Να προβεί σε διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και απόσυρση του Μνημονίου κάλεσε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παράλληλα την άμεση διενέργεια εκλογών και καλώντας τους πολίτες σε «ειρηνικό ξεσηκωμό».

 

 Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό «να επιβάλλει με τη δράση του» την προσφυγή σε εκλογές, ενώ ταυτόχρονα απευθύνθηκε στους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τονίζοντας ότι «η συνείδηση της ευθύνης απέναντι στην πατρίδα είναι σημαντικότερη από την οποιαδήποτε κομματική πειθαρχία» και τους κάλεσε να καταψηφίσουν «τα μέτρα καταστροφής της χώρας» και να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάκτηση της κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, και να μην γίνουν συνένοχοι σε αυτή την καταστροφή, τονίζοντας ότι «η ιστορία θα τους ανταμείψει».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το δίλημμα «είτε συντάσσονται με το μαύρο μέτωπο του Μνημονίου και της εξάρτησης ή δικαιώνουν την ιστορία τους και ανανεώνουν τη συμμετοχή τους στο μέτωπο σωτηρίας του τόπου», αναλαμβάνοντας πατριωτικές ευθύνες.

Παράλληλα, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε ο τους εργαζόμενους σε έναν ειρηνικό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα μέτρα και να επιβάλλει με τη δράση του την προσφυγή στη μοναδική, όπως είπε, δημοκρατική διέξοδο, τις εκλογές. «Η Δημοκρατία, αναζητεί διέξοδο, ο λαός οξυγόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η πορεία για την καταστροφή της χώρας και του λαού πρέπει να ανακοπεί σήμερα γιατί «αύριο θα είναι αργά».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του εξαπέλυσε επίθεση κατά της πολιτικής της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και προσωπικά κατά της κ. Μέρκελ, ενώ οξύτατη ήταν η κριτική του στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση της κ. Μέρκελ ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία ακόμη για να ξεπεραστεί, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το Βερολίνο για αποικιοκρατική πολιτική και πρόσθεσε ότι η κ. Μέρκελ πρέπει να ξέρει ότι σε περιόδους κρίσης συντρίβονται οι αποικιοκρατικές αντιλήψεις.

Αναφερόμενος στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επί μακρόν στην προεκλογική και τη μετεκλογική στάση του πρωθυπουργού και τον αποκάλεσε «χειροκροτητή της κ. Μέρκελ». Ο κ. Σαμαράς, είπε ο κ. Τσίπρας, έχει μετακινηθεί με τέτοια βιασύνη στο άλλο άκρο, αυτό του χειροκροτητή της Μέρκελ που δεν διαβάζει ούτε αυτά που λέει ο Σόιμπλε, ότι οι εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στερούνται βάσης γιατί θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε όλους, δηλαδή σε όλη την ευρωζώνη και στη Γερμανία ειδικότερα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι κάποιοι «προτιμούν να σώσουν το πολιτικό τους τομάρι αδιαφορώντας για την τύχη τόπου», αναφερόμενος στις συνέπειες του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι πρώτη φορά μία χώρα οδηγείται εθελοντικά στην καταστροφή και την αυτοκτονία, από αυτούς που υποστηρίζουν το Μνημόνιο. Επίσης, επανέλαβε ότι από τα χρήματα της επόμενης δόσης, δεν θα δοθεί τίποτα σε μισθούς και συντάξεις.

Η επόμενη δόση θα δοθεί για να σωθεί η ίδια η ευρωζώνη, διαφορετικά θα καταρρεύσει και αυτό δεν το θέλει η κ. Μέρκελ, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφορά όλη την ευρωζώνη, γιατί τυχόν αποσταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα συμπαρασύρει τις τράπεζες του νότου και μετά της ευρωζώνης.

Ο τόπος και ο λαός δεν αντέχουν άλλο τους μαθητευόμενους μάγους της συμφοράς και τους κινδυνολόγους της χρεοκοπίας, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να προστατεύει το σύστημα διαπλοκής, τους ξεπεσμένους καναλάρχες και τους τραπεζίτες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για αυταρχισμό και για παραβίαση του Συντάγματος επισημαίνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνο απειλή για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά συνιστά μία επικίνδυνη απειλή και για τη δημοκρατία, καθώς όπως είπε «έχουν μετατρέψει τη βουλή σε λέσχη επικύρωσης των διαταγμάτων της τρόικας» και προέβλεψε ότι «καταρρέουν μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα εδώ

Σχετικά άρθρα

Τσίπρας: Εκλογές τώρα, να μιλήσει ο λαός