Στο φως της δημοσιότητας βλέπει, σταδιακά, η πολυαναμενόμενη έκθεση της Τρόικας για την ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει φτάσει στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Κυριακής και θα δοθεί μόνο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, που επικαλείται το Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 15 δισ. ευρώ, το 2014, και συνολικά 17,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

Η Τρόικα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα περιορίσει τον αντίκτυπο των οδυνηρών μέτρων λιτότητας, που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα των δανειστών την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Αθήνας προς τους εταίρους της.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων προς τους εταίρους, η Τρόικα κάνει λόγο για «αισθητή βελτίωση», ωστόσο επισημαίνει ότι «τα ρίσκα (οι κίνδυνοι) στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα».

Στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξηγούν πως το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας οφείλεται στην καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στην απουσία ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, δε, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, που σηματοδοτεί η έκθεση της Τρόικας, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να ληφθεί λίγο νωρίτερα από την 26η Νοεμβρίου.

protothema.gr