Για την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα διενεργήθηκε το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου του 1950.  Για την ΕΝΩΣΗ γράφτηκε (με το αίμα των αγωνιστών) το έπος της Ε.Ο.Κ.Α., κι όχι για δοτές λύσεις και κυρίως όχι για συνεταιρικό κράτος Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.  Γι’ αλλού ξεκινήσαμε λοιπόν κι αλλού καταλήγουμε.  Από το δημοψήφισμα για την Ένωση με την Ελλάδα, στο δημοψήφισμα για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία του σχεδίου Ανάν (την ένωση ουσιαστικά με την Τουρκία, αφού μέσω της "λύσης" αυτής, δημιουργούνταν οι ιδανικές συνθήκες για την Τουρκία για τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου). 

Δυστυχώς… εννέα χρόνια μετά το σωτήριο ΟΧΙ του 76% στο δημοψήφισμα, οι δυνάμεις του ΝΑΙ επανέρχονται δριμύτερες.  Φαβορί για εκλογή στην προεδρία (ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ), είναι αυτή τη φορά ο κύριος εκφραστής του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν (και αμετανόητος εραστής της Δ.Δ.Ο. τύπου σχεδίου Ανάν).  Οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι εκλογές αυτές είναι ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2004.  Αν εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης στην προεδρία, όπως εύχονται και οι διάφοροι "φίλοι" της Κύπρου (αρκετοί από τους οποίους ήταν στην Κύπρο στο "έκτακτο συνέδριο" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να στηρίξουν την υποψηφιότητά του), θα γίνουν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα γι’ αυτούς που μας έταζαν ότι … θα μας το ξαναφέρνουν (το σχέδιο Ανάν… εννοείται), μέχρι να το δεχθούμε.  Αν ω μη γένοιτο, ο διάδοχος του Δημήτρη Χριστόφια, είναι ο εξίσου ευέλικτος στο Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης (κι αυτό είναι εις γνώση των ξένων), ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα για τον Κυπριακό Ελληνισμό (ειδικά όταν θα είμαστε Οικονομικά εξαρτώμενοι λόγω του μνημονίου).

Στην 63η επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος η σκέψη μας είναι στα σκλαβωμένα εδάφη μας, στον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει η Κύπρος για ολοκληρωτική τουρκοποίηση και στην άμεση ανάγκη για να ορθοδρομήσουμε στο Κυπριακό, με στόχο πλέον την απελευθέρωση.  Για να επιτευχθούν λοιπόν αυτά… η Κύπρος… θέλει ηγέτη κι αυτός σίγουρα ΔΕΝ είναι ο Νίκος Αναστασίαδης.   Ο σωστός ηγέτης είναι ο Γιώργος Λιλλήκας, επιγραμματικά γιατί…

1.      Είναι νέος, ικανός, με όρεξη για προσφορά στην πατρίδα (κι όχι την υπηρεσία στο οποιοδήποτε κόμμα), με τις αναγκαίες διασυνδέσεις στην Ε.Ε. και στον διεθνή χώρο.

2.      Έχει σωστές θέσεις στο Κυπριακό, απόρριψης της θανατηφόρας για τον Κυπριακό Ελληνισμό Δ.Δ.Ο., με προτάσεις για νέα στρατηγική διαχείρισης του Κυπριακού και επαναφοράς του σε απελευθερωτική πορεία.

3.      Έχει προτάσεις για έξοδο από την Οικονομική κρίση, μέσω και της άμεσης εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου που θα απαλλάξει την Κύπρο από τα χρέη και τα μνημόνια.

4.      Προτείνει ολοκληρωμένη στρατηγική σύναψης νέων συμμαχιών, προς εκμετάλλευση των νέων δεδομένων που προκύπτουν μετά την ανακάλυψη των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου στις Κυπριακές θάλασσες.  Είναι ο μόνος που διακρίνει τις νέες προοπτικές που ανοίγονται, που και θέλει και μπορεί να αποδεσμεύσει την Κύπρο από τις λανθασμένες δεσμεύσεις του παρελθόντος (Δ.Δ.Ο.), μέσω της εκμετάλλευσης των νέων "εμπλεκομένων συμφερόντων" στην περιοχή.

5.      Τολμά την επανεξέταση των χειρισμών των θεμάτων της αντιμετώπισης των τουρκοκυπρίων και της διάνοιξης και διακίνησης μέσω των οδοφραγμάτων.

6.      Τολμά να θέσει θέμα Αγγλικών βάσεων εκεί που οι άλλοι σιωπούν γιατί δεν μπορούμε τάχατες να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο με τους Εγγλέζους.  Είναι ο μόνος υποψήφιος που έθεσε θέμα αποκαθήλωσης του θυρεού των Άγγλων αποικιοκρατών, από την είσοδο του προεδρικού μεγάρου.

7.      Είναι ο μόνος που προτείνει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

 

Οι εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου είναι πολύ σημαντικές για την Κύπρο.  Αν συνεχιστεί η ολέθρια πορεία που οδηγεί σε "εξαρτησιογόνα μνημόνια" και "λύσεις" Δ.Δ.Ο. τύπου σχεδίου Ανάν, το όραμα των Τούρκων για "ένωση με την Τουρκία", θα είναι η πιο φυσική εξέλιξη.  Οι λόγοι που μας κάνουν να υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα είναι πολλοί (πέραν αυτών που απαριθμούνται πιο πάνω).  Είναι ο ηγέτης που αν και όταν θα χρειαστεί, μπορεί να πει ΟΧΙ στους ξένους για να οδηγήσει την Κύπρο μακριά από τον θανάσιμο κίνδυνο που την απειλεί..  Είναι ο ηγέτης που μπορεί να γλιτώσει την Κύπρο από την παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία (οι πολίτες γνωρίζουν ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται – η Κύπρος δεν θα αντέξει δεύτερη πενταετία με πρόεδρο της σχολής σκέψης του Χριστόφια στο Κυπριακό).  Ο Γ. Λιλλήκας είναι ο πρόεδρος που θα διορίσει τους ικανούς και τους άξιους σε θέσεις κλειδιά κι όχι τους εκλεκτούς τον κομμάτων (εδώ και δεκαετίες, είδαμε όλοι… πού μας έφερε η παντοκρατορία των κομμάτων).  Οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν ώριμα, πατριωτικά και στο τέλος να ενεργήσουν υπεύθυνα ψηφίζοντας τον σωστό υποψήφιο.  Η Κύπρος επιτέλους θέλει ηγέτη….

Πανίκος Ελευθερίου

Μέλος του εκλογικού επιτελείου του Γιώργου Λιλλήκα