Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένεις των θυμάτων της μαζικής σφαγής στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε στην ομιλία του ότι η χώρα δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τα παιδιά της.

 

Κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης τη νύχτα της Κυριακής, ο Ομπάμα διεμήνυσε ότι «Σε όλο το μήκος αυτής της χώρας θρηνούμε μαζί σας. Νιουτάουν, δεν είσαι μόνο σου»

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοια γεγονότα σαν καθημερινότητα», είπε ο Ομπάμα τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνάμεις για να αποτραπούν «περισσότερες τραγωδίες σαν αυτή» της περασμένης Παρασκευής, όταν 26 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενόπλου.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα χρησιμοποιήσω όποια και είναι αυτή η δύναμη που διαθέτει η κυβέρνηση για να μιλήσω στους συμπολίτες μας, στους επαγγελματίες της επιβολής του νόμου, στους ψυχιάτρους, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να εργαστούμε για να αποτραπούν και άλλες τραγωδίες σαν αυτές», υποσχέθηκε ο πρόεδρος, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

«Διότι τι επιλογή έχουμε; Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα γεγονότα αυτά σαν μια ρουτίνα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που κάναμε. Εάν υπάρχει ένα μέτρο που μπορούμε να πάρουμε, για να σωθεί ένα παιδί, ένας γονέας τότε έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι είμαστε ανίσχυροι απέναντι σε τέτοια σφαγή; Ακόμη και αν η πολιτική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη;», αναρωτήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος προφανώς αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με τον έλεγχο της ροής των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.