«Δεν πρόκειται να γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων» διαβέβαιωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή του απόγευμα.

«Το όποιο δημοσιονομικό "κενό" θα καλυφθεί με πόρους από το πεδίο της φοροδιαφυγής και από τα μέτρα εκσυγχρονισμού του Κράτους» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του στο Mega.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι το σχέδιο της κινητικότητας είναι η απάντηση στα σχέδια του ΔΝΤ για απολύσεις και ταυτόχρονα δεσμεύεται ότι θα εργαστεί συστηματικά για την εξάλειψη του κινδύνου νέων περικοπών σε μισθούς – συντάξεις και επιδόματα.

Παράλληλα, σημείωνει ότι στόχος είναι η εξάλειψη του κινδύνου νέων περικοπών σε μισθούς και επιδόματα και η επίτευξη θετικής υπέρβασης του δημοσιονομικού στόχου, το 70% της οποίας πρέπει να διοχετευτεί σε μέτρα προς όφελος των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν, και στο πλαίσιο αυτό δηλώνει ότι για την υλοποίηση της ρήτρας αυτής, που συμπεριλήφθηκε στο νέο μεσοπρόθεσμο μετά από πρότασή της.

Στην έκθεση – φωτιά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ, μεταξύ των άλλων ζητά «στοχευμένες απολύσεις» δημοσίων υπαλλήλων ώστε να τεθούν εκτός Δημοσίου 25.000 έως το τέλος του έτους, περαιτέρω περικοπές κοινωνικών επιδομάτων – συντάξεων, αλλά και παράταση της εφαρμογής του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη διετία 2015-2016 ώστε να καλυφθεί το κενό των «μη προσδιορισμένων» μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου για τη συγκεκριμένη διετία.

Το Ταμείο θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους το 2015 προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, προτείνει αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από ξένους ειδικούς αν δεν επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι έως τα τέλη Ιουνίου και προχωρά σε πολιτική… παρέμβαση υπογραμμίζοντας πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, ακόμη και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η έκθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για οιωνό νέων μέτρων.

ethnos.gr