Σε καταρχήν συμφωνία για την Ελλάδα φαίνεται να έχουν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% στο 2020.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελών, τις οποίες όμως αγγλο- σαξονικά Μέσα Ενημέρωσης απέρριπταν έως την ύστατη στιγμή (!), έπειτα από αμέτρητες ώρες συζητήσεων και σκληρών επαφών τις τελευταίες εβδομάδες για την Ελλάδα το κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών είναι αποφασισμένο να καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα απόψε, οποιαδήποτε ώρα και αν αυτή ανακοινωθεί.

Αυτή η μείωση του ελληνικού χρέους και η επιτυχία της ευρωζώνης να καταλήξει σε αποτέλεσμα προβλέπει μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, από τις 150 μονάδες βάσης στις 50, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πλεόνασμα 4,5%, αλλά και συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα μέχρι του ποσού των 11 δισ. ευρώ.  είτε της διαγραφής χρέους στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η υποχώρηση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 με απλά λόγια σημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρω μέχρι εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματούχων, η Ελλάδα θα περάσει σε ανάπτυξη (0,2%) το 2014 και από το 2015 η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να «τρέχει» με 3,9%.

Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ νωρίτερα είχε «απειλήσει» ευθέως την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει κανείς αν δεν βρεθεί απόψε λύση για την Ελλάδα. Ο συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη επετεύχθη μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την Ελλάδα ενώ διεθνή πρακτορεία επικαλούνται δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αποκλείει ένα νέο haircut του ελληνικού χρέους.