Του Γιώργου Γάτου
 
Ανεργοι και υπο απασχολούμενοι αναζητούν, σε ποσοστό 49% (σχεδόν 1 στους 2), στο εξωτερικό εργασία και καλύτερες συνθήκες ζωής και αμοιβής. Την τάση φυγής και μετανάστευσης κυρίως σε αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. για εργασία καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε η Adecco σε δείγμα 400 ατόμων. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, σχεδόν οι μισοί (49%) ανέφεραν ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και ένα επιπλέον 3% δήλωσε ότι έχει δεχθεί σχετική πρόταση την οποία και εξετάζει.

 
Οι λόγοι για τους οποίους αναζητούν μέλλον σε άλλες χώρες είναι σε ποσοστό 36% η ανεργία και η αδυναμία πρόσβασης/επανένταξης στην αγορά εργασίας και το 29% από την έλλειψη προοπτικής που κυριαρχεί στην εγχώρια αγορά εργασίας λόγω της ύφεσης. Αλλωστε, το 39% δήλωσε ότι δεν εργάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το 48% από αυτούς βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας από τον προηγούμενο εργοδότη και το 30% παραμένει σε κατάσταση ανεργίας περισσότερο από 2 χρόνια…
Μολονότι το 14% απάντησε ότι η αναζήτηση εστιάζεται αποκλειστικά σε σχετικές με την κατάρτιση και τις γνώσεις θέσεις εργασίας, το 34% αναζητά μία θέση «σε όσο το δυνατόν πιο συναφές αντικείμενο», ενώ 51% εμφανίζονται έτοιμοι να εξετάσουν προτάσεις που δεν άπτονται του αντικειμένου τους. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να φύγουν από την Ελλάδα αμέσως μόλις βρεθεί θέση εργασίας σε κάποια άλλη χώρα. 
 
Κριτήρια επιλογής της χώρας είναι:

Για το 39% η ποιότητα και το επίπεδο ζωής στη χώρα προορισμού, το 16% θεωρεί σημαντική την ύπαρξη κάποιου «συνδέσμου» (π.χ. συγγενής, φίλος) και το 15% υπολογίζει κατά πόσο γνωρίζει τη γλώσσα της χώρας αυτής. Υπάρχει ωστόσο και ένα 19% που δηλώνει ότι θα μετανάστευε οπουδήποτε έβρισκε ικανοποιητική εργασία.

 

Το 63% προσβλέπει σε υψηλότερες οικονομικές απολαβές, 58% σε καλύτερη ποιότητα ζωής και 47% σε μία πιο αξιοκρατική επαγγελματική εξέλιξη. Ο ελάχιστος επιδιωκόμενος μισθός, για το 29% είναι τα 2.000 ευρώ και ακολουθεί, με ποσοστό 28%, ένα μισθός των 1.500 ευρώ.
 
Το 70% προτιμά τις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.), το 45% τις αναπτυγμένες χώρες εκτός Ε.Ε. (ΗΠΑ, Αυστραλία κ.λπ.) ενώ ένα 12% δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειες σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτός Ε.Ε. (Μέση Ανατολή κ.λπ.).
 
HMEΡΗΣΙΑ