Σε θρίλερ διαρκείας μετατρέπεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αφενός λόγω του ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για τη δόση στο Eurogroup της Δευτέρας

Η ρίζα του προβλήματος που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στη ανοιχτή διαφωνία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κόλπους των δανειστών της χώρας μας και συγκεκριμένα ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ευρώπη για το πρόβλημα της επίλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, γεγονός που έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της έκθεσης της Τρόικα.

Η μια πλευρά προτείνει ως λύση το κούρεμα, κάτι το οποίο απορρίπτει η άλλη που επιμένει ότι θα ήταν καλύτερο να μειωθούν τα επιτόκια και να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής.

Χαρακτηριστικές της διαφωνίας που υπάρχει μεταξύ των δανειστών είναι και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ o οποίος σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της Τρόικα η οποία αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Ο κ. Γιούνκερ, όμως υποσχέθηκε «ταχεία» δράση μόλις είναι διαθέσιμα «όλα τα στοιχεία» για να ληφθεί απόφαση, υποστηρίζοντας, παράλληλα ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η ελληνική βουλή αποτελεί «απόδειξη θάρρους».

Τα μέτρα αυτά «είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα».

Το πρόβλημα, πάντως, επιτείνεται από το γεγονός ότι ακόμη και όταν το Eurogroup πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα χρειαστούν ψηφοφορίες σε επτά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Ωστόσο από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχει απόφαση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θέλησε να καθησυχάσει την ανησυχία, λέγοντας πως «εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών μας… Ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει…. Τη Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση».

Στο ίδιο κλίμα και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ανεπισήμως, εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει εγκαίρως.

Το γεγονός, όμως, ότι η δρομολόγηση των αναγκαίων ενεργειών για να φθάσει στα ταμεία του ελληνικού κράτους η δόση από την πλευρά των Ευρωπαίων καθυστερεί, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup, ενώ την Τρίτη θα βρεθεί εκεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με θέμα τη συνοχή της ΕΕ. Ωστόσο στο περιθώριο της σύσκεψης αυτής αναμένεται να έχει επαφές με υψηλόβαθμους ευρωπαίους παράγοντες.

Πληροφορίες μάλιστα, θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει ξεκινήσει ήδη γύρω τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πάντως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η εκταμίευση να καθυστερήσει ακόμη και μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς το ποσό είναι μεγάλο και περιλαμβάνει εκτός από τα 31,5 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο της δόσης του Σεπτεμβρίου, αλλά και τη δόση του Δεκεμβρίου. «Οι τρεις δόσεις που μας οφείλονται δεν αποκλείεται να γίνουν δύο ή ακόμη και μία και ενδέχεται η αποπληρωμή για το 2012 να ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στον Ιανουάριο» έλεγε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Στο κλίμα που δημιουργείται από την διαφωνία ΕΕ και ΔΝΤ για το χρέος εντάσσει η Αθήνα και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα με την Ελλάδα. Δεν βλέπω πως μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις με την Ελλάδα και για την Ελλάδα την άλλη εβδομάδα», τόνισε ο Βόλφγκαντ Σόιμπλε.

«Κοιτάξτε. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών μας, αλλά εδώ δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς. Εμείς προσπαθούμε να συμμετάσχουμε δημιουργικά στη συζήτηση αυτή και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», τόνισε σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ πάντως, απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για το πολιτικό θάρρος της, όπως ανέφερε, να ψηφίσει τα μέτρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ εντυπωσιακά βήματα. Ενέκρινε ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και την εμπιστοσύνη», τόνισε ο Στεφεν Ζαϊμπερτ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι «η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας είναι οριακή γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία».

Πάντως οι εξελίξεις προκαλούν τα δεικτικά σχόλια μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων για το χειρισμό της κρίσης από τους Ευρωπαίους. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος των New York Times οι οποίοι ανέφεραν πως η «Ελλάδα πίνει το κώνειο».

Η εξελίξεις, πάντως, πυροδοτούν ένταση και στο εσωτερικό. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η οξεία αντιπαράθεση που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής στη συζήτηση για το Προϋπολογισμό όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν υπήρχε καμία συμφωνία για τη δόση και ότι «μίλαγε στον αέρα».

«Μέχρι χθες σπεύδατε να υπερψηφίσετε για να προλάβετε το Eurogroup της Δευτέρας και να εισπράξετε πάραυτα τη δόση. Ή έλεγε ψέματα η κυβέρνηση και ενέπαιζε τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές της, ή αν δεν λέγατε ψέματα, τότε σας ενέπαιξαν εσάς οι Ευρωπαίοι εταίροι σας. Δεν υπήρχε καμία συμφωνία περί δόσης και μιλάγατε στον αέρα!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο ημέρες όταν και θα συνεχιστεί η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνση ότι έλεγε ψέματα για την εξάντληση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, δημιουργώντας σκηνικό εκβιασμού για να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή.