Αντιμέτωπη με ένα κύμα βίας η Ελλάδα φιγουράρει από χθες στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου, έπειτα από την έκρηξη βόμβας το πρωί της Κυριακής στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens».
 
Δημοσίευμα των New York Times περιγράφει καρέ καρέ τα «χτυπήματα» που έχουν καταγραφεί σε διαφορετικούς κάθε φορά στόχους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περιγράφοντας τις επιθέσεις στα σπίτια γνωστών δημοσιογράφων, τους πυροβολισμούς στα γραφεία της ΝΔ, αλλά και την επιχείρηση στη βίλα Αμαλία.

 
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι αλλεπάλληλες επιθέσεις έρχονται να ταράξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, έπειτα από μία μεγάλη περίοδο που τέτοιου είδους ενέργειες έδειχναν να έχουν καταλαγιάσει, εκφράζοντας έμμεσα φόβους για επιστροφή του εξτρεμισμού.
 
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, με οδηγό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα – προσπαθεί και δείχνει αποφασισμένη να πατάξει την ανομία και να προωθήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα ασφαλείας.
 
Το αντίπαλο δέος πάλι, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να αποσπαστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το οικονομικό σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.
 
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος συνομίλησε και με ομάδα ατόμων μέσα από τη βίλα Αμαλία σε ένα ραντεβού που δόθηκε στα Εξάρχεια, μία περιοχή που όπως αναφέρουν οι New York Times είναι ιστορική και πολύ γραφική και εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει το κέντρο του αναρχικού κόσμου. 
 
Θέλοντας να αναφερθούν μόνο τα μικρά τους ονόματα εξομολογούνται στη συνέντευξη ότι ο μόνος στόχος τους ήταν να ανατρέψουν το κατεστημένο αλλά και να προαχθεί η δικαιοσύνη και η ισότητα. 
 
 Οι ίδιοι αρνήθηκαν ότι η βίλα Αμαλία ήταν ένα εργαστήριο κατασκευής βομβών.
 
«Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν συμμετέχουμε σε πράξεις βίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, ο Παύλος.  
 
Στρίβοντας ένα τσιγάρο ο ίδιος συνεχίζει: Αυτοί που κυβερνούν έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση και έφεραν τους πολίτες στο σημείο να πεινάνε. Είμαστε από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους που δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να συγκρουόμαστε. Αν νομίζουν ότι θα επισκιάσουν το κίνημα της αντίστασης είναι γελασμένοι», καταλήγει. 
 

Τα περισσότερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters, Associated Press, Huffington Post, Bild, Independent, The National Herald, Washington Post, FoxNews, φιλοξένησαν εκτενή ρεπορτάζ από την πρώτη κιόλας στιγμή που σημειώθηκε το περιστατικό.
 
Σε σχολιασμό της είδησης προχώρησε το πρακτορείο Reuters το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης γεγονός που έχει τροφοδοτήσει την οργή και τα «τυφλά» χτυπήματα κατά τραπεζών, με τους Έλληνες πολίτες να φέρονται κατά της πολιτικής τάξης που έχει φέρει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.
H Huffington Post επισημαίνει ότι οι επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών είναι ένα συχνό φαινόμενο για τη χώρα, ωστόσο «χτύπημα» σε εμπορικό κέντρο μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά.
 
Και στο γερμανικό Τύπο η είδηση φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα με την Bild να αναφέρει ότι οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής στρέφουν τις έρευνές τους προς όλες τις κατευθύνσεις.