρες οι Γερμανοί

 

Το 61% των Γερμανών θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί στις υπερχρεωμένες χώρες περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί και μόνο το 31% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας παράτασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Πολιτικού Βαρόμετρου» που παρουσίασε σήμερα η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.

Όπως αναφέρεται στην ίδια δημοσκόπηση, το 51% των ερωτηθέντων λέει «όχι» στην έκδοση ευρωομολόγων, με μόλις το 12% να απαντά θετικά και το 24% να τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων εφόσον προηγουμένως έχει ενισχυθεί η δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης.

«Καλά» διαχειρίζεται η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ την κρίση του ευρώ, σύμφωνα με το 63% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 28%.

Σε ποσοστό 57% ωστόσο οι Γερμανοί εκτιμούν ότι η κυρία Μέρκελ δεν εξηγεί επαρκώς την πολιτική της για την κρίση, με μόνο το 33% να δηλώνει ότι δίδονται επαρκείς εξηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά την δύναμη των κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες ενισχύονται κατά δύο μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στο 36%.

Ανάλογες απώλειες καταγράφονται για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν στο 30%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 4%, χάνοντας μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και μένοντας μακριά από το όριο (5%) της εισόδου στην Βουλή.

Οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 13%, η Αριστερά κερδίζει μια μονάδα και φθάνει το 6%, ενώ οι Πειρατές εμφανίζονται, όπως και τον προηγούμενο μήνα, στο 7%.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας και για την ίδια την κυρία Μέρκελ, η οποία, στην κλίμακα αξιολόγησης των πολιτικών από -5 ως +5, καταλαμβάνει την πρώτη θέση με βαθμό 2, από 1,7 που συγκέντρωσε στην προηγούμενη αξιολόγηση.

Ακολουθεί η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, η οποία βαθμολογείται με 1,9, από 1,7 που είχε εξασφαλίσει τον Ιούνιο.

Ακολουθούν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, επίσης σοσιαλδημοκράτη, Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Πρόεδρος της SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αρνητική είναι η βαθμολογία για τους πολιτικούς της FDP. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίντο Βεστερβέλε βαθμολογείται με -1 και ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ με -1,4.

 

 

Σχετικά άρθρα

Δημοσκόπηση: «Όχι» στην παράταση για τις υπερχρεωμένες χώρες λένε