Επιφυλάξεις όσον αφορά στη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο εμφανίζονται γερμανοί πολιτικοί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Είμαστε ενωμένοι με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά δεν υπάρχει καμία σαφώς συμφωνημένη διαδικασία για χρηματοπιστωτική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που να εφαρμόζεται στην Κύπρο», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ο Ράινερ Μπρούντερλε, ηγετικό στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Το FDP μοιράζεται την εξουσία με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Αγκελα Μέρκελ και ο Μπρούντερλε είναι υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: χωρίς την εισαγωγή αποτελεσματικών ελέγχων στο «ξέπλυμα» χρήματος και επειγόντως αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται ούτε καν να συζητάμε για χρηματοπιστωτική βοήθεια», σημείωσε.

Μέλη του CDU είναι επίσης επιφυλακτικά σχετικά με τη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο, συνεχίζει το πρακτορείο. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πει πως η Γερμανία δεν θα πρέπει να βιαστεί να λάβει μια απόφαση.

Η κ. Μέρκελ χρειάζεται την υποστήριξη όχι μόνο των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (SPD) προκειμένου να περάσει μια συμφωνία από την Μπούντεσταγκ.

Ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Μέρκελ για την καγκελαρία στις εκλογές και πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ τήρησε επίσης σκληρή γραμμή το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως η Λευκωσία θα πρέπει να σταθεροποιήσει τις τράπεζές της και να εκπληρώσει και άλλους όρους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters