ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΑΜΑΝΕΤΖΗ

 

ΑΡΝΗΤΙΚΉ ΠΡΩΤΙΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΣΤΗΝ ΚΛΊΜΑΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΧΩΡΏΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στη χώρα μας, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα για το 2012 της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Tran-sparency Interna-tional) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
 
Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transpa-rency Interna-tional) κατατάσσει 176 χώρες ανάλογα με τις αντιλήψεις που επικρατούν γύρω από το πόσο διεφθαρμένες είναι.

 
Ωστόσο, δεν αντανακλά το πραγματικό επίπεδο της διαφθοράς που επικρατεί σε αυτές τις χώρες, καθώς αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί επακριβώς λόγω της μυστικότητας που καλύπτει συνήθως τις παράνομες συναλλαγές ή τις περιπτώσεις διαφθοράς.
 
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα πάντως βρίσκεται στην 94η θέση από 80ή που ήταν πέρυσι, κατρακυλώντας κατά 14 θέσεις, κάτω από φτωχότερες και νεότερες δημοκρατίες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
 
«Πρέπει να πείσουμε εντός και εκτός συνόρων ότι δεν μας αξίζει μια τέτοια θέση και ότι κάνουμε βήματα προς τα μπροστά. Λύσεις υπάρχουν. Μία εξ αυτών είναι ο Οδικός Χάρτης για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο συνέδριό μας κατόπιν της συνεργασίας της ΔΔ-Ε με την Ομάδα Δράσης. Επιμένουμε ότι για να επιφέρει καρπούς το σχέδιο αυτό, θα πρέπει ο Εθνικός Συντονιστής των φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς να τεθεί υπό τον πρωθυπουργό», τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε) Κώστας Μπακούρης κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του CPI.
 
Η οργάνωση διαπιστώνει πως «η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο» και επισημαίνει το «απογοητευτικό» επίπεδο διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ, «στις χώρες που πλήττονται περισσότερο» από την οικονομική κρίση.
 
Η Ιταλία βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με την Τυνησία και η Ελλάδα με την Κολομβία, το Τζιμπουτί, την Ινδία, τη Μολδαβία, τη Μογγολία, τη Σενεγάλη και το Μπενίν.
 
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κρίση χρέους, καμία δεν έχει αντίστοιχο πρόβλημα διαφθοράς με αυτό της Ελλάδας ή της γειτονικής Ιταλίας που βρίσκεται στην 72η θέση, καθώς η Ιρλανδία βρίσκεται στην 25η θέση, η Ισπανία στην 30ή και η Πορτογαλία στην 33η, συγκεντρώνοντας βαθμολογία πάνω από 60 μονάδες.
 
Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί για μια ακόμα φορά την Ευρωπαϊκή Ενωση «να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της διαφθοράς στους δημόσιους οργανισμούς».
 
«ΑΔΙΑΦΘΟΡΕΣ»
Πρωτιά για Δανία και Φινλανδία
 
Στις τελευταίες θέσεις, με το μεγαλύτερο πρόβλημα, βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, ενώ αντίθετα το μικρότερο πρόβλημα διαφθοράς αντιμετωπίζουν η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία, που μοιράζονται την πρώτη θέση με 90 μονάδες. Η Ιαπωνία και η Βρετανία μοιράζονται τη 17η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη 19η και η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στη 13η και 22η θέση αντίστοιχα.
 
Η Κίνα παραμένει χαμηλά, στην 80ή θέση, με 39 μονάδες. Η Ρωσία (133η) με μόλις 28 μονάδες θεωρείται από την οργάνωση μία από τις χώρες με το χειρότερο επίπεδο διαφθοράς, αλλά φέτος έχει βελτιώσει την κατάταξή της ανεβαίνοντας δέκα θέσεις. Τα δύο τρίτα των 176 χωρών έχουν βαθμολογία κάτω των 50 βαθμών, γεγονός που, όπως τονίζει η οργάνωση, «δείχνει την ανάγκη οι δημόσιοι οργανισμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια».