Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έχει αυτή τη στιγμή πολύ καλή εικόνα στο εξωτερικό. Εγινε ένας μιντιακός «σταρ» μετά την επιτυχημένη μεσολάβησή του για επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ,. Αλλά στο εσωτερικό της χώρας του τον κατηγορούν για όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών, ότι δηλαδή θέλει να γίνει «φαραώ».
 
Μαζικές διαδηλώσεις διοργανώνει η αντιπολίτευση για να διαμαρτυρηθεί για το προεδρικό διάταγμα που χαρίζει στον Μόρσι απεριόριστη εξουσία καθώς ορίζει ότι οι αποφάσεις του προέδρου δεν μπορούν να ανατραπούν από καμία αρχή, ούτε καν από τα δικαστήρια.

 
«Πρόκειται για πραξικόπημα κατά της νομιμότητας», δήλωσε ο Σαμέχ Ασούρ, επικεφαλής του συνδικάτου των δικηγόρων, σε συνέντευξη Τύπου την οποία συγκάλεσαν οι κυριότεροι πολιτικοί αντίπαλοι του Μόρσι, ο Αμρ Μούσα και ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.
 
Ο αιγύπτιος πρόεδρος – στον οποίο τις τελευταίες ημέρες πλέκουν το εγκώμιο οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η υπόλοιπη Μέση Ανατολή, ενώ θεωρείται ευρέως ο αδιαμφισβήτητος περιφερειακός ηγέτης – εξέδωσε το διάταγμα την Πέμπτη. Αυτό, εκτός από τις νέες σαρωτικές εξουσίες του προέδρου, παραπέμπει σε νέα δίκη τον δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και αξιωματούχους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται ότι σκότωσαν διαδηλωτές στην επανάσταση της πλατείας Ταχρίρ.
 
Αν και ο τερματισμός της ατιμωρησίας όσων διέπραξαν εγκλήματα στη διάρκεια των διαδηλώσεων για την ανατροπή του Μουμπάρακ είναι πολύ δημοφιλής, η ενίσχυση της εξουσίας του προέδρου προκαλεί την ανησυχία στους κοσμικούς πολιτικούς ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιθυμεί να κυριαρχήσει στη νέα Αίγυπτο. Οι οπαδοί του Μόρσι απαντούν ότι το μέτρο είναι προσωρινό, έως ότου καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα της χώρας και εκλεγεί η νέα Βουλή.
 
Ο πρόεδρος ήδη κατέχει τόσο την εκτελεστική όσο και την νομοθετική εξουσία εφόσον η Βουλή έχει διαλυθεί, και τώρα υφαρπάζει και τη δικαστική καθώς τοποθετεί εαυτόν πάνω από τα δικαστήρια. «Ο Μόρσι σφετερίστηκε όλες τις εξουσίες και αυτοδιορίστηκε ως ο νέος φαραώ της Αιγύπτου», έγραψε ο Ελ Μπαραντέι στο Twitter.
 
Ορισμένοι παραδέχονται ότι οι νέες εξουσίες του προέδρου ενδεχομένως έχουν ως στόχο να ξεπεραστεί το εμπόδιο ενός δικαστικού σώματος στο οποίο κυριαρχούν τα απομεινάρια της εποχής του Μουμπάρακ που υπονομεύουν την κατάρτιση του Συντάγματος, παράλληλα όμως εκφράζουν την ανησυχία τους, ιδίως για το άρθρο 6, που αναφέρει ότι «ο πρόεδρος μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τη χώρα και τους στόχους της επανάστασης» και μπορεί «να διεκδικήσει εξαίρεση από όλους τους κανόνες».
 
Μόλις ολοκληρώσει το έργο της η συνέλευση που γράφει το Σύνταγμα – από την οποία έχουν αποχωρήσει πολλοί μη ισλαμιστές διαμαρτυρόμενοι ότι δεν ακούγονται οι φωνές τους -, το κείμενο θα τεθεί προς δημοψήφισμα και στη συνέχεια θα διοργανωθούν βουλευτικές εκλογές. Το διάταγμα δίνει στη συνταγματική συνέλευση δυο ακόμη μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάρτιση του Συντάγματος θα τραβήξει ως τον Φεβρουάριο.
 
Στο εξωτερικό ο Μόρσι είναι «σταρ»: έπειτα από τους επιτυχημένους χειρισμούς του για να μπει ένα τέλος στην ισραηλινή  επίθεση στη Γάζα, κατάφερε να ξαναβάλει την Αίγυπτο στο κέντρο της διεθνούς σκηνής. Η χώρα επαίρεται ότι είναι η κορυφαία διπλωματική και πολιτιστική δύναμη στη Μέση Ανατολή αλλά είχε περάσει στο περιθώριο επί Μουμπάρακ. Ο Μόρσι κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ και του Ισραήλ αντικατοπτρίζοντας παράλληλα και την κοινή γνώμη της χώρας του. 
 
TO BHMA