Του  

Παρά το γεγονός ότι είναι γέννημα-θρέμμα του Μέριλαντ, ο Josh Scheinker είναι ο χαρακτηριστικός τύπος ζεν της Νότιας Καλιφόρνια, έχοντας μάλιστα και το απαραίτητο μαύρισμα και κούρεμα σέρφερ για να συμπληρώνουν αυτή την εικόνα. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Scheinker Investment Partners, θυγατρικής της Janney Montgomery Scott με έδρα τη Βαλτιμόρη παραδέχεται ότι ο φόβος και η αποστροφή προς το «δημοσιονομικό γκρεμό» τάραξαν την ηρεμία του. «Η σύζυγος και τα παιδιά μου». λέει ο Scheinker «αναρωτιούνταν γιατί είχα τόσο άγχος την παραμονή, γιατί παρακολουθούσα ανελλιπώς το C-SPAN και μήπως χρειαζόμουν ζουρλομανδύα».

Ο Scheinker, μαζί με την υπόλοιπη Wall Street και τις παγκόσμιες αγορές, γιόρτασαν την Τετάρτη τη «γέννηση» της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στην Ουάσινγκτον μετά από έναν επώδυνο «τοκετό» 13 ωρών που κατάφερε να «ξορκίσει» τις αυτόματες περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις αξίας 600 δισ  δολαρίων. Τα πάσης φύσεως πάγια υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των εμπορευμάτων, έκαναν «ποδαρικό» με άνοδο, μετά την άρον άρον έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή των Αντιπροσώπων  με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά. Οι δείκτες Dow Jones, Standard & Poors 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 2,65%. Η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές καλωσόρισαν τη συμφωνία. Η καταστροφή απεφεύχθη. Τουλάχιστον για την ώρα.

Ο Θείος Σαμ θα φορολογεί επί μονίμου βάσεως τα μερίσματα αλλά και τα μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη με συντελεστή 10%, 15% ή 20%, ανάλογα με το συνολικό εισόδημα ενός ατόμου ή ενός νοικοκυριού. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση, ο φόρος επί των μερισμάτων θα ανέβαινε αυτόματα στα επίπεδα φορολόγησης του τακτικού εισοδήματος των φορολογούμενων. Υπάρχουν όμως και κακά νέα: Οι φορολογούμενοι με τροποποιημένο προσαρμοσμένο ακαθάριστο εισόδημα άνω των 200.000 δολ. ανά άτομο και άνω των 250.000 δολ. για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον 3,8% φόρο επί των καθαρών εσόδων επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Obamacare.

Είναι μια δύσκολη απόπειρα αρπαγής για τους νομοθέτες και στις δυο πλευρές του κομματικού χάσματος: πόσο και πώς θα φορολογείς τους επενδυτές που έχουν μυηθεί σε μια bull market πολλών ετών αλλά και τα σταθερά εισοδήματα -έναν αναπόφευκτα ελκυστικό στόχο για τα απολύτως αναγκαία κυβερνητικά έσοδα; Πώς μπορείς να αντλήσεις χρήματα από αυτή την πηγή χωρίς να καταπνίξεις την αναμφισβήτητη επίδραση του πλούτου μιας ανοδικής αγοράς; Είτε τους αγαπούν, είτε τους μισούν το κορυφαίο 20% των Αμερικανών με τα υψηλότερα εισοδήματα έχει στα χέρια του περίπου το 90% των μετοχών, μια αναλογία που συσχετίζεται δυσανάλογα με τις λιανικές πωλήσεις, η υγεία των οποίων διατρέχει την ευρύτερη οικονομία.

«Σήμερα, η χρηματιστηριακή αγορά εξελίσσεται ολοένα περισσότερο σε δύναμη πειθάρχησης που τονώνει τη δράση στην Ουάσιγκτον», έγραψε ο οικονομολόγος της Merrill Lynch Ethan Harris τη Δευτέρα. «Οι βιτζιλάντε της χρηματιστηριακής αγοράς έχουν αντικαταστήσει τους βιτζιλάντε της αγοράς ομολόγων».

Αυτή είναι μια περίεργη παρατήρηση αν αναλογιστεί κανείς το πόσο σπουδαία χρονιά είχαν οι αγορές ενόψει αυτού που θεωρούνταν ευρεώς ως επερχόμενη δημοσιονομική καταστροφή.  Με τι ταχύτητα θα ολοκληρώσουν οι νομοθέτες το ουσιαστικά ανολοκλήρωτο έργο της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους των 16,4 τρισ. δολαρίων ή θα διαχειριστούν τις προγραμματισμένες περικοπές δαπανών εάν  η αγορά περιέλθει σε κατάσταση πανικού;

Από την πλευρά του, ο Byron Wien της Blackstone προβλέπει ότι ο S&P 500 θα πέσει κάτω από τις 1.300 μονάδες το τρέχον έτος (από τα σημερινά επίπεδατων 1.456 μονάδων). Ο ίδιος είχε ορθώς προβλέψει την περυσινή άνοδο του δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες. Δεν υπήρξε καμία ημέρα το προηγούμενο έτος που η αγορά να βρέθηκε να σημειώνει πτώση από τις αρχές του έτους.

«Η σκληρή δουλειά», λέει η Janney Montgomery επικεφαλής στρατηγική επενδύτρια σταθερού εισοδήματος της Lebas Guy «κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Ο γκρεμός εκπροσώπησε τη συμβολή των αντικρουόμενων αναγκών για μείωση του μακροχρόνιου ελλείμματος προϋπολογισμού και στήριξη της βραχυπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Το Κογκρέσο, στην περίπτωση αυτή, επέλεξε τα άμεσα οφέλη της τελευταίας παρά τη σταθερότητα της πρώτης. Αυτή η απόφαση καθυστερεί  άλλες αναπόφευκτα δυσκολότερες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε μακροπρόθεσμη βάση».

«Άρα αυτό είναι ένα ράλι ανακούφισης, ένα σύντομο ξεπέταγμα ή μια εφήμερη άνοδος;», αναρρωτιέται ο Scheinker, ο οποίος σχεδιάζει να αρχίσει πάλι να ξημεροβραδιάζεται μπροστά από το C-SPAN τον επόμενο μήνα. «Αισθάνομαι άνετα σε αυτό το σημείο; Όχι είναι η αλήθεια. Άραγε η αγορά κατάλαβε τί ακριβώς συνέβη με τη συμφωνία που μόλις υπεγράφη; Δεν είμαι και πολύ σίγουρος. Μπορώ μόνο να πω ότι οι πελάτες μου είναι πολύ ανήσυχοι για το μέλλον της Αμερικής».

Πηγή