Σε παπατζιλίκι, και μάλιστα του χειρίστου είδους, εξελίσσεται η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ. Τώρα, διαρρέονται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Λίστα που είχε στα χέρια της η κυβέρνηση έως ότου στείλουν για δεύτερη φορά οι Γάλλοι την κανονική Λίστα, «κατασκευάστηκε» το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου του 2011. Τότε, ως γνωστόν, ο κ.Παπακωνσταντίνου είχε ήδη αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών (Ιούνιος 2011), οπότε και είχε παραδώσει τη Λίστα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.Διώτη. Ουσιαστικά λοιπόν, τι λέγεται τώρα; Ότι η Λίστα που παρέδωσε ο κ.Διώτης στον τότε υπουργό Οικονομικών, κ.Βενιζέλο, είναι αντίγραφο της Λίστας που παρέδωσε στον πρώτο ο κ.Παπακωνσταντίνου, και άρα αφήνονται υπόνοιες ότι μπορεί να ήταν «πειραγμένη».

Πρόκειται για αστειότητες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αφήνουν να εννοηθεί ότι η Λίστα «πειράχτηκε» (δηλαδή αφαιρέθηκαν τα ονόματα των συγγενών του κ.Παπακωνσταντίνου) με εντολή του κ.Διώτη. Ας υποθέσουμε ότι έγινε έτσι. Θα απαντήσει όμως, εν τέλει κανείς, που είναι το πρωτότυπο της Λίστας που έστειλε η κ.Λαγκάρντ στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010; Να σημειωθεί ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πως αγνοεί που βρίσκεται το πρώτο CD.

Από τη στιγμή όμως που η αρχική Λίστα έχει κάνει φτερά, τα υπόλοιπα είναι «παπατζιλίκι», προκειμένου να θολώσουν τα νερά οι ενδιαφερόμενοι. Δηλαδή, θέλουν να μας πείσουν ότι ο Διώτης είχε πάρει από τον Παπακωνσταντίνου την πραγματική Λίστα με όλα τα ονόματα και ότι με προσωπική του πρωτοβουλία έβγαλε από εκεί τα ονόματα των συγγενών του κ.Παπακωνσταντίνου; Είναι τουλάχιστον αστείος αυτός ο ισχυρισμός. Μπορεί βέβαια, να έκανε αυτό το μικρό «ρουσφέτι» στον κ.Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μην «μαϊμούδεψε» αυτός τη Λίστα, αλλά να την είχε πάρει «πειραγμένη» από τον κ.Παπακωνσταντίνου.

Ο κ.Διώτης, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του, κ.Καπελέρης, έχει τεράστιες ευθύνες για το πως χειρίστηκε τη Λίστα Λαγκάρντ. Ο ίδιος βέβαια, υποστηρίζει ότι έκανε γνωστό το ζήτημα στον κ.Βενιζέλο, και περίμενε να του δοθεί πολιτική εντολή, η οποία ουδέποτε του εδόθη από τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρώην «εισαγγελέας της 17 Νοέμβρη», ως κρατικός αξιωματούχος στον άκρως νευραλγικό μηχανισμό του ΣΔΟΕ, δεν νομίζει ότι είχε ευθύνη απέναντι στον όρκο που είχε δώσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κράτους και του ελληνικού λαού; Ουδέν έκανε γι’ αυτό. Και, εν πάση περιπτώσει, ακόμα και για να καλύψει τα πλευρά του, από τη στιγμή που έβλεπε ότι ο κ.Βενιζέλος «έθαβε» το θέμα, ας έστελνε την υπόθεση στον εισαγγελέα. Ωστόσο, ο κ.Διώτης, γνήσιον τέκνον του «συστήματος ΠΑΣΟΚ», προτίμησε να κλειδώσει τη Λίστα στο συρτάρι του. Και όχι μόνον αυτό. Ακόμα και όταν, προ μηνών, αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τη Λίστα, συστηματικά προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα και να πείσει ότι ήταν παράνομο προϊόν συναλλαγής μυστικών υπηρεσιών. Τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ και η “λίστα Λαγκάρντ” (http://www.antinews.gr/2012/10/06/182744/ και Ο κ. Διώτης και οι μυστικές υπηρεσίες http://www.antinews.gr/2012/10/04/182361/).

Τώρα όμως, ο κ.Διώτης πρέπει να λογοδοτήσει. Κάτι τέτοιο πάντως, δεν υποβαθμίζει καθόλου τις ευθύνες Βενιζέλου, ο οποίος τώρα προσπαθεί να ρίξει όλες τις ευθύνες στον Διώτη και τον «πυροβολεί» συνεχώς, λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αυτός διέρρευσε τη Λίστα στον Βαξεβάνη. Προφανώς, ο Διώτης ήταν πιο κοντά στον Παπακωνσταντίνου. Πασιφανώς άδειασε τον Βενιζέλο, αφού ο δεύτερος, προκειμένου να σωθεί, είναι έτοιμος να ρίξει στα σκυλιά τους πάντες, παρά να αναλάβει τις ευθύνες του.

Όπως και να’ χει, από τη στιγμή που ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν παρουσιάζει τη Λίστα (τα αρχεία κίνησης τραπεζικών λογαριασμών των άνω των 2000 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην HSBC Ελβετίας) που είχε παραλάβει από την Λαγκάρντ, είναι προφανές ότι θα εμφανιστούν πολλοί Κλουζώ. Ο κ.Παπακωνσταντίνου έχει την πρώτιστη ευθύνη, και σώφρον για τον ίδιο θα ήταν να ψάξει καλύτερα μήπως και βρεί το πρωτότυπο της Λίστας. Ο ίδιος βέβαια, είπε ότι έδωσε τα πρωτότυπα αρχεία σε συνεργάτες του για να βγάλουν αντίγραφα. Αν δεν βρεί το πρωτότυπο ο κ.Παπακωνσταντίνου, ας ανοίξουν το στόμα τους οι συνεργάτες του για να πουν τι εντολές τους έδωσε. Να σημειωθεί ότι οι ευθύνες που έχουν, εάν δεν αποκαλύψουν την αλήθεια, είναι ποινικές και βαρύτατες.

Ας ανοίξει το στόμα του και ο κ.Καπελέρης, καθώς και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για να μιλήσουν για το πώς χειρίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη Λίστα. Να σημειωθεί ότι, όταν αποχώρησε από το ΣΔΟΕ, ο κ.Καπελέρης, ανέλαβε ως παράγων στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, στις 25 Ιανουαρίου 2011 έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του ΓΓ του Υπ. Οικονομικών κ.Πλασκοβίτη, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και της διευθύντριας του γραφείου του κ.Παπακωνσταντίνου. Ας μιλήσουν λοιπόν, όλοι αυτοί.

Προς τι το «παπατζιλίκι» με τις ημερομηνίες των αντιγράφων της Λίστας, αφού κάποιος ή κάποιοι έχουν «υπεξαιρέσει» την αρχική Λίστα Λαγκάρντ; Προς τι αυτή η «ομερτά»; Αργά ή γρήγορα, μέσα στη Βουλή, στην ειδική Επιτροπή που θα εξεταστεί το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κάνει όλα «μπάχαλο» ενώ πάνω στο σκάνδαλο θα προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν η Χρ.Αυγή και οι Αν.Ελληνες.

πηγή