Βελτιώνεται η κατάσταση λόγω της εξασθένησης των ανέμων στην Αχαΐα, εκκενώθηκαν σπίτια, γηροκομείο, μοναστήρι και παιδική κατασκήνωση στην Κερατέα. Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες με τις φλόγες στην Κερατέα. Η φωτιά μαίνεται στην περιοχή του Διονύσου και απειλεί σπίτια στους οικισμούς Τρέπες και Δασκαλειό.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος του δήμου Λαυρεωτικής, Νίκος Στάμου, εκκενώθηκαν το γηροκομείο της περιοχής, το μοναστήρι της Παναγίας και παιδική κατασκήνωση, ενώ τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο ΚΑΠΗ της Κερατέας, όπου παραμένουν ασφαλή.

«Είναι μεγάλο το μέτωπο της πυρκαγιάς και απειλούνται πολλά σπίτια, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή εικόνα σε πόσα σπίτια έχει φτάσει η πυρκαγιά γιατί είναι δύσβατη η περιοχή σε κάποια σημεία της», πρόσθεσε ο κ. Στάμου.

Αυτή την ώρα, για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά ενεργούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα βόρεια της Πάτρας

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στις περιοχές Δρέπανο και Πλατάνι, βορειανατολικά της Πάτρας, ενώ μικρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται σε Καστρίτσι και Σελλά. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που επιχειρούν συνεχώς, ώστε να αποτρέψουν έγκαιρα τη δημιουργία κάποιου νέου πύρινου μετώπου.

Εξάλλου, από νωρίς το πρωί πετούσαν πάνω από τα μέτωπα των πυρκαγιών αεροπλάνα και ελικόπτερα, που με συνεχείς ρίψεις νερού κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής, θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο, αρκεί να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες και να μην αυξηθεί η ένταση των ανέμων.

Όσον αφορά τα αίτια της μεγάλης φωτιάς, οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και θα επικεντρωθούν στην περιοχή των Σελλών απ΄όπου και ξεκίνησε.

Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, αναμένεται να πραγματοποιήσουν έρευνες, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, ώστε να διαπιστώσουν αν πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, ενώ παράλληλα αναμένεται να πάρουν καταθέσεις και από κατοίκους της περιοχής.

Πάντως, η ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά, στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, και το γεγονός ότι πήρε γρήγορα διαστάσεις, προβληματίζει ιδιαίτερα τους αξιωματικούς.

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των ζημιών, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλου, συγκροτούνται δύο επιτροπές, γι αυτόν τον σκοπό.

Η πρώτη επιτροπή θα ελέγξει όλες τις υποδομές και τα τεχνικά έργα στην πληγείσα περιοχή και θα εισηγηθεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η δεύτερη επιτροπή θα οριοθετήσει την πληγείσα περιοχή και θα καταγράψει ζημιές σε κατοικίες, προκειμένου να υποβληθούν αιτήματα παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων προς πληγέντες. Όπως δήλωσε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος «οι επιτροπές αυτές θα πιάσουν δουλειά αμέσως μόλις η Πυροσβεστική υπηρεσία δώσει σήμα ότι οι φωτιές έχουν οριστικά σβήσει».

Επίσης, αναμένεται να γίνει η καταγραφή των ζημιών και στις καλλιέργειες που υπάρχουν στις καμένες περιοχές.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο Χανίων

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί, από το μεσημέρι, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κίσσαμο, μεταξύ των περιοχών Βάθη, Παπαδιανά Κεφάλι και Αμυγδαλοκεφάλι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργειες, να καούν ζώα και μελίσσια, ενώ εκκενώθηκε ο οικισμός Παπαδιανά, όπου υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια, κυρίως αγροικίες και παλιές κατοικίες.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στην περιοχή έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές μικρές εστίες σε διάφορα σημεία, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε ένα πύρινο μέτωπο που έφθανε τα 20 χιλιόμετρα.

Το έργο των επίγειων δυνάμεων συνέδραμε το πρωί και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που όμως, λόγω βλάβης λίγο πριν τις 10, κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο της Σούδας και επέστρεψε στις 12 το μεσημέρι στο μέτωπο της φωτιάς.

Έως στιγμής εκτιμάται ότι έχουν καεί 1.500 στρέμματα καλλιεργειών και χορτολιβαδικής έκτασης. Ωστόσο, ακριβής αποτίμηση θα γίνει μόλις σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κάηκαν σπίτια από την πυρκαγιά στην Κερατέα