Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει την επάρκεια να είναι το μοναδικό εποπτικό όργανο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Αυτό το μήνυμα έστειλε στην ευρωπαϊκή ηγεσία χθες ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση να επισπευσθεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 
Σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο στο Βερολίνο, ο διοικητής της ΕΚΤ θέλησε να διαλύσει και τις τελευταίες ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα του πιστωτικού ιδρύματος να αναλάβει πρόσθετες ευθύνες. 


Αναφερόμενος στο κορυφαίο θέμα της περαιτέρω τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα «να υλοποιηθεί άμεσα, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά». Σύμφωνα με την εκτίμησή του το νομικό πλαίσιο θα μπορούσε να έχει προετοιμασθεί έως τον Ιανουάριο του 2013. Λαμβάνοντας αντίθετη θέση από αυτήν της πολιτικής ηγεσίας της Γερμανίας, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «η ΕΚΤ διαθέτει τις προϋποθέσεις να είναι το μοναδικό εποπτικό όργανο» για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, προσθέτοντας ότι «η συγκρότηση ενός ρυθμιστικού οργάνου στο πλάι της ΕΚΤ είναι η πιο πρακτική λύση». Μάλιστα φρόντισε να καθορίσει και το εύρος της εποπτείας αναφέροντας ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει «όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης». 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι απαιτείται η λειτουργία ενός κοινού μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών, στον οποίο θα πρέπει να έχουν την επιλογή της συμμετοχής όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μάριο Ντράγκι υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ το 2012 τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια έντονη χρονιά για την τράπεζα, που έδρασε προληπτικά», επιτυγχάνοντας να αποτρέψει την πιστωτική κρίση. 
Αναφερόμενος στο θέρος, κατά το οποίο οξύνθηκε η κρίση, υπογράμμισε την πρωτοβουλία της ΕΚΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών επήλθε με την ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ), υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις φυσικά. Μάλιστα για πολλοστή φορά διαμήνυσε ότι το πιστωτικό ίδρυμα είναι πανέτοιμο να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα, όταν κριθεί αναγκαίο και σε όποια περίπτωση.