Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη. Στις δηλώσεις του μνημόνευσε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το βαλκανικό έπος και έδωσε το δικό του αισιόδοξο μήνυμα στον ελληνικό λαό.

Μιλώντας για την επέτειο τις 28ης Οκτωβρίου, ο κ Παπούλιας δήλωσε: « Σήμερα γιορτάζουμε 2 μεγάλες επετείους. Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε να πραγματώσει το όνειρο του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα με τις νίκες του στρατού και την υποστήριξη του ελληνικού λαού, πέτυχε να πραγματοποιήσει τα όνειρα που προσδοκούσε ο ελληνισμός»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «δεύτερο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας». Όπως αναφέρει, «Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων ήταν καίριας σημασίας» αφού όπως τόνισε η καθυστέρηση αυτή, ανάγκασε το στρατό του Χίτλερ να βρεθεί στη Μόσχα μέσα στο βαρύ χειμώνα ανακόπτοντας έτσι την πορεία του.

Ωστόσο ο κ Παπούλιας πρόσθεσε ότι αυτή τη συμβολή της Ελλάδας «πολλοί την ξεχνούν γιατί δε θέλουν να αναγνωρίσουν τι χρωστάει η Ευρώπη στη μικρή Ελλάδα»

Τέλος έδωσε το δικό του αισιόδοξο μήνυμα για την χώρα που μαστίζεται από την κρίση «Ο λαός δοκιμάζεται σήμερα αλλά έχει την ψυχή του βαλκανικού έπους».

«Θα βγούμε από την κρίση και πρέπει να βγούμε από την κρίση» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι και μετά από μεγάλες ήττες του παρελθόντος η Ελλάδα αποκατέστησε τη σημασία της σε όλο τον κόσμο.

Ολοκληρη η δήλωση του Κάρολου Παπούλια

«Εορτάζουμε σήμερα δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε για να πραγματώσει τα όνειρα του ελληνισμού.

Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν μια ανατροπή στα τότε δεδομένα και καθιέρωσε πολιτικοστρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρο της. Ετσι η Ελλάδα με τις νίκες του στρατού και τη στήριξη του λαού πέτυχε τα όνειρα που προσδοκούσε ο Ελληνισμός. Και φτάνουμε στον άλλο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας και που είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως ομολογούν όλοι. Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας είχε σαν συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ γιατί δεν μπόρεσε το χειμώνα του 1941 να καταλάβει τη Μόσχα και κατέρρευσαν τα σχέδια του Χίτλερ. Αυτό το ομολόγησαν όλοι τότε. Σήμερα πολλοί θέλουν να το ξεχνούν και θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη σε αυτή τη μικρή Ελλάδα.

Εμείς όμως, προχωράμε μπροστά, ο ελληνικός λαός χειμάζεται σήμερα, αλλά έχει την ίδια ψυχή εκείνου του λαού των Βαλκανικών Πολέμων και του έπους του 1940. Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού, θα βγούμε από την κρίση και πρέπει να βγούμε από την κρίση. Γιατί και σε εκείνη την ιστορική εποχή υπήρξε η μεγάλη ήττα του 1897 και όμως ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα, έδωσε το «παρών» και αποκατέστησε την πολιτικοστρατιωτική της σημασία σε όλο τον κόσμο, σε εκείνον τον κόσμο και σήμερα πιστεύω το ίδιο θα συμβεί.

Πρέπει, όμως, να βγούμε γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτόν τον λαό. Τα έχει δώσει όλα. Και νομίζω ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Αλλάζει με την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός επέτυχε πολύ περισσότερα από ότι επέτυχε η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και όλες αυτές οι χώρες που δοκιμάζονται. Και οι επόμενοι μήνες, να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν στο λαό μας την ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Με αυτά τα λόγια θέλω να ευχηθώ σε όλους σας ότι καλό μπορεί να περιμένουμε και ελπίζω γρήγορα αυτή η ελπίδα, που όλοι την έχουμε μέσα μας και δεν έχουμε γονατίσει ακόμα, να πραγματώσει όλα αυτά που κάποτε τα θεωρούσαμε και σήμερα τα θεωρούμε αδύνατα».

Σχετικά άρθρα

Παπούλιας: Θα βγούμε από την κρίση