Πρόεδρο εκλέγουν πολλοί, αλλά αυτή τη φορά στην Αμερική θα τον εκλέξει, ως φαίνεται, ένας τυφώνας. Ανάμεσα στα θύματα του τυφώνα «Σάντι» που έπληξε τις βορειοανατολικές ΗΠΑ στις αρχές της εβδομάδας, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 100 νεκρούς και τεράστιες υλικές καταστροφές, συγκαταλέγεται ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ: ο «Σάντι» έδωσε την ευκαιρία στον Μπαράκ Ομπάμα να πλασαριστεί ως «προεδρικός», ιδιότητα που πολύ βοηθά προεκλογικά – αν και αυτό μένει να αποδειχθεί έμπρακτα στις εκλογές της Τρίτης. Απέναντί του εμφανίζεται ο Ρόμνεϊ ως «άσπλαχνος» και αμετανόητος οπαδός της μείωσης των κονδυλίων από τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Ακριβώς την ιδιότητα του «προεδρικού» είχε απολέσει ο Ομπάμα μετά το πρώτο ντιμπέιτ με τον Ρόμνεϊ. Είχε φανεί αποστασιοποιημένος, ενώ ο αντίπαλός του κατόρθωσε αντιθέτως να αποτινάξει την ταμπέλα του «ανθρώπου του (πλουσιότερου) 1%».
Τα επόμενα δύο ντιμπέιτ δεν πήγαν και τόσο άσχημα για τον Ομπάμα, όμως ο τυφώνας «Σάντι» αποδείχθηκε πραγματικά… θεόσταλτος κατά κάποιον τρόπο γι' αυτόν. Την ώρα που ο πρόεδρος παρέκαμπτε προσωπικά τη γραφειοκρατία για να στείλει βοήθεια στις πληγείσες Πολιτείες, ο Ρόμνεϊ έγινε ξανά ο παλαιός εχθρός της στιβαρής παρέμβασης του κράτους στις θεομηνίες. Ολοι θυμήθηκαν ότι στις προκριματικές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αρχές του 2012 κακολογούσε τη «σπάταλη» Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA) – στο πλαίσιο της «παραδοσιακής» άποψης της αμερικανικής Δεξιάς ότι «κάθε Αμερικανός είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του» και «δεν πρέπει να εξαρτάται από το κράτος». Μετά το φονικό πέρασμα του «Σάντι» ρωτήθηκε 14 (!) φορές από δημοσιογράφους μπροστά στις κάμερες αν επιμένει στην κατάργηση της FEMA και, ως απάντηση, τους αγνόησε.
Η κούρσα όμως για τον Λευκό Οίκο παίζεται πόντο-πόντο. Θα κριθεί στις λεγόμενες «αμφίρροπες Πολιτείες» (swing States), ιδίως στις πέντε κρισιμότερες από αυτές. Κορυφαίο μεταξύ των αναποφάσιστων το Οχάιο.

Μεθαύριο όμως οι Αμερικανοί ψηφίζουν και για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή και οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς είναι – προφανώς – η οικονομία. Ως και το 80% των ψηφοφόρων το αναφέρει πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα, η αγορά ακινήτων έχει σχεδόν καταρρεύσει, εκατοντάδες τράπεζες πτώχευσαν, το χρέος ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια…Η οικονομία «έφαγε» την επανεκλογή του Τζίμι Κάρτερ και του Τζορτζ Μπους πατέρα. Γιατί λοιπόν ο Ομπάμα έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Αμερικανοί που πιστεύουν ότι ο πρόεδρος δεν τα πήγε καλά στην οικονομία δεν εμπιστεύονται ούτε τον Ρόμνεϊ στον τομέα αυτόν. Επιπλέον, πολλοί συνεχίζουν να κατηγορούν τον Τζορτζ Μπους υιό για τα σημερινά οικονομικά τους δεινά.

Ομογένεια
Επτά Ελληνο­αμερικανοί για το Κογκρέσο
Τρία εκατομμύρια είναι οι Ελληνοαμερικανοί στις ΗΠΑ όμως οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι για το Κογκρέσο είναι λίγοι, μόλις επτά: μία γυναίκα για τη Γερουσία και έξι άνδρες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η πρώην γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου, Ρεπουμπλικανή από το Μέιν, δεν βάζει ξανά υποψηφιότητα, γι' αυτό οι ελπίδες των Ελληνοαμερικανών επικεντρώνονται στη Σέλι Μπέρκλεϊ, Δημοκρατική από τη Νεβάδα. Εγγονή εβραίας Θεσσαλονικιάς, εκλεγόταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1998, στην εκλογική περιφέρεια του Λας Βέγκας, τώρα βάζει πλώρη για τη Γερουσία.

Μία θέση στη Βουλή επαναδιεκδικεί η Ντίνα Τάιτους, Δημοκρατική από τη Νεβάδα και εγγονή Ελληνα από τα Τρίκαλα που άνοιξε εστιατόριο στον αμερικανικό Νότο στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Δημοκρατικός Τζον Κάργκας θέτει υποψηφιότητα στο Τέξας, μια παραδοσιακά Ρεπουμπλικανική Πολιτεία. Ο επίσης Δημοκρατικός Τζον Αρβανίτης φιλοδοξεί να εκλεγεί στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο Τζον Σαρμπάνης, γιος του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, διεκδικεί την επανεκλογή του με τους Δημοκρατικούς στην Πολιτεία αυτή. Ο Κώστας Μπιλιράκης, εγγονός καλύμνιων σφουγγαράδων μεταναστών, αναμένεται να επανεκλεγεί με τους Ρεπουμπλικανούς στη Φλόριντα. Η Δημοκρατική Νίκι Τσόνγκας διεκδικεί την επανεκλογή της στη Μασαχουσέτη. Σύζυγος ελληνοαμερικανού πολιτικού που πέθανε το 1997, εκλέγεται έκτοτε στη θέση του. 

Αμφίρροπες Πολιτείες
Τα πέντε μήλα της Εριδος…

Ιδού οι Πολιτείες-«κλειδιά» που θα κρίνουν τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου. Πέντε μήλα της Εριδος, αμφίρροπες Πολιτείες (swing States), με το εκλογικό τους σώμα δημοσκοπικά διχασμένο ως την τελευταία στιγμή.  
Φλόριδα
Αρχετυπικά αμφίρροπη
Στις εκλογές του 2000 το αποτέλεσμα ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους και τον Αλ Γκορ παιζόταν ψήφο-ψήφο σε τέτοιον βαθμό που ύστερα από διαδοχικές επανακαταμετρήσεις τη λύση έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο. Χωνευτήρι λαών, η Φλόριδα κλίνει προς τους Ρεπουμπλικανούς λόγω των λευκών του Βορρά και των Κουβανοαμερικανών του Νότου, αλλά προς τους Δημοκρατικούς λόγω των λευκών του Μαϊάμι και άλλων αστικών κέντρων, των εβραίων συνταξιούχων και των μη κουβανών ισπανοφώνων.
Οχάιο
Κατ' εξοχήν ταγός
Το Οχάιο ψηφίζει πάντα τον νικητή από το 1960. Γι' αυτό όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα πάνω στη συγκεκριμένη Πολιτεία αυτή την Τρίτη για να δουν αν ο Ομπάμα θα καταφέρει να διατηρήσει το ελαφρύ του προβάδισμα. Γενέτειρα επτά προέδρων, μεταξύ των οποίων ο Τόμας Εντισον, έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση παρ' ότι παραμένει έδρα πολυεθνικών κολοσσών όπως η Procter & Gamble. Η οικονομία είναι το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα για τους ψηφοφόρους της Πολιτείας αυτής.
Πενσυλβανία
Ρεπουμπλικανικό τρόπαιο;
Η Πενσυλβανία περιγράφεται ως «η Φιλαδέλφεια και το Πίτσμπουργκ με την Αλαμπάμα στο ενδιάμεσο», το οποίο συνοψίζει επακριβώς την πολιτική γεωγραφία της: οι Δημοκρατικοί επικρατούν στα αστικά/βιομηχανικά κέντρα, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί στην αγροτική «καρδιά» της Πολιτείας. Αν και η Πενσυλβανία θεωρείται μάλλον Δημοκρατική, η νίκη των Ρεπουμπλικανών στις τελευταίες εκλογές για κυβερνήτη και Γερουσία αναπτερώνει τις ελπίδες του κόμματος για τη μεθαυριανή αναμέτρηση.
Βιρτζίνια
Ισπανόφωνοι και μαύροι
Από τη δεκαετία του 1960 και μετά έχει γίνει προπύργιο των Ρεπουμπλικανών. Η αύξηση όμως του αριθμού των ισπανοφώνων ενισχύει τους Δημοκρατικούς. Αυτοί μαζί με τον ιστορικά μεγάλο αριθμό Αφροαμερικανών καθιστούν πλέον την Πολιτεία αμφίρροπη. Το 2008 την κέρδισε ο Ομπάμα με μικρή διαφορά (ο πρώτος Δημοκρατικός που το κατάφερε ύστερα από 24 χρόνια) και αμφότεροι οι γερουσιαστές της Βιρτζίνια είναι σήμερα Δημοκρατικοί. Οι Ρεπουμπλικανοί ωστόσο εξέλεξαν κυβερνήτη το 2009.
Βόρεια Καρολίνα
Μορφωμένοι εργαζόμενοι
Επί πολλά χρόνια προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, η Βόρεια Καρολίνα ψήφισε Ομπάμα το 2008, λόγω δημογραφικών αλλαγών. Πρόκειται για μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες νότιες Πολιτείες. Προς το αποκαλούμενο «τρίγωνο έρευνας» της Βόρειας Καρολίνας (γύρω από τις πόλεις Ράλι και Ντάραμ) κατευθύνθηκε ένα κύμα μορφωμένων εργαζομένων το οποίο, σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση του ισπανόφωνου πληθυσμού και την ήδη υπάρχουσα μεγάλη αφροαμερικανική κοινότητα, δίνει ελπίδες στους Δημοκρατικούς.
 
 
Άλλα σχετικά άρθρα
Θρίλερ οι αμερικανικές εκλογές