Το «παράδοξο της παχυσαρκίας» έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα πολλά παραπανίσια κιλά δίνουν πιθανότητα 30% για πρόωρο θάνατο, ενώ τα λίγα παραπανίσια κιλά, δείχνουν μειωμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου (5% με 6%) σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, οι ερευνητές με επικεφαλής την Κατερίν Φλέγκαλ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των (ΗΠΑ), αξιολόγησαν 100 επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν τρία εκατομμύρια ενήλικες ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η μελέτη (μετά-ανάλυση), που συσχέτισε τον δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ) με τη θνησιμότητα, έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου. Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας, φυσιολογικός θεωρείται ο άνθρωπος του οποίου ο δείκτης ΒΜΙ είναι μεταξύ 18,5 και 25. Υπέρβαρος είναι κάποιος, όταν ο δείκτης είναι μεταξύ 25 έως 30, ενώ παχύσαρκος όταν ξεπερνά το 30 (δείκτης άνω του 35 δείχνει σοβαρή παχυσαρκία). Ο δείκτης υπολογίζεται όταν διαιρέσει κανείς το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους (π.χ. 100 δια 1,90Χ1,90).

Το «παράδοξο της παχυσαρκίας», έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση καρδιοπάθειας ή για παθήσεις των νεφρών, οι ελαφρώς υπέρβαροι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από αυτούς οι οποίοι έχουν κανονικά κιλά, αποδεικνύοντας έτσι ότι το βάρος τους, δεν είναι επιβαρυντικό.

Η εξήγηση που δίνεται γι αυτό το παράδοξο περιστατικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρίσκεται στη προστατευτική μεταβολική δράση του λίπους στον οργανισμό. Παρ΄όλα αυτά, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει τους βιολογικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το φαινόμενο αυτό.

Οι επιστήμονες βέβαια, επισημαίνουν ακόμα, ότι το αυξημένο βάρος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις και αύξηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, με άσχημα φυσικά αποτελέσματα.