ΟΛΟΗΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ & ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

Αγαπητοί Αδελφοί 

Σας συγκάλεσα σε αυτό το εκκλησιαστικό συμβούλιο, όχι μόνο  με βάση  τρεις κανόνες Της Εκκλησίας(που διέπουν την λειτουργία της), αλλά και για να σας μεταφέρω μια απόφαση μείζονος σημασίας για την ζωή της Εκκλησίας.

Έχοντας επανειλημμένως εξετάσει την συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω  βεβαιωθεί ότι οι δυνάμεις μου, εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας μου, δεν επαρκούν πλέον για την επαρκή  άσκηση των καθηκόντων μου ως διάδοχος της Εκκλησίας στο θρόνο του Αποστόλου Πέτρου

Γνωρίζω καλά ότι αυτή η αποστολή (σ.σ. της Διαποίμανσης της Εκκλησίας) , λόγω του σημαντικού πνευματικού χαρακτήρα της, πρέπει να εκτελείται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά με προσευχή και θυσία.

Ωστόσο, στον σημερινό κόσμο, με τις ταχύτατες αλλαγές και με τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα, προκειμένου να κυβερνηθεί  το πλοίο της Εκκλησίας και να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο, χρειάζεται εξίσου η σωματική και η διανοητική δύναμη.

 Δύναμη η οποία τους  τελευταίους μήνες φαίνεται να με έχει εγκαταλείψει , σε σημείο που οφείλω να αναγνωρίσω την αδυναμία μου να ασκώ επαρκώς τα  καθήκοντα  που μου έχετε εμπιστευτεί.

Για αυτό τον λόγο, και με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας αυτής μου της πράξης(σ.σ της παραίτησης  από το αξίωμα του Ποντίφικα) , με πλήρη ελευθερία, δηλώνω ότι αποποιούμαι (παραιτούμαι) των καθηκόντων μου ως Επίσκοπος της Ρώμης, και  Διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, που μου εμπιστεύτηκαν οι Καρδινάλιοι στις 19 Απριλίου του 2005 και έτσι από τις 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 8μ.μ. ο θρόνος της Εκκλησίας της Ρώμης στην έδρα του Αγίου Πέτρου θα είναι κενός.

Το κονκλάβιο που θα εκλέξει νέο ποντίφικα, θα πρέπει να συγκληθεί, από αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα να το συγκαλέσουν.

Αγαπητοί Αδερφοί, σας ευχαριστώ ειλικρινά για την αγάπη και συνεργασία, με την οποία με περιβάλλατε στα καθήκοντά μου και ζητώ την συγχώρεσή σας για τα ελατώμματά μου.

Και τώρα, ας εμπιστευτούμε την Αγία Εκκλησία μας στα χέρια του ανώτερου άγιου πατέρα, Ιησού Χριστού, και ας προσευχηθούμε στην Αγία μητέρα του Θεού, Μαρία, να φωτίσει τους καρδινάλιους με την μητρική της μεσιτεία, που θα οδηγήσει  στην εκλογή του νέου Ποντίφικα.

 Όσο για μένα, εύχομαι να υπηρετήσω την Αγία Εκκλησία του Θεού στο μέλλον, με μια ζωή αφιερωμένη στην προσευχή. 

Απόδοση: Δέσποινα Συριοπούλου

ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ  ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ