Tο «ναι» στην εκταμίευση της δόσης δόθηκε από όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, πλην της Βραζιλίας, που ο εκπρόσωπός της δήλωσε «παρών». Θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και θα πρέπει να υπάρξει στήριξη τόσο από το εσωτερικό, όσο και από την Ευρωζώνη στη διαδικασία αυτή, θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η επικεφαλής του κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, που παρόλα αυτά αναγνωρίζει ότι «η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδος είναι εντυπωσιακή από κάθε άποψη».

 

Μετά την έγκριση της εκταμίευση των 3,3 δις ευρώ από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, η κυρία Λαγκάρντ προχώρησε σε δηλώσεις που επί της ουσίας δίνουν το στίγμα του Ταμείου για το τι έγινε και τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Αύριο, Παρασκευή, θα δοθεί στη δημοσιότητα και το πλήρες κείμενο της έκθεσης του Ταμείου, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Π. Τόμσεν.

Η πρώτη γεύση, όμως, δόθηκε χθες αργά το βράδυ. Το Ταμείο θεωρεί ότι μετά από μία περίοδο μεγάλης καθυστέρησης στην εφαρμογή του προγράμματος, πρέπει πλέον πάση θυσία η Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θα την βοηθήσουν να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Για τις αποκρατικοποιήσεις, η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε ότι εάν χρειαστεί θα πρέπει να ενισχυθεί η λειτουργία των διαδικασιών μέσω κυρίως της ολοένα και μεγαλύτερης ανεξαρτησίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στο σκέλος του προϋπολογισμού υποστήριξε ότι οι δαπάνες θα επιστρέψουν στα προ ευρώ επίπεδα (πριν το 2002), ενώ χρειάζεται να αναμορφωθεί ριζικά η φορολογική διοίκηση, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να συρρικνωθεί ο διογκωμένος δημόσιος τομέας με στοχευμένες μειώσεις προσωπικού.

Για το χρέος το ΔΝΤ στηρίζεται στην υπόσχεση της Ευρωζώνης για παροχή επιπλέον βοήθειας ώστε να εξασφαλιστεί η μείωσή του πολύ κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Λαμβάνοντας υπόψη, πάντα, ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να εφαρμόζει τις αλλαγές που θα προτείνει το Ταμείο. Μάλιστα, η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως ότι κι αν γίνει, το Ταμείο θα πρέπει να αποπληρωθεί από την Ελλάδα, εξαιρώντας από τώρα το ΔΝΤ από οποιοδήποτε πιθανό μελλοντικό κούρεμα του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας.

Σε ότι έχει να κάνει με τις τράπεζες, το Ταμείο αναφέρεται στο ρόλο της εποπτείας των ιδρυμάτων μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενώ σημειώνει ότι η Ευρωζώνη ίσως θα πρέπει να δώσει κεφάλαια για να αποπληρωθεί μέρος των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών και κατ΄ επέκταση της αγοράς.

Αναλυτικότερα, οι τοποθετήσεις της κυρίας Λαγκάρντ έχουν ως εξής:

1. Γενικά για το πρόγραμμα: «Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με σθεναρή δημοσιονομική προσαρμογή και με αξιοσημείωτα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το εργασιακό κόστος. Θα χρειαστούν σθεναρές μεταρρυθμίσεις και ευρεία εσωτερική υποστήριξη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, με ταυτόχρονη μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος».

2. Για τις μεταρρυθμίσεις: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές, η οποία αντανακλάται στις πρόσφατες ενέργειες για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και για τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών. Όμως, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση των τιμών. Ο δραστικός περιορισμός των εμποδίων του ανταγωνισμού είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης σημαντικό η κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αν είναι απαραίτητο να αναλάβει δράση για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση της διαδικασίας».

3. Για το τραπεζικό σύστημα: «Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Με την οριστικοποίηση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργοποιηθεί το νέο ελεγκτικό και εποπτικό πλαίσιο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και για την πρόληψη κρατικών παρεμβολών στη διαχείριση. Πρόσθετη χρηματοδότηση από χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ, η οποία θα επιτρέψει την Ελλάδα να εξαγοράσει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου από τις τράπεζες, ώστε να στηριχθεί η ρευστότητα»

4. Για δαπάνες: «Η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδος είναι εντυπωσιακή από κάθε άποψη. Η προκαταβολικά ενισχυμένη προσαρμογή θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του Ευρώ, και έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει τους πιο ευάλωτους. Πρέπει να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας, με στοχευμένες μειώσεις προσωπικού».

5. Για το φορολογικό μηχανισμό: «Η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή».

6. Για τη βιωσιμότητα του χρέους: «Γίνονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδος σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος έχουν παρατείνει τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους και έχουν δώσει διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Οι χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τις Ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, επαναβεβαίωσαν το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμησιακού πιστωτή, και δεσμεύτηκαν να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ για την εφαρμογή κατάλληλων ρυθμιστικών πολιτικών. Αυτό θα διευκόλυνε την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους και τις έγκαιρες αποπληρωμές στο Ταμείο».