Έντονη πολιτική και κοινωνική αστάθεια για την Ελλάδα προβλέπει το αμερικανικό thinktank, Stratfor, στις εκτιμήσεις του για το 2013, με την ελληνική οικονομία να παρουσιάζει μεγαλύτερη ύφεση και το δείκτη ανεργίας να συνεχίζει την ανοδική τάση του. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και το 2013, συνεχίζοντας να λαμβάνει την ευρωπαϊκή βοήθεια. Στα ίδια βήματα της οικονομικής ύφεσης και υψηλής ανεργίας με την παράλληλη αύξηση της κοινωνικής αστάθειας -διαδηλώσεις και απεργίες-, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του αμερικανικού ινστιτούτου,  θα κινηθούν και η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

 

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό κέντρο αναλύσεων, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα σε ποια χώρα υπάρχει το ενδεχόμενο, σημειώνει ότι το κενό που υπάρχει μεταξύ της άρχουσας τάξης και του λαού στις χώρες της ευρωζωνικής περιφέρειας μπορεί να οδηγήσει στην πτώση των κυβερνήσεων (μόνο στην Ιταλία είναι προγραμματισμένες οι εκλογές), η άνοδος ωστόσο της αντιπολίτευσης δεν θα επιφέρει κάποια διαφορά, δεδομένου ότι θα έχει να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με τους προκατόχους της. Εξηγώντας το διεξοδικότερα, οι αναλυτές του Stratforαναφέρουν χαρακτηριστικά ότι "μια αλλαγή πολιτικών προσώπων δεν πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε γενικές γραμμές, οι χώρες αυτές θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα λιτότητας το 2013, αν και αναμένουμε ότι θα εντείνουν το αίτημά τους προς τους δανειστές για κάποια μορφή χαλάρωσης. Υπότην απειλή της κλιμάκωσης της κρίσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πιθανό να προχωρήσουν σε κάποιες παραχωρήσεις".

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό ινστιτούτο σημειώνει ότι τα εξτρεμιστικά κόμματα θα κερδίσουν χώρο στην άσκηση επιρροής στον πολιτικό διάλογο, όχι όμως ικανή να κερδίσουν την εξουσία σε καμία χώρα της ευρωζώνης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται "ο κάθε εκλογικός κύκλος μειώνει την λαϊκή στήριξη στα παραδοσιακά κόμματα, αλλά η παραδοσιακές ελίτ θα καταφέρουν να μείνουν στην εξουσία και το 2013".

Κατά τα άλλα, η ανάλυση του Stratforεπικεντρώνει στις τρεις βασικές διαστάσεις της ευρωπαϊκής κρίσης, τονίζοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν το 2012 (ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μεγαλύτερη δικαιοδοσία στην ΕΚΤ για επεμβάσεις στην αγορά ομολόγων) ναι μεν θα κρατήσουν στην ζωή (!) την ευρωζώνη για ένα  ακόμη χρόνο, αλλά ωστόσο δεν κατάφεραν να επιλύσουν τα τρία βασικά σημεία της κρίσης χρέους: την κρίση ανταγωνιστικότητας, την πολιτική διάσταση της κρίσης (ένωση-κυριαρχία), και τέλος την απειλή κοινωνικής σταθερότητας, κυρίως στις χώρες του νότου.

Για τους ισχυρούς της ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία, το Stratfor, εκτιμά χαμηλή ανάπτυξη ή ακόμη και στασιμότητα, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικότερα για την Γαλλία διατυπώνει την άποψη ότι "το Παρίσι θα προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας και να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Στα μέτρα θα συμπεριληφθούν και αλλαγές στην αγορά εργασίας, κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις στα σωματεία. Η δυσαρέσκεια τους σε συνδυασμό με την ύφεση το 2013 θα οδηγήσουν σε μεγάλες διαδηλώσεις.

Τέλος στην Γερμανία, η οικονομική στασιμότητα δεν πρόκειται, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στην εσωτερική πολιτική της χώρας, δεδομένης της σταδιακής επιβράδυνσης της οικονομίας και της αργής αύξησης του χαμηλού ποσοστού της ανεργίας. Οι γερμανικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο, είναι μάλλον απαγορευτικές για μεγάλες αλλαγές τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική του Βερολίνου, από την άλλη όμως θα επιβραδύνουν παράλληλα και την διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων στην Ευρώπη.