Κοντά σε συμβιβασμό για προϋπολογισμό 908 δισ. οι «27»

 

Εάν η συμφωνία επιτευχθεί θα είναι η πρώτη φορά στην 56ετή διαδρομή της που η ΕΕ θα προχωρήσει σε μείωση του προϋπολογισμού της.

Πολύ νωρίς το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε: «Η συνεδρίαση συνεχίζεται στις 06.30 (ώρα Βρυξελλών). Εργαζόμαστε για συμφωνία».

Οι 27 ηγέτες συζητούν πλέον προϋπολογισμό 960 δισεκατομμυρίων, (από τα 993,6 δισ) ποσό που αναλογεί σε πραγματικές πληρωμές της τάξης των 908 δισ. (από τα 942,8 δισ) δηλαδή 5 δισ. λιγότερα από την πρόταση της ατελέσφορης Συνόδου του Νοεμβρίου.

Το νούμερο αφορά ουσιαστικά δεσμεύσεις πληρωμών, δηλαδή το μάξιμουμ των κονδυλίων που μπορούν να διοχετευθούν σε ένα πρόγραμμα. Το πραγματικά δαπανώμενο ποσό είναι συνήθως χαμηλότερο αφού πολλά προγράμματα αναβάλλονται ή ακυρώνονται.

«Είτε οι δαπάνες θα περιορισθούν δραστικά είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία», προειδοποίησε ο βρετανός ο πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ κάθε ένα από τα 27 μέλη μπορούν να ασκήσουν βέτο επί της απόφασης γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις εξ ορισμού οριακές.

Ευρωπαίος αξιωματούχους δήλωνε στο Reuters το πρωί της Παρασκευής: «Νιώθουμε αρκετά σίγουροι ότι ήδη υπάρχει το πλαίσιο για συμφωνία. Δεν έχει πλήρως οριστικοποθιηθεί, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει εντός της ημέρας».

Η πρόταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ως νίκη για κράτη, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, που έχουν ζητήσει με σφοδρότητα ο κοινοτικός προϋπολογισμός της επταετίας να κρατηθεί στο μίνιμουμ δυνατόν.

Αντίθετα οι φωνές που ζητούν έναν πιο σύγχρονο και ευέλικτο προϋπολογισμό που θα εστιάζεται περισσότερο στην ανάπτυξη και την ανεργία δεν φαίνεται να εισακούονται.

Οι αγροτικές δαπάνες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού, όπως δε χαρακτηριστικά σχολιάζουν γκρουπ ευρωσκεπτικιστών, η Ευρωπαίκή Ενωση «επενδύει περισσότερα στις αγελάδες παρά στους άνεργους νέους».

Αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνίας σε προϋπολογισμό επταετούς διάρκειας θα σήμαινε ότι η ΕΕ πρέπει εφεξής να κινηθεί με ετήσιουςπροϋπολογισμούς-μέθοδος πιο ακριβή και πιο περίπλοκη.

Το 2013 ο κοινοτικός προϋπολογισμός ήταν 132, 8 δισ. αυξημένος κατά 2,4% σε σχέση με το 2012. Με βάση την πρόταση που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι οι ετήσιες δαπάνες θα ήταν 129,7 δισ.

Σκληρός ο Ολάντ δεν σήκωνε καν το τηλέφωνο
Αρνήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ να παρευρεθεί στην συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ με στόχο το συμβιβασμό στην πρόταση Κάμερον για μείωση του προϋπολογισμού.

Οπως σημειώνει ο Guardian, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες έδιναν μάχη για συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο Ολάντ ηγήθηκε μίας τριμερούς μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που προφανώς αποφάσισε να αντιταχθεί στην Ντάουνινκγ Στριτ

Ο Κάμερον συνάντησε την Αγκελα Μέρκελ και τους δύο ευρωπαίους επικεφαλής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Στη συνάντηση περίμεναν και τον Φρανσουά Ολάντ για περισσότερο από μία ώρα. Οταν ο Ολάντ δεν εμφανίστηκε, ο Ρομπάι, που προήδρευε της μίνι συνόδου, του τηλεφωνούσε επανειλημμένα για να τον καλέσει στη διαπραγμάτευση.

«Ο Ολάντ δεν απαντά στο κινητό του», είπε ο Ρομπάι. «Οι Γάλλοι παίζουν σκληρά, πολύ σκληρά, περισσότερο από το Νοέμβριο»,πρόσθεσε.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να προσπαθήσουμε να συνάψουμε ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο και να υποβάλουμε την πρότασή μας στο κοινοβούλιο», δήλωσε από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ.

money.gr

 

 

Στο ποιά χώρα θα λάβει τί… μεταφέρεται τώρα το βάρος της μεγάλης διαπραγμάτευσης των 27 ηγετών στις Βρυξέλλες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014 – 2020 έπειτα από την κατ' αρχήν συμφωνία που φέρεται να υπήρξε πάνω στο συμβιβαστικό σχέδιο προϋπολογισμού του Herman Van Rompuy.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής έχουν διακοπεί προκειμένου να υπάρξει πιο αναλυτική ανάγνωση του σχεδίου και θα αρχίσουν ξανά στις 14.00 ώρα Ελλάδος. Στο διάστημα αυτό συνεχίζονται επίσης οι άτυπες διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών.

Νωρίτερα διακινήθηκαν πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να καταλήγουν σε κατ' αρχήν συμφωνία πάνω στο νέο – συμβιβαστικό – σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και το οποίο φθάνει συνολικά τα 960 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και οι 27 ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν αρχικά στο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, που καθορίζει τις κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2014 – 2020 σε 960 δισ. ευρώ και τις δεσμεύσεις πληρωμών και 908,4 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Ειδικά το δεύτερο φαίνεται να λειτουργεί συμβιβαστικά μιας και ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμενε – με δικό του σχέδιο – να μειωθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός στα 943 δισ ευρώ.

Την ίδια ώρα, μάχη προκειμένου οι χρηματοδοτικές απώλειες για την Ελλάδα στα κονδύλια και στις αγροτικές επιδοτήσεις για το διάστημα 2014 – 2020 να είναι οι μικρότερες δυνατές δίνει η ελληνική αντιπροσωπεία. Κατά την επταετία 2007 – 2013, η χώρα μας έλαβε περίπου 20,4 δισεκατομμύρια από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, ποσό που προβλέπεται να μειωθεί έως και τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το "θρίλερ"

Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της ΕΕ μελετούσαν με προσοχή την τελευταία  πρόταση Rompuy πριν καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων.

"Έχουμε το χαρτί! Ώρα να κρίνουμε κάποιους αριθμούς”, έγραψε στο twitter ο Alexander Stubb, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας.

Ακόμα κι αν όλοι η ηγέτες συμφωνήσουν σε ένα όριο δαπανών, πρέπει να αποφασίσουν σε ποιους τομείς θα γίνει αυτό – από τις αγροτικές επιδοτήσεις (εκεί είναι που θέτει σθεναρό βέτο η Γαλλία) μέχρι τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός καταλαμβάνει μόνο το 1% της  παραγωγής του μπλοκ και τα πραγματικά οικονομικά περιθώρια προς συζήτηση ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτό το ποσοστό, ειδικά  αφού διαιρείται σε 27 χώρες για μια επταετία.

Εντούτοις, σε καιρό οικονομικής κρίσης – όταν ακόμα και οι πλούσιες χώρες κόβουν δαπάνες και οι φτωχότερες εξαρτώνται από τις επενδύσεις πιο πολύ από ποτέ – η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι ευαίσθητη.

"Η ΕΕ δεν θα πρέπει να ξεφύγει από τις πιέσεις για περικοπή δαπανών, αλλά θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δαπανούμε χρήματα με σωφροσύνη”, ανέφερε ο κ.Cameron προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση όπως η Ελλάδα προειδοποίησαν ότι εάν περικοπούν κονδύλια από την ΕΕ, οι οικονομίες τους θα πιέζονταν ακόμη περισσότερο.

“Θέλουμε έναν σύγχρονο κοινοτικό προϋπολογισμό”, είπε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz. "Εξ όσων μπορούμε να πούμε, η πρόταση που πέφτει στο τραπέζι θα μπορούσε να είναι κάτι τελείως διαφορετικό, δηλ. το πιο οπισθοδρομικό οικονομικό πλαίσιο στην ιστορία της ενωμένης Ευρώπης”.   

"Είμαι έτοιμος να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των εργατών μας, των αγροτών μας, των τριών επαρχιών μας”, είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός Elio Di Rupo. "Είμαι αποφασισμένος να κάνω τη φωνή του Βελγίου να ακουστεί”.

Όπως αναφέρει  η WSJ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν αξιωματούχοι που εκφράζουν φόβους ότι η τελική συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμα και κατά έναν χρόνο, καθώς πολλές πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο θα στρέψουν την προσοχή τους στις εκλογικές τους αναμετρήσεις.  Αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε να αποβεί πολύ πιο δαπανηρή για πολλά κράτη – μέλη και δεν θα επέτρεπε τη χάραξη μακροπρόθεσμης πολιτικής, όπως είναι τα έργα υποδομής.

protothema.gr