Της Μαρίνας Μάνη

Από τον μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας η Ελλάδα θα λάβει περίπου 14,5 δισ. ευρώ – δηλαδή μισό δισ. επιπλέον από το ποσόν που αρχικά είχε συζητηθεί.

Σε αυτό το ποσό πρόστιθενται 1,8 δισ. ευρώ για αγροτικά αναπτυξιακά σχέδια. 

Την ανακοίνωση έκανε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι, στο τέλος, το ελληνικό «πακέτο» θα ανέβει στα 16,3 δισ. ευρώ συν 2 δισ. ευρώ.

 Πώς; Οπως είπε, έγινε δεκτή η τροπολογία που υποστήριξε η ελληνική πλευρά να υπάρξει αναθεώρηση (προς τα πάνω) του ποσού λόγω κρίσης και συμμετοχής της χώρας σε οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης. Αυτή η αναθεώρηση επιτρέπει να προστεθούν άλλα 2 δισ. ευρώ στο πακέτο των 16,3 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι αυτά τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν μετά το 2016.

Επιπλέον, η χώρα θα ενταχθεί στο ειδικό ταμείο χρηματοδότησης πολιτικών απασχόλησης σε χώρες όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25% -κι ως γνωστόν το «δικό» μας ποσοστό ξεπερνά το 50%.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση καθώς οι αρχικοί υπολογισμοί για την κατανομή του νέου ΕΣΠΑ στις χώρες μέλη είχαν γίνει με βάση τα ΑΕΠ του 2009 –πολύ πριν τις χτυπήσει η κρίση. Σ΄αυτή την παράμετρο στήριξε τις ενστάσεις της η ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας στοιχεία για την δραματική υποχώρηση του εγχώριου ΑΕΠ μέσα στην τελευταία τριετία.

ΥΠΑΝΥΠ: Πώς θα διανεμηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Το επόμενο ΕΣΠΑ (2014 -20) αντί για 12 -14 δισ. ευρώ που μέχρι πρότινος αναμενόταν τελικά σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης θα φέρει στη χώρα 18,4 δισ. ευρώ (το σημερινό ΕΣΠΑ που διαρκεί έως και φέτος φτάνει τα 20,1 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η μερίδα του λέοντος, 6,31 δισ. ευρώ, θα πάει σε λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, 3,4 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στο ταμείο Συνοχής (έργα υποδομών, ύδρευσης κ.τ.λ.) και 2,5 δισ. ευρώ στις πλέον «ανεπτυγμένες» περιφέρειες, δηλαδή σε αυτές που έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου.

Το πακέτο διαμορφώνεται ως εξής: 

– 14,5 δισ. ευρώ είναι η «βασική» χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

– Επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα δοθούν στη συνέχεια λόγω της αναθεώρησης του κριτηρίου ανάπτυξης από το 2010 και μετά (σημειώνεται ότι οι κοινοτικοί κανονισμοί προβλέπουν πως τα λεφτά μοιράζονται με βάση ΑΕΠ της τριετίας 2007 -2009 το οποίο για την Ελλάδα είναι πλέον εντελώς παρωχημένο).

– Ακόμα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθεί για επενδύσεις με στόχο την αγροτική ανάπτυξη (αγροτουρισμό).

Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο , οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπουν σημαντικές διευκολύνσεις για την υλοποίηση του επόμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) και την επιτάχυνση της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας. 

Πέρα από το σημαντικό οικονομικό όφελος που προκύπτει για την Ελλάδα, με την αύξηση των πόρων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής, με τις σημερινές αποφάσεις υιοθετείται σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων, που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά την υλοποίηση των προγραμμάτων. 

Το υπουργείο αναφέρει ότι:

• Προβλέφθηκε για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτ. Μακεδονίας σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%), σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% και 60% αντίστοιχα).

• Δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα.

• Για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων (1,5% τον πρώτο χρόνο, 1,5% το δεύτερο και 1% τον τρίτο αντί για 1%, 1% και 1% αντίστοιχα).

• Μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, ο ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση, για το σύνολο των παρεμβάσεων.

• Ο αρχικά προβλεφθείς κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά ένα χρόνο, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

 

Πηγή:www.capital.gr