Συνεχίζει την πορεία του στα βόρεια της πολιτείας ΝΥ προς Καναδά, προσπαθώντας οι αμερικανοί των Ηνωμένων Πολιτειών να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς. Ένας από τους χειρότερους τυφώνες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σήμερα ανοίγουν οι ομοσπονδιακές αρχές, το χρηματιστήριο (ήταν η 2η φορά που η Wall street παρέμεινε κλειστή για 2η συνεχή ημέρα μετά το 1888 λόγω κακοκαιρίας και τότε).

Ο κυβερνήτης της πενσυλβάνια  Tom Corbett δεν ανέφερε μεγάλες πλημμύρες, ωστόσο υπήρχαν διακοπές ρεύματος για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες.

Στις 5 το πρωί τοπική ώρα, η Εθνική μετερεολογική υπηρεσία, ανέφερε ότι ο τυφώνας έχει εξασθενίσει, ωστόσο συνεχίσει να προκαλεί πλημμύρες, θυελλώδεις άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές και χιόνια. Αναμένεται να κινηθεί προς βορρά στα δυτικά της πολιτείας της ΝΥ με κατεύθυνση προς το Καναδά σήμερα το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο 50 ανθρώπων, εκ των οποίων 25 στην ΝΥ

8,2 εκατομμυρια ήταν χωρίς ρεύμα μέχρι και χτες. Αναφορικά με την ΝΥ, Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης για την ευρύτερη περιοχή της ΝΥ, με τους επίσημους φορείς να υπολογίζουν ότι η αποκατάσταση μπορεί σε κάποιες περιοχές να πάρει και μια εβδομάδα. .  

Σήμερα, ανοίγουν τα μεγάλα αεροδρόμια, Κένεντυ και Λίμπερτι του NJ για περιορισμένο αριθμό πτήσεων, ενώ το  LaGuardia Airport θα παραμείνει κλειστό. Συνολικά ακυρώθηκαν από την Κυριακή πάνω από 18,100. Ορισμένες γέφυρες και γραμμές λεωφορείων επανήλθαν στην λειτουργία τους. Στην ΝΥ, ο μεγάλος σταθμός Penn Station παραμένει κλειστός από το νερό, και δεν εκτελούνται δρομολόγια. Προβλήματα υπάρχουν και στο μετρό. Ο πρόεδρος του  οργανισμού για το μετρό, Joseph Lhota, δήλωσε η επισκευή θα συνεχίζει να γίνεται αποσπασματικά, ενώ το κόστος των επισκευών, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να είναι συγκλονιστικό.

 Τα 40 θέατρα στο Broadway παρέμειναν κλειστά, με κάποια να ανοίγουν σήμερα, το ίδιο και η Μητροπολιτική όπερα.

Αναφορικά με το κόστος των ζημιών αλλά και τον αντίκτυπο, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για $20 δις σε ζημιές, και από $10 έως και $30 δις σε απώλειες επιχειρήσεων.

Ασύλληπτη καταστροφή χαρακτήρισε το πέρασμα του τυφώνα από το New Jersey, ο κυβερνήτης Chris Christie. Την περιοχή με τις μεγαλύτερες καταστροφές αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να ξανασταθείτε στα πόδια σας.

Επίσης η αστυνόμευση σε περιοχές που δεν έχει ρεύμα είναι μεγάλη, κάτι που τόνισε και ο δήμαρχος της ΝΥ, Bloomberg, ύστερα και από απόπειρες για ληστεία από κάποιους που υποδύονταν εργάτες της εταιρείας ηλεκτρισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

ΤΥΦΩΝΑΣ SANDY: Η επόμενη ημέρα…

 

 

 πριν την άφιξη του τυφώνα… 

 

Η επόμενη ημέρα αποκαλύπτει το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ