Στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης έκλεισε το βιβλίο προσφορών του ΟΔΔΗΧ, καθώς η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων παρατάθηκε ώστε να συγκεντρωθεί ποσό της τάξεως των 30 δισ. ευρώ περίπου και να καλυφθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου. Μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί προσφορές για ομόλογα ονομαστικής αξίας 26,5 δισ. ευρώ, περίπου, εκ των οποίων τα 10,5 είχαν προσφέρει οι ελληνικές τράπεζες.
Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 15 δισ. ευρώ περίπου.  

Ενδεχομένως, να κληθούν να διαθέσουν και τα υπόλοιπα ομόλογα στην επαναγορά, προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα επιπλέον ποσό 4-5 δισ. ευρώ και η διαδικασία να κλείσει στον στόχο των 30 δισ. ευρώ περίπου.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, ο αρχικός σχεδιασμός για συμβολή του εγχώριου κλάδου στη διαδικασία με τα 3/4 των ομολογιακών τους τίτλων ανατρέπεται.

Αναγκαστικά, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ώστε να πιαστούν οι στόχοι μείωσης του ελληνικού χρέους, που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης προς τη χώρα μας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Εκτιμάται ότι με βάση το χειρότερο σενάριο, στα χαρτοφυλάκιά τους θα παραμείνουν τίτλοι ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας, έναντι αρχικού στόχου για διακράτηση ομολόγων 3-4 δισ. ευρώ μετά την επαναγορά.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι προοπτικές είσπραξης εσόδων από τόκους και καταγραφής κεφαλαιακών κερδών τα επόμενα χρόνια από την άνοδο των τιμών των ομολόγων, γεγονός που λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών.

Εάν χρειαστεί, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό που δανείζει στην Ελλάδα ο EFSF για την επαναγορά, και το οποίο είναι 10 δισ. ευρώ.

Το απόγευμα (στις 17:30), οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Την ερχόμενη Πέμπτη, το Eurogroup αναμένεται να ανάψει και τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει ως όρο για την αποδέσμευση του ποσού αυτού την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς του χρέους. 

Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκρίνουν την καταβολή της δόσης.