Κατά της εμμονής της Γερμανίας για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, η οποία «καταστρέφει χώρες όπως η Ελλάδα η Πορτογαλία και η Ισπανία», τάσσεται ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Heiner Flassbeck. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο επικεφαλής ο άνθρωπος που έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, καθώς και υφυπουργός Οικονομικών των περίοδο 1998-99 υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που ακολουθεί η χώρα, «συρρικνώνει την ελληνική οικονομία», ενώ αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανάπτυξη το 2013, τόνιζει:

«H Ελλάδα δεν είναι κοντά στο δρόμο της ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν θετικά κίνητρα και δε βλέπω κανένα θετικό κίνητρο, αντιθέτως, η όλο και βαθύτερη ύφεση βυθίζει στην ανασφάλεια και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου οι οποίες δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

Παράλληλα, ο κ.Flassbeck έκανε λόγο για συντηρητικές και στενόμυαλες πολιτικές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι Βρυξέλλες και κάποιες πρωτεύουσες είναι πεπεισμένες πως όσο περισσότερο πόνο αισθανθεί κανείς τόσο καλύτερα θα νιώσει αργότερα. Δυστυχώς όμως δεν αληθεύει οικονομικά. Μια καταρρέουσα οικονομία δεν διαθέτει κάποιο φυσικό πάτο που θα πιάσει και στη συνέχεια θα ανακάμψει αυτόματα. Αλλά ακόμα κι αν πιάσει πάτο χρειάζεται πολύς χρόνος για να επανέλθει και το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής. Πώς θα επιβιώσει πολιτικά μια χώρα μέσα από μια τέτοια δοκιμασία, χωρίς να καταστραφεί η δημοκρατία».

Ο κ. Flassbeck σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη και την ενεργοποίηση του εταιρικού τομέα με την αύξηση των μισθών και των εταιρικών φόρων, τονίζοντας ότι «το να βασιστούμε στην προθυμία άλλων χωρών να συσσωρεύσουν όλο και περισσότερο χρέος, όπως έκανε η Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν αποτελεί πλέον λύση για την Ευρώπη».

Τέλος, ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να αλλάξει την τρέχουσα χάραξη οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, απαντά: «Mια καινούργια και βαθιά οικονομική ύφεση, που είναι ενδεχόμενο να συμβεί το 2013, θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων. Μπορεί να είμαι ακόμα αφελής, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι η πολιτική της λιτότητας μπορεί να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».