Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

alextefanopoulos@yahoo.com

«όσο πιο σύντομα γίνει η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον  τόσο το καλύτερο για την χώρα» είναι η μόνιμη φράση προς  τους συνομιλητές τους διαφόρων ανώτερων και ανώτατων διπλωματικών και άλλων   κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και από το πολύ  στενό περιβάλλον του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όταν ειδικότερα  γίνεται λόγος για την επικείμενη επίσκεψη του  στις ΗΠΑ. Αν και η επίσημη πρόσκληση δεν έχει φτάσει ακόμα  στο Μέγαρο Μαξίμου, 

εν τούτοις οι προετοιμασίες για το ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον  φαίνεται να είναι πυρετώδεις καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στο άμεσο προσεχές διάστημα ίσως και εντός του άμεσα προσεχούς διαστήματος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το GreekAmericanNewsAgency,  ο για δεύτερη 4ετια επανεκλεγείς  Αμερικανός πρόεδρος  BarackObama πολύ σύντομα θα προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό  Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η πρόσκληση αυτή του Αμερικανού προέδρου  στην παρούσα φάση  έχει πολλαπλή πολιτική αλλά και οικονομική σημασία,  όχι μόνο για να δείξει εμπράκτως  την στήριξη του  στην Ελλάδα  αλλά και για  να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο  μήνυμα προς την Γερμανία   ότι Ε.Ε. χωρίς την Ελλάδα  δεν είναι νοείται ούτε είναι  δυνατόν να υπάρξει. Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, που ειδικότερα αφορούν στην Ελλάδα  στο άμεσο ή στο εγγύς και προσεχές μέλλον όποιες και αν είναι οι τελικές επιλογές γεωστρατηγικού χαρακτήρα  της Ελλάδος αναλόγως των μακροοικονομικών εξελίξεων για το μέλλον της χώρας στην ευρύτερη  περιοχή. «Η Ελλάδα –αναμένεται να τονίσει ο αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με όσα μας είπε διαβαθμισμένη πηγή στις ΗΠΑ- ήταν και θα παραμείνει ουσιαστικής σημασίας εταίρος για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντα της στην ευρύτερη περιοχή».    

Κάτι που θα πει και αναμένεται να  τονίσει με  έμφαση   ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντηση του με τον  Έλληνα πρωθυπουργό  όταν και όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, είναι επίσης και το γεγονός των παραδοσιακά καλών σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα.  

Η συνάντηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο   θα  επιδιωχθεί να μην έχει μόνο  πολιτικό χαρακτήρα αλλά και οικονομικά επωφελή για την Ελλάδα αποτέλεσμα. Τονίζεται ότι  μέχρι στιγμής οι  ΗΠΑ από την αρχή  της κρίσης μέχρι και σήμερα  στήριξαν την χώρα μας τόσο σε επίπεδο δηλώσεων στήριξης ανεξαρτήτως κυβέρνησης αλλά επί της ουσίας άλλη ουσιαστική η οικονομική βοήθεια δεν υπήρξε πέραν την συμμετοχής του ποσού που καταβάλουν οι ΗΠΑ στο ΔΝΤ.

«Είναι ένα κεφάλαιο που δειλά ίσως για πρώτη φορά ανοίξει,  αν και  θεσμικά  μια  απευθείας χρηματοδότηση ή δανειοδότηση συναντά  κάποιες μικρές εσωτερικές δυσκολίες κυρίως  σε ανώτερους κυβερνητικούς  κύκλους των ΗΠΑ. Δυσκολίες που ίσως και να ξεπεραστούν αν οι επιλογές της Ελλάδος στην δεδομένη χρονική κρίσιμη στιγμή αποβούν μοιραία καθοριστικές για τις σχέσεις και στα συμφέροντα των δυο χωρών στην ευρύτερη περιοχή. Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της Αθήνας» όπως χαρακτηριστικά μας  έλεγε  ανώτερος κρατικός υπάλληλος των ΗΠΑ με τον οποίο συνομιλήσαμε για αυτό το ζήτημα καθώς και για μια σειρά άλλων σκέψεων που θα εκτεθούν σε άλλο προσεχές ρεπορτάζ έρευνα. 

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών Ελλάδος –ΗΠΑ και BarackObama / Αντώνη Σαμαρά  χωρίς καμία αμφιβολία θα  είναι η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και ειδικότερα η κατάσταση στην Ευρωζώνη αλλά και πιο επικεντρωμένα  στην Ελλάδα.  Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε αυτό το ταξίδι πέρα του ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλου αναμένεται να είναι και ο ΥΠ. Εθ. Οικονομίας κ. Γιάννης Στουρνάρας οποίος θα έχει και εκείνος συναντήσεις με τον ομόλογο του Τ. Γκάϊτθνερ.  

Από το επιτελείο του Έλληνα πρωθυπουργού πέρα από τις καθιερωμένου χαρακτήρα συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας αλλά και επιχειρηματικούς κύκλους εύλογο είναι να προετοιμάζεται και ένας κύκλος συνομιλιών για απευθείας επενδύσεις του αμερικανικού παράγοντα στην  Ελλάδα. Κυρίως συναντήσεις με εκπροσώπους  εταιριών που έχουν χαρακτηρισθεί κολοσσοί στο είδος τους  η κάθε μια όπως πχ. η HP και άλλες πολλές εισηγμένες στο Αμερικάνικο Χρηματηστήριο.  Συναντήσεις και επαφές   χωρίς απαραίτητα να εμπλέκεται το στοιχείο της Ομογένειας ή παραγόντων αυτής.  Δηλαδή θα επιδιωχθεί εκτός από τις συναντήσεις που ήδη δρομολογούνται,  και λίγο ως πολύ είναι αναμενόμενες με γνωστούς ΕλληνοΑμερικανούς επιχειρηματίες που και ο ίδιος ο  Αντώνης  Σαμαράς έχει επαφές και γνωριμίες- ίδιοι εξ άλλου με εκείνους που κατά καιρούς έχει συναντήσει και ο προκάτοχος του Γιώργος Παπανδρέου ή άλλοι πρώην Πρωθυπουργοί αλλά ποτέ επί της ουσίας δεν έγινε και δεν προχώρησε κάτι από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου όταν για πρώτη φορά έγινε λόγος για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης με τον AlexSpanoαλλά και αυτή η συζήτηση όπως και όσες ακολούθησαν μέχρι πρόσφατα έμειναν απλά λόγια και ναυάγησαν- να προγραμματιστούν και η δυνατόν να έχουν προσυμφωνηθεί κάποια μεγάλα  projectπου αφορούν είτε σε εκτάσεις του Ελληνικού δημοσίου που είναι προς εκμετάλλευση ή μακροχρόνια μίσθωση είτε προς πώληση γνωστών κρατικών οργανισμών.      

Η επίσκεψη  αυτή ενδεχομένως  θα έρθει σε μια στιγμή κατά την οποία θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα  ορατά σημάδια από τις νέες  δυσκολίες που θα ανακύψουν μετά  την νέα νωπή (και με πολλά μελανά αλλά και άγνωστα ή και θολά σημεία)  συμφωνία για τα 52,4 δις  με το Eurogroup την ΕΚΤ και το ΔΝΤ  και ειδικότερα την αποσαφήνιση εκ μέρους του ΔΝΤ για  την ολική  η και  συνολική εκταμίευση τους ειδικότερα δε  ως προς  τις δυσκολίες που φαίνεται αν ανακύπτουν από το ποσοστό καταβολής του ποσού που αναλογεί στο ΔΝΤ.  

 Οι σκέψεις που υπάρχουν τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Αθήνα είναι η επίσκεψη αυτή αν δεν καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο να γίνει οπωσδήποτε τον Μάρτιο ώστε να συνδυαστεί και με τις καθιερωμένες πανηγυρικές εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο  για τον εορτασμό της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος από την Οθωμανική Τουρκοκρατία.  Βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως το γοργόν και χάριν έχει αλλά δεν εξαρτώνται όλα από την Ελλάδα αφού και το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου είναι γεμάτο αμέσως μετά την εκ νέου  ανάληψη  των καθηκόντων του και την γνωστή επαναβεβαίωση που θα δώσει αλλά εξίσου βαρύ και φορτωμένο είναι το πρόγραμμα και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αφού πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων με εξίσου  σημαντικής σημασίας  ταξίδια σε Κίνα, Ρωσία και Κατάρ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κάποιοι θεωρούν ότι το ταξίδι αυτό στις ΗΠΑ  ενδεχομένως  και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους ίσως  θα πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα,  ωστόσο ψυχραιμότερες απόψεις υποστηρίζουν πως «όποτε και αν πραγματοποιηθεί το ταξίδι αυτό,  είτε τον Ιανουάριο είτε τον Μάρτιο κυβέρνηση θα είναι  η ίδια στηριζόμενη και από τους τρεις εταίρους της και πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς». 

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό εκτός από τον Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα τον Υπ. Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και ενδεχομένως τον Υπ. Εθ. Αμύνας Πάνο Παναγιωτόπουλο αναμένεται να συνοδεύσουν και Έλληνες  επιχειρηματίες υψηλού κύρους και μεγάλου εθνικού βεληνεκούς σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές τους δράσεις.

Στην άλλη πλευρά τώρα του Ατλαντικού  κύκλοι και πρόσωπα που έχει απευθείας επαφή και επικοινωνία ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός με αρκετούς ΕλληνοΑμερικανούς όπως ο Δρ. Σωτήρης Βαχαβιώλος(ήταν τιμής ένεκεν καις το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ) νυν πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΝΔ στις ΗΠΑ, αλλά  και το στενό του επιτελείο όπως ο κ. Μπούρας που επίσης συνομιλεί με άλλους εξίσου γνωστούς και φερέγγυους ΕλληνοΑμερικανούς που επιθυμούν να μένουν στην αφάνεια,    φέρονται να προετοιμάζουν με μεγάλη  διακριτικότητα και την δέουσα  προσοχή τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Ειδικά εκείνες με τους ομογενείς και τους διαφόρους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας. 

Συναντήσεις  τις οποίες  κάποιες του τις έχουν ήδη εισηγηθεί,  είτε στο αμέσως προσεχές διάστημα θα του τις εισηγηθούν  απευθείας στον ίδιο με τον οποίο κάποιοι συνομιλούν,  είτε θα προταθούν  δια τις διπλωματικής οδού.  

Στην Αθήνα πέρα από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις ΗΠΑ και άρα έχει την θεσμική ευθύνη προετοιμασίας αυτού του τόσο σημαντικού ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού,   ειδικής βαρύτητας είναι η  γνώμη και  η άποψη,  ως εκ τούτου οι σχετικές εισηγήσεις  του πανθομολογούμενα πετυχημένου δια μακρόν στις ΗΠΑ (και αλλού)  Έλληνα πρέσβη μας και σημερινού   γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ κ.  Βασίλη Κασκαρέλη, έχουν την ανάλογη βαρύτητα στα  αυτιά του Αντώνη Σαμαρά για αυτό και κάποιες φορές συνομιλεί και ο ίδιος προσωπικά μαζί του.  

Ο father Alex Karloutsos…

Ειδικό ρόλο και λόγο στο ταξίδι αυτό αναμένεται να έχει –και ήδη έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες –  ο γνωστός ισχυρός κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου FatherAlexKarloutsosο οποίος χρόνια τώρα αποτελεί το κλειδί για κάθε έλληνα πολιτικό για το Λευκό Οίκο με την συνδρομή πάντα βεβαίως και των Ελλήνων Διπλωματών στην Ουάσιγκτον.  Ο father Alex Karloutsos είναι ο άνθρωπος που κυριολεκτικά καταρτίζει τις λίστες όσων θα μπουν στο Λευκό Οίκο χρόνια τώρα, ενώ είναι εκείνος που μπορεί άμεσα οποιαδήποτε στιγμή να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει από οποιοδήποτε γερουσιαστή ή βουλευτή για να συζητήσει μαζί του ότι δηποτε  αφορά την Ελλάδα και φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Είναι εκείνος ο άνθρωπος που θα επιβλέψει ακόμα και τις θέσεις που θα καθίσει κάποιος σε ένα επίσημο ή πολύ περισσότερο ένα privet diner εκεί δηλαδή που κλείνονται και προσφωνούνται πολλά από αυτά που μέρες μετά ανακοινώνονται ή δεν ανακοινώνονται ποτέ… Με τον Father Alex μιλούν χρόνια τώρα όλοι οι Έλληνες πρέσβεις της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον και ποτέ σε κανέναν είτε διπλωμάτη είτε έλληνα πολιτικό δεν έχει αρνηθεί ποτέ τίποτα,  εξ ου  και κάποιοι τον έχουν ονομάσει δια βίου άτυπο πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ.

Ο έλληνας πρέσβης κ. Α.  Παναγόπουλος με την σειρά του  αναμένοντας το πράσινο φως από την Αθήνα,   λέγεται πως ήδη έχει κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές και συζητήσεις  για τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού  κ. Σαμαρά και του επιτελείου του με Αμερικανούς αξιωματούχους στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.  

 Στο Μέγαρο Μαξίμου τώρα, ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού  ερευνούν  τα λάθη και τις παραλήψεις  των προκατόχων του κ. Σαμαρά σε ανάλογες επισκέψεις (κυρίως  του Γιώργου Παπανδρέου) όπου ενώ προετοιμάζονταν και προβάλλονταν με πομπώδης πηχυαίους τίτλους και τελικά  στην καλύτερη περίπτωση  κατέληγαν είτε  άκαρπα, όπως συνέβη τον Μάρτιο του 2010 με τις πολλά υποσχόμενες συναντήσεις με ΕλληνοΑμερικανούς επιχειρηματίες και τις επικείμενες επενδύσεις που θα γίνονταν και  αμφότερα προαναγγέλλονταν εν τούτοις έμεναν πάντα λόγια κενά περιεχομένου και άνευ  ουσίας,   αν όχι φιάσκο όπως επί παραδείγματος χάριν  το ταξίδι εκείνο που ενώ αναγγέλθηκαν μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με το Κατάρ (επί Παμπούκη,  Σπύρου Κουβέλη κτλ) τελικά ερχόμενοι στην Αθήνα κατέληγαν σε μεγάλο φιάσκο.   

Επομένως σε αυτό το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, που αναμένεται να ανακοινωθεί  το προσεχές διάστημα,  πέραν του  ειδικού  πολιτικού και οικονομικού βάρους που έτσι και αλλιώς έχει με το κέντρο βάρους να έχει πέσει  στο επιχειρηματικό μέλλον και την ανάπτυξη της χώρας,  αναζητώντας αφενός αυτούσιους οικονομικούς  πόρους και περεταίρω οικονομική στήριξη και  αφετέρου μεγάλες και ουσιώδεις  επενδύσεις  για έργα μακράς πνοής  από  γνωστούς ΕλληνοΑμερικανούς, αποκτά μια άλλη διάσταση. Μια νέα διάσταση  καθώς οι προσδοκίες μεγαλώνουν και ο πήχης αναβαίνει  ειδικά ως προς τους ΕλληνοΑμερικανούς.   ΕλληνοΑμερικανούς τους οποίους και αυτή η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Αντώνης Σαμαράς προσβλέποντας σε αυτούς  έχει επενδύσει πολλά  έτσι και  αλλιώς για αυτό και έχει περιβάλει με την ανάλογη  εμπιστοσύνη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ειδικότερα δε  μετά την  εν μέσω καύσωνα συνάντηση των Αθηνών με την ομάδα ΕλληνοΑμερικανών(Andrew Liberis,  GergeStamas,  Γ. Δαϋίδ της ομάδος «πρωτοβουλία για την Ελλάδα» κτλ)  οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί του στις αρχές του Ιουλίου  και τους οποίους συνόδευσε ο πρώην  Αμερικανός πρόεδρος BillClinton στηρίζοντας τους,   αλλά δυστυχώς  πέραν των καλών προθέσεων των υποσχέσεων και των διακηρύξεων για ακόμα μια φορά πέραν  τούτων  ουδέν νεότερο παρά μόνον λόγια για άλλη μια φορά(…).

Για αυτό  οι της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα άνθρωποι όπως ο στενός συνεργάτης του και εξ απορρήτων του εδώ και χρόνια  Χρύσανθος Λαζαρίδης οποίος έχει ζήσει δια μακρόν στις ΗΠΑ, και άρα γνωρίζει και πρόσωπα και πράγματα αλλά και καταστάσεις(…), εξ ου  και βαθύς γνώστης της κατάστασης της Ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ  έχουν κάθε λόγο να αναζητούν και άλλα στηρίγματα απευθείας στον αμερικανικό παράγοντα και φυσικά το μέγιστον της επιτυχίας του ταξιδού αυτού πάντα επ ωφελεία πάντα της Ελλάδος.

Τέλος, τονίζεται ότι οι σχεδιάζοντες το ταξίδι αυτό με απόλυτη προσοχή, και  υπευθυνότητα όπως δείχνουν οι μέρχρι τώρα ενέργειες τους αλλά και "σχετική" μυστικότητα(δηλαδή κρατείται μακριά από διαρροές στον τύπο και άλλα παρόμοια), μελετούν σε κάθε λεπτομέρεια τα προηγούμενα ταξίδια ελλήνων πρωθυπουργών  -και ειδικά τις φούσκες του Γ.Α.Παπανδρέου- και προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη και κυρίως βασικό ζητούμενο εκτός από το  παραγωγικό αποτέλεσμα είναι  να κρατηθεί η σοβαρότητα η υπευθυνότητα που αρμόζει στην περίσταση.

Είναι, όπως μας έλεγε πηγή από το κυβερνητικό επιτελείο, να μην προβούν σε ανακοινώσεις "αν δεν είναι κλειδωμένες και διασφαλισμένες 1000/1000!"