Σε μία ανακοίνωση που αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά δεν κάνει λόγο για οριστικοποίηση αυτών, κατέληξε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

 

 Στην δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η περαιτέρω αποτίμηση του προγράμματος προσαρμογής παραπέμπεται στη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επισπεύσει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Eurogroup έλαβε γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί προς το στόχο μιας πλήρους συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και Τρόικας για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των όρων συμπεριλαμβανομένων των φιλόδοξων και ευρέων μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, διαρθρωτικών αλλαγών και σταθεροποίησης του χρηματιοπιστωτικού τομέα.

Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα έτσι ώστε σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα όργανα της Τρόικας.

Το Eurogroup αναμένει να συζητήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής κατά την επόμενη, τακτική συνεδρίασή του στις 12 Νοεμβρίου, επί τη βάσει της έγγραφης τεκμηρίωσης (σσ: της εφαρμογής) του προγράμματος με σκοπό τη συμφωνία επ' αυτού, με την επιφύλαξη της εκτέλεσης των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και των εθνικών διαδικασιών από τα κράτη – μέλη, σύμφωνα με την πάγια πρακτική».

Δείτε εδώ την ανακοίνωση.

Ναι σε επιμήκυνση, όχι σε κούρεμα
Νωρίτερα, ο συντονιστής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Thomas Wieser, ξεκαθάρισε ότι η τρόικα δεν συζητάει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης χρέους ή «κουρέματος» για την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο σημείωσε: «Σε καμία από τις συζητήσεις ή τις διαπραγματεύσεις δεν αναφέρθηκε η λέξη 'κούρεμα'».

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί» είπε ακόμη και εκτίμησε ότι θα είναι «πολύ, πολύ δύσκολο» για την Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος δεδομένης της βαθιάς ύφεσης.

«Δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση ακόμα (για να δώσουμε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο), αλλά ίσως δοθεί μια παράταση ενός ή δύο ετών», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Eurogroup: Επιλύστε τα εκκρεμή ζητήματα