Έναν μήνα μετά το μακελειό στο σχολείο του Νιούταουν, ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε τις πληρέστερες εδώ και δύο δεκαετίες προτάσεις για την θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των όπλων, ζητώντας την απαγόρευση των στρατιωτικών όπλων επίθεσης, καθώς και των μεγάλης χωρητικότητας γεμιστήρων, και τον αυστηρότερο έλεγχο του μητρώου των αγοραστών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε 23 εκτελεστικά διατάγματα, που εισάγουν μέτρα τα οποία δεν απαιτούν την έγκριση του Κονγκρέσου.

Πλαισιωμένος στον Λευκό Οίκο από παιδιά που τού έγραψαν επιστολές μετά τους φόνους στο σχολείο του Νιούταουν, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: "Εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε αυτή τη βία, εάν υπάρχει έστω και μία ζωή που μπορεί να σωθεί, τότε πρέπει να προσπαθήσουμε".

"Πρόκειται για μέτρα που απορρέουν από την κοινή λογική. Υποστηρίζονται από την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι η θεσμοθέτηση ή η εφαρμογή τους θα είναι εύκολη", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος παραδεχόμενος ότι έχει μπροστά του μία σκληρή μάχη που πρέπει να δώσει απέναντι στο πανίσχυρο λόμπι των όπλων και μέλη του Κονγκρέσου που υποστηρίζουν το δικαίωμα της οπλοκατοχής.

"Θα υπάρξουν καταγγελίες από ειδήμονες και πολιτικούς και λομπίστες κατά μιάς τυραννικής γενικής επίθεσης κατά των ελευθεριών, όχι γιατί αυτό ισχύει, αλλά γιατί θα θέλουν να επενδύσουν στον φόβο και να αποκομίσουν πολιτικά ή οικονομικά οφέλη. Και παρασκηνιακά θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μπλοκάρουν οποιαδήποτε λογική μεταρρύθμιση και να διασφαλίσουν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κονγκρέσο την επανεισαγωγή του νόμου που απαγορεύει τα στρατιωτικά όπλα επίθεσης, του είδους των όπλων που έχει χρησιμοποιηθεί στους περισσότερους ομαδικούς φόνους στις ΗΠΑ , και η ισχύς του έχει εκπνεύσει, τον περιορισμό της χωρητικότητας των γεμιστήρων, τη θέσπιση ελέγχου μητρώων των αγοραστών στο σύνολο των αγοραπωλησιών, την εισαγωγή αυστηρότερων ποινών για τους διακινητές όπλων και την επικύρωση του διορισμού επικεφαλής της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για το Αλκοόλ, τον Καπνό, τα Οπλα και τα Εκρηκτικά.

Το ισχυρό αμερικανικό λόμπι των όπλων, η Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association), ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις Ομπάμα δεν αποτελούν "λύση στην κρίση που αντιμετωπίζουμε ως έθνος".

"Μόνο έντιμοι και νομιμόφρονες κάτοχοι όπλων θα πληγούν και τα παιδιά μας θα παραμείνουν εκτεθειμένα απέναντι στο αναπόφευκτο περισσότερων τραγωδιών", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή είναι εγγεγραμμένο στην δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος και έχει ως υπερασπιστή το πανίσχυρο λόμπι των όπλων. Η άσκηση του δικαιώματος αυτού σκοτώνει 31.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Οι Ρεπουμπλικανοί, στο σύνολό τους σχεδόν, δεν κρύβουν την αδυναμία τους προς την ιδιαιτερότητα αυτή του αμερικανικού τρόπου ζωής, ενώ τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια μία διασταλτική ερμηνεία της περίφημης τροπολογίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ