Πυρετώδεις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 – 2020, αναζητούν τα κράτη – μέλη της ΕΕ ενόψει και της σημερινής, δεύτερης ημέρας, της Συνόδου Κορυφής. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα Παρασκευή συμφωνία προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των εταίρων. Η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί πιθανότατο να υπάρξει και δεύτερη σύνοδος κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η καγκελάριος αμφισβητεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συμβιβασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μάλλον θα συνεχιστούν οι κατ` ιδίαν συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι.

 

«Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενώπιον μερικών δημοσιογράφων μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι η νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό 2014-2020 που παρουσιάσθηκε την Πέμπτη το βράδυ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι ικανοποιητική. Η πρόταση Ρομπέϊ προβλέπει μειωμένα κονδύλια για την επόμενη επταετία.

«Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανοποιητική πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιχνίδια, ούτε να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα

ΕΕ: Σε νέα Σύνοδο Κορυφής παραπέμπεται ο προϋπολογισμός

 

Αδιέξοδο στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη του για την Ελλάδα το Σάββατο

Προς νέο αδιέξοδο για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό