Η επόμενη μέρα βρίσκει την πόλη να μαζεύει τα κομμάτια της και να προσπαθεί να ξαναμπεί στους ρυθμούς της, Ο τυφώνας Σάντυ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, κυρίως στο ανατολικό Manhattan όπου η στάθμη του νερού ανέβηκε κατά 13 πόδια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Long Island, όπου έπεσαν δέντρα πάνω σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο. Μικρής έκτασης ζημιές έγιναν στην Αστόρια, από δέντρα που έπεσαν σε σπίτια και αυτοκίνητα, την ώρα που η συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της. Χειρότερη είναι η κατάσταση στο New Jersey. Ο κυβέρνητης της πολιτείας Chris Christie, σε ενημέρωση νωρίτερα έκανε λόγο για εικόνες καταστροφης, ‘πέρα από αυτές που θα μπορούσα να έχω δει ποτέ”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, ο οποίος ανέφερε ότι “ήταν μια από τους πιο καταστροφικούς τύφώνες, ίσως ο χειρότερος από όσους έχουμε ζήσει”. 

Αυτή την ώρα ο τυφώνας βρίσκεται στην δυτική Pennsylvania, δημιουργώντας τεράστια κύματα ύψους 27 ποδιών στην λίμνη Michigan από τους ισχυρούς ανέμους. 

Στο πέρασμα της νύχτας, αφήνοντας 33 και καταστροφές που το κόστος τους υπολογίζεται να ανέλθουν μεταξύ 10 και 20 εκατομμύρια δολάρια (κατά άλλες πληροφορίες, το κόστος ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια δολάρια), ο τυφώνας Σάντι (που από αργά χθες το βράδυ μετετράπη σε μετα-τροπικός κυκλώνας χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά του τυφώνα) περίπου στις 8 χθες το βράδυ (τ.ω.) με ταχύτητα ανέμων 80 μίλια την ώρα χτύπησε την πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας μεγάλες καταστροφές. 

Στην πόλη της Νέας Υόρκης,από την άνοδο της στάθμης του νερού, πλημμύρισαν δρόμοι, σήραγγες, το μετρό, ενώ προκλήθηκε διακοπή  ρεύματος για αρκετές χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Πληροφορίες -που στην συνέχεια διαψεύστηκαν- έκαναν λόγο για πλημμύρες και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  

Συνολικά περίπου στα 7,4 εκατομ. άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στις ανατολικές επαρχίες των ΗΠΑ, με τις υλικές ζημιές να μην μπορούν ακόμα να καθοριστούν μέχρι το πρώτο φως της ημέρας. Ο πρόεδρος Ομπάμα κήρυξε την Νέα Υόρκη και το Λονγκ Αίλαντ σε κατάσταση «μεγίστης καταστροφής», κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών θα προέλθουν από το ομοσπονδιακό ταμείο. 

Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, περίπου 1,8 εκατ. είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, 375.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από τις περιοχές που πλημμύρισαν, περισσότεροι από 3.600 πέρασαν την νύχτα στα 76 καταφύγια της Νέας Υόρκης, κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία, το ίδιο δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, το μετρό και τα λεωφορεία και τα τρένα Amtrak με κατεύθυνση στα βορειοανατολικά δεν λειτουργούν. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο μετρό της Νέας Υόρκης είναι οι χειρότερες στην 108χρονη ιστορία του. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε το μετρό θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ξανά.  Όλες οι μεγάλες γέφυρες της πόλης και ορισμένες σήραγγες έκλεισαν μαζί με τα τμήματα των μεγάλων δρόμων. Τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης JFK και Λα Γκάρντια έκλεισαν, καθώς και Λίμπερτι της Νιου Τζέρσεϊ, ακυρώνοντας πάνω από 12.000 χιλιάδες πτήσεις.

Κλειστές παρέμειναν με εντολή του κυβερνήτη Κουόμο  οι γέφυρες του Γουάιστον, Θρογκς Νεκ, Βερατζάνο – Νάροου, Τζορτζ Ουάσινγκτον, Χένρι Χάντσον, Κρος Μπέτεραν, Τρίμποροου, Μπρούκλιν, Mανχάταν, Tάπαν Ζι, Γουίλιαμσμπεργκ και Κουίνσμποροου.

Λόγω των σφοδρών ανέμων στο κέντρο του Mανχάταν, κατέρρευσε γερανός από κτήριο υπό κατασκευή, στους 14 δρόμους κατέρρευσε η πρόσοψη κτηρίου, καθώς σημειώθηκαν εκρήξεις σε υποσταθμούς της Con Edison, με αποτέλεσμα την διακοπή ρεύματος. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Tισκ εκκενώθηκε, με 200 ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία, αφού δεν δούλεψαν οι γεννήτριες. Στην περιοχή του Κουίνς (στο Μπρίζι Πριντ, στην περιοχή Ροκαγουέι), πυρκαγιά σημειώθηκε σε γειτονιά, παραδίνοντας στις φλόγες πάνω από 80 σπίτια, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

Το μετρό θα παραμείνει κλειστό και σήμερα Τρίτη, με τους αρμόδιους να μην μπορούν να προσδιορίσουν το χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών. Το ίδιο κλειστό θα παραμείνει και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για δεύτερη συνεχή μέρα, γεγονός που είχε να συμβεί από το 1888 λόγω κακοκαιρίας.

Από νωρίς χθες έπνεαν ισχυροί άνεμοι με βροχή για όλη την ημέρα, με τους επίσημους φορείς να προβαίνουν σε συνεχείς ενημερώσεις για την προστασία των νεοϋορκέζων και την παραίνεση να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη. Από την Κυριακή το βράδυ, το δίκτυο μεταφοράς (μετρό και λεωφορεία) σταμάτησε την λειτουργία του, ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις έγιναν για το κλείσιμο των σχολείων, των υπηρεσιών, καθώς και της Γουόλ Στριτ.

Ο τυφώνας Σάντι διέκοψε και την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Ο αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Φλόριδα, παραμένοντας στην αμερικανική πρωτεύουσα, το ίδιο και ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ.