"Η βιωσιμότητα του χρέους έχει να κάνει περισσότερο με την αποκατάσταση της ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση περισσότερο στις διαρθρωτικές  μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και τις αλλαγές στο φορολογικό, την επιτάχυνση των επενδυτικών κεφαλαίων στην ευρωζώνη, υποστήριξη και περαιτέρω παραχωρήσεις από τους επίσημους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ-που αφορούν κυρίως σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, και μια πιο μετριοπαθή πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής" τόνισε σε ερώτηση του "Ε" ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Charles Dallara, αποφεύγοντας διακριτικά να δώσει απάντηση στο αν τελικά η απόφαση του τελευταίου Eurogroup, ιδίως στο κομμάτι που αφορά την επαναγορά ομολόγων (με τον χρονικό ορίζοντα που έθεσε το ΔΝΤ), θα οδηγήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το IIF και το Marketing Monitoring Group, ο Charles Dallara  υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρες όλες οι συνιστώσες και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας της επαναγοράς ομολόγων κάνει το αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο, ωστόσο πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. 

"Υπάρχει έντονη ανησυχία, δεδομένης της έμφασης που δίνεται στην βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που", όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Νταλάρα, "δεν αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα για την σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας, ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών", επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του  ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στις προοπτικές ανάπτυξης μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών και όχι στις βραχυπρόθεσμες περικοπές. Δίνοντας αρκετά creditστην ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι "τα πρόσφατα προγραμματικά βήματα δίνουν την αίσθηση ότι η εφαρμογή βρίσκεται εντός πορείας και υπάρχει πολιτική σταθερότητα συγκριτικά με το παρελθόν-", ο επικεφαλής  του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου με έναν ιδιαίτερα λεπτό επικριτικό τόνο δεν άφησε ασχολίαστη την καθυστέρηση του Eurogroupνα λάβει απόφαση για την Ελλάδα.

ΔΝΤ

Για το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και νυν αναλυτή-οικονομολόγου συντηρητικού Thinktankτης Washington, τα στενά περιθώρια που έθεσε το ΔΝΤ για την επαναγορά των ομολόγων, προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή του πρώτου μέρους της δόσης "αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι (το ΔΝΤ) δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο, δεδομένου ότι θα επιθυμούσε μεγαλύτερη απομείωση του χρέους από αυτό που δέχονται οι ευρωπαίοι". Θεωρεί μάλιστα ότι η συμφωνία που επετεύχθη  "ουσιαστικά είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει τους Γερμανούς, δεδομένου ότι η κα Μέρκελ δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ πριν από τις γερμανικές εκλογές". Πιο συγκεκριμένα, για την διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων, ο αμερικανός αναλυτής θεωρεί ότι "η ασάφεια που υπάρχει δεν επιτρέπει να δούμε τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει η συγκεκριμένη διαδικασία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερη τιμή από αυτή που ήταν την Παρασκευή. 28-29 σεντς.  Δεν είναι ξεκάθαρο λοιπόν, αν θα αγοραστούν αυτά τα ομόλογα. Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι μπορούν να έχουν καλύτερη τιμή, αν τα κρατήσουν, περιμένοντας κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. Πιστεύω ότι τα Hedge Funds θα κρατήσουν τα ομόλογα και θα αναγκάσουν τις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν, κάτι που όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα (στις ελληνικές τράπεζες)".

Εντός τώρα του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο αμερικανός καλός γνώστης τόσο της δομής και του τρόπου λειτουργίας του οργανισμού, όσο και της ελληνικής πραγματικότητας, θεωρεί ότι υπάρχει εσωτερική διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του. Και αυτό γιατί "η χρηματοδότηση ενός προγράμματος που δεν έχει την απαραίτητη βιωσιμότητα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τα μέλη του Ταμείου. Και είναι πολλοί εντός του ΔΝΤ που πιστεύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζεται, διότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα δείξουν την δυσαρέσκειά τους".  Όσο για την Γενική Διευθύντρια, ο αμερικανός οικονομολόγος αναφέρει ότι "η κα Λαγκάρντ δεν θα είχε τέτοια σκληρή στάση, αν δεν είχε την στήριξη του ΔΣ. Έχει ωστόσο να ισορροπήσει από την μια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι ευχαριστημένες για το αποτέλεσμα, προσποιούμενες ότι οι κανόνες τηρήθηκαν, και από την άλλη των αναπτυσσόμενων χωρών (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα) που πιστεύουν ότι αυτό που κάνει το ΔΝΤ είναι να αλλάζει τους κανόνες, επειδή το θέμα αφορά σε μια ευρωπαϊκή χώρα, θεωρώντας μάλιστα ότι αυτός ο δρόμος που ακολουθεί το ΔΝΤ δεν είναι ο σωστός".

Πάντως για τον αμερικανό αναλυτή, στο ίδιο έργο θα ξαναγίνουμε θεατές σε μερικούς μήνες. Σύμφωνα με τα όσα λέει, το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα πράγματα για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ δύσκολα, με τον Μάρτιο να είμαστε ξανά μπροστά σε μια συζήτηση για το "πώς θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, πώς θα την χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω κτλ", με την επισήμανση ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα οδηγήσει σε κανέναν αποτέλεσμα, αποτελώντας την καταστροφή της Ελλάδας. Όσο για τα δισεκατομμύρια που θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία, όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, η απάντηση του αμερικανού ήταν κοφτή:  "Μάλλον θα ονειρεύεται".

*Δημοσιεύτηκε στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ την 1η Δεκεμβρίου 2012