Βεβαιότητα για την εκταμίευση της δόσης –και μάλιστα επαυξημένης- εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, απέδωσε την καθυστέρηση  στην διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συμμετείχε στη Σύσκεψη των «Φίλων της Συνοχής» (“friends of cohesion”), με αντικείμενο τις προκαταρκτικές συζητήσεις  για το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής; Ένωσης κατά την επταετία 2014-2020 που θα αποτελέσει τη συνέχεια του ΕΣΠΑ. 



Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κύριοι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, από τους οποίους ζήτησε στις αποφάσεις για τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια να ληφθεί υπόψη η βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελλάδα. 

«Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα», ανέφερε στις δηλώσεις του. «Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης», συμπλήρωσε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά». 

Εξήγησε ότι «τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια» και τόνισε: «Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα».

Θετικά αποτίμησε ο κ. Σαμαράς τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της Δευτέρας, λέγοντας ότι «αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες», ενώ «ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση» και «ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού». Πρόσθεσε ότι «απομένουν «ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες». 

Όσον αφορά τη δόση του δανείου,  τόνισε ότι «αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά». Επανέλαβε δε ότι εξακολουθεί να παλεύει «όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες από την Γερμανία που κάνουν λόγο για επικείμενη απόφαση να εκταμιευτούν περισσότερες από μια δόσεις και το συνολικό ποσό να φθάσει τα 44 δισ. ευρώ.    

 

Στουρνάρας: Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε τονίσει ότι η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 20 Νοεμβρίου.

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup, είπε ότι εκπλήρωσαν και τις δύο απαιτήσεις που είχε η Ελλάδα και ήταν να υπάρξει πολιτικό μήνυμα ηχηρό για τις προσπάθειες της Ελλάδας και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη εκταμίευση. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας.

«Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η απομάκρυνση της δραχμοφοβίας θα έρθουν από την καταβολή της επόμενης δόσης», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, είπε, σε δραματικούς τόνους, ότι θα υπάρξει χρεοκοπία και αφερεγγυότητα, που θα έχει αντίκτυπο πέραν της Ελλάδας.  «Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υψηλότατος», γι' αυτό «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ. «Ακόμη και μισή μονάδα του ΑΕΠ ανάπτυξη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Εάν το ελληνικό ΑΕΠ είναι κατά 0,5% υψηλότερο από τις προβλέψεις της τρόικας, το 2020 η διαφορά στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ μπορεί να φτάσει έως και τις 15 ποσοστιαίες μονάδες», εξήγησε.

Για το θέμα της επιμήκυνσης και των όρων της σύμβασης ο κ. Στουρνάρας είπε: «Μακάρι οι πιστωτές μας να ήταν περισσότερο γενναιόδωροι και να μας έδιναν περισσότερο χρόνο. Ωστόσο οι όροι που είναι καλοί και διαπραγματευόμαστε για καλύτερους. Σε αντάλλαγμα για τους καλούς όρους μας έχουν βάλει σε ένα αυστηρό πρόγραμμα».

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην θετική για την Ελλάδα απόφαση που έλαβε το Eurogroup, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα των δανειακών δόσεων θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας και όχι σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επέμενε ο Γερμανός υπουργός κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά ξεκαθάρισε ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι σε κάθε απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις θα έρχονται νέα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη ιδιαίτερα προς τον ευρωπαϊκό νότο και πρόσθεσε: «Περιμένουμε έμπρακτη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους. Την περιμένει όλος ο ελληνικός λαός», είπε.