Του Γιώργου Παυλόπουλου

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από την καταστροφική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, η οποία ισοπέδωσε τη ναυτική βάση που βρίσκεται στο Μαρί, της Κύπρου. Σαν από σύμπτωση δε, την ώρα που γίνονταν οι εκδηλώσεις μνήμης για την τραγωδία, ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος έχει αρχίσει να μοιάζει με μια απέραντη πυριτιδαποθήκη, έτοιμη να σκορπίσει τον όλεθρο σε πολλές χώρες. Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το σκηνικό πολέμου που στήνεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή: καθώς η Συρία φλέγεται, η Ρωσία στέλνει οπλισμένα σκάφη της στη βάση της Ταρσού και το Ισραήλ πλήττει συστηματικά τη Λωρίδα της Γάζας, τρία παράλληλα αεροναυτικά γυμνάσια βρίσκονται σε εξέλιξη λίγο πιο μακριά -γύρω από την επίμαχη περιοχή της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τουρκία, Ισραήλ και Βρετανία έχουν αναπτύξει δεκάδες πλοία, μαχητικά αεροπλάνα, κομάντος και συστήματα ηλεκτρονικών μέτρων και αντιμέτρων σε ακτίνα πολλών δεκάδων τετραγωνικών μιλίων, επικαλούμενες μάλιστα και οι τρεις τα «ζωτικά τους συμφέροντα». Και προσφέροντας, έτσι, μιαν ακόμη απόδειξη ότι τα σενάρια πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο δεν εμπίπτουν, πλέον, στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι απολύτως ρεαλιστικά.

Βεβαίως, είναι απίθανο (ή, τουλάχιστον, εξαιρετικά δύσκολο) τα γυμνάσια αυτά να οδηγήσουν σε ανάφλεξη. Ωστόσο, όπως σημειώνουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες, η παρουσία δυνάμεων από χώρες με αντιτιθέμενα και ανταγωνιστικά γεωπολιτικά συμφέροντα κάνει τις ασκήσεις να προσομοιάζουν με πραγματικές καταστάσεις. Άλλωστε, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν οι Έλληνες και Τούρκοι πιλότοι και οι επιτελείς τους, οι εικονικές αερομαχίες που διεξάγονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο δεν απέχουν παρά μία κίνηση από την πραγματική μάχη…

Το γεγονός ότι η άσκηση διεξάγεται εντός και γύρω της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία αναγνωρίζουν οι Ισραηλινοί όχι όμως και η Άγκυρα, μαρτυρά του λόγου το αληθές.

Σύμφωνα δε με τις ανακοινώσεις της Λευκωσίας, η τουρκική πλευρά δεν έκανε καν τον κόπο να ζητήσει άδεια για την πραγματοποίηση της άσκησης, επιχειρώντας έτσι να κατοχυρώσει ντε φάκτο τη δυνατότητά της να αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου σε αυτό το «οικόπεδο» -όπου, όπως είναι γνωστό, υπάρχει πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου, στην εκμετάλλευση του οποίου συμμετέχει και το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν στη Μόσχα

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του με το Βλ. Πούτιν θα βρεθούν τόσο τα ενεργειακά θέματα όσο και ένα ζήτημα στο οποίο Τουρκία και Ρωσία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Πρόκειται, βεβαίως, για τις εξελίξεις στη Συρία, στις οποίες μάλιστα δείχνει να ανοίγει νέα σελίδα: οι πρόσφατες αυτομολήσεις του στρατηγού Μανάφ Τλας, στενού φίλου και συνεργάτη του Άσαντ, καθώς και του Σύρου πρέσβη στο Ιράκ, Ναουάφ αλ-Φάρες, αναμένεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην ενοποίηση της συριακής αντιπολίτευσης, με την οποία οι δύο (κυρίως ο πρώτος) έχουν ήδη στενές επαφές.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ