Αποτελεί πλήγμα για τον ελληνισμό η υπαγωγή και της Κύπρου σε Μνημόνιο.

Βέβαια τα προβλήματα της Μεγαλονήσου δεν είναι τόσο σοβαρά και οι Κύπριοι αδερφοί μας απέδειξαν ότι αντέχουν στις δυσκολίες και τις ξεπερνάνε, αλλά….

Επίσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επί ένα σχεδόν εξάμηνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν κατάφερε να κλείσει εκείνη την πολυδιαφημισμένη δανειοδότηση από τη Ρωσία για να αποφύγει το Μνημόνιο. Και η Ρωσία γιατί δεν  προχώρησε; Προφανώς προτίμησε να μη διαταράξει τις σχέσεις της με την ΕΕ….

Και η Κίνα ο άλλος …αδέσμευτος χρηματοδότης, γιατί έκανε πώς δεν ακούει;

Και τα αποθέματα του φυσικού αερίου, που είναι υπαρκτά και όχι στο στάδιο της εικοτολογίας γιατί δεν …γοήτευσαν κάποια μεγάλη τράπεζα να σπεύσει προς βοήθεια της Κύπρου;

Αν τα αναφέρω όλα αυτά, είναι γιατί πολλά και διάφορα ακούγονται και λέγονται και στη χώρα μας για …άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Όμως, εκείνο που με προβληματίζει περισσότερο δεν είναι οι οικονομικοί όροι που θα επιβάλλει και εκεί  η τρόϊκα και οι οποίοι προφανώς θα είναι δυσβάσταχτοι και πιθανότατα θα έχουν τα …ίδια αποτελέσματα.

Ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι με μοχλό το Μνημόνιο δεν θα ασκηθούν πιέσεις στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου προκειμένου να αποδεχθεί τελεσμένα γεγονότα;

Να υποχρεωθεί, δηλαδή,  να συμφωνήσει σε μια λύση του Κυπριακού κατά τα πρότυπα του επονείδιστου σχεδίου Ανάν, που ο μέγας Τάσσος Παπαδόπουλος έστειλε στα αζήτητα της ιστορίας! Κόντρα σε απειλές, εκβιασμούς και πιέσεις!

Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι η …λύση δεν θα τεθεί ως “prior action”;

Με δεδομένη την έξαρση της προκλητικότητας των ….γειτόνων μας, ας έχουμε την προσοχή μας στραμμένη και στην Κύπρο.

Η οικονομική υποταγή της  μπορεί να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη και ίσως αποτελέσει την αρχή μιας νέας τραγωδίας…

ΚΡ