Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν την πολυτέλεια να καθυστερήσουν τα βήματα προς μία πλήρη τραπεζική ένωση και πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να καταλήξουν σε ένα σαφώς ορισμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχής εκκαθάρισης τραπεζών με τα κατάλληλους μηχανισμούς πιστωτικών διευκολύνσεων, υποστήριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε έκθεση του για τα σχέδια σχηματισμού τραπεζικής ένωσης της Ευρώπη, το ΔΝΤ πιέζει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιτρέψουν στο ταμείο διάσωσης της περιοχής να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες στο βραχυπρόθεσμο μέλλον και άσκησε κριτική στις προτάσεις που θα ανάγκαζαν τα κράτη να παρέχουν εγγυήσεις (first-loss guarantees) για αυτήν την τραπεζική στήριξη.

Το Δεκέμβριο, οι 27 χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν στο σχεδιασμό ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού τραπεζών, γνωστό ως SSM, ο οποίος αρχικά είναι πιθανό να επιβλέπει μόνο τις μεγάλες ή προβληματικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Είχε αποφασιστεί επίσης να ακολουθήσει μια πρόταση το 2013 για τη δημιουργία μια ενιαίας αρχής εκκαθάρισης που θα μπορεί να παρεμβαίνει για να εμποδίζει ή να εκκαθαρίζει τις τραπεζικές πτωχεύσεις. Ωστόσο, για την ώρα οι εθνικές αρχές θα συνεχίσουν να έχουν τα δικά τους ξεχωριστά ταμεία εκκαθάρισης και ασφάλισης καταθέσεων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ όλα οι παραπάνω μηχανισμοί είναι απαραίτητοι για μία επιτυχημένη τραπεζική ένωση. "Ενα σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για αρχή θα απομάκρυνε την αβεβαιότητα, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στην πολιτική προθυμία να χτιστεί ένα ισχυρό οικοδόμημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα χρειαστεί η Ευρώπη να συμπληρώσει τα βήματα για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, ο Rishi Goyal, στέλεχος που βοήθησε να καταρτιστεί η έκθεση, είπε "ένα διάστημα 5 ετών, εκτιμώ, μοιάζει ρεαλιστικό και ως σενάριο θα ήταν αξιόπιστο για τις αγορές".

Στην έκεθση του ΔΝΤ καθίσταται σαφές ότι η αρχή εκκαθάρισης θα χρειαστεί μια "ισχυρή εντολή" για να παρεμβαίνει στις προβληματικές τράπεζες και θα χρειαζόταν επίσης μια προσυμφωνημένη οδηγία για το πως να μοιράζει το κόστος ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Στο τέλος της ημέρας, η αρχή εκκαθάρισης θα χρειάζεται να έχει στη διάθεσή της κεφάλαια ασφάλισης καταθέσεων και εκκαθάρισης, λέει το ΔΝΤ. 

Ξεχωριστά, ο διεθνής Οργανισμός απηύθυνε εκ νέου έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μην καθυστερήσουν το μέτρο που επιτρέπει στον ESM να διοχετεύει άμεσα κεφάλαια στις προβληματικές τράπεζες της περιοχής.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει πως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν η ενιαία εποπτική αρχή είναι πλήρως λειτουργική, κάτι που αναμένεται στο πρώτο μισό του 2014.