«Η κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα για μείωση μισθών, συντάξεων και αύξηση φόρων»

 

«Θα γίνει και άλλο κούρεμα, προβλέπεται. Είναι στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σας καλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.


Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός των Οικονομικών υπογράμμισε: «Έγινε κούρεμα. Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε. Έγινε κούρεμα 40 δισ., αναίμακτο, οι ίδιοι οι εταίροι μας ωθήθηκαν εκεί, γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Σας θυμίζω ότι, μετά τη δική μας διαπραγμάτευση, η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου λέει ότι όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το αποκτήσουμε φέτος, θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα».

Στη δευτερολογία του, ο υπουργός των Οικονομικών επισήμανε: «Το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, έχει και μια θετική διάσταση: Θα εξασφαλίσουμε πολύ νωρίτερα τα πλεονάσματα, που θα επέτρεπε στους εταίρους μας να μειώσουν περαιτέρω το χρέος μας. Έχετε αντιληφθεί πόσο μειώθηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών; Ότι φέτος πάμε για μηδενικό ισοζύγιο; Ότι ένα μεγάλο κομμάτι οφείλεται στη μείωση των τόκων από το κούρεμα αυτό; Το κούρεμα έχει γίνει. Άρα λοιπόν ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θα γίνει και άλλο κούρεμα, προβλέπεται. Είναι στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σας καλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά».

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων. «Μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όλοι οι συμπολίτες μας να νιώθουν το βάρος των μέτρων, που ψηφίστηκαν το Νοέμβριο αλλά πλέον γνωρίζουν ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που κλήθηκαν να σηκώσουν τόσο μεγάλο φορτίο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με μείωση μισθών, τη μείωση συντάξεων και την αύξηση φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

 
Στουρνάρας: Είπαμε για το λάθος πριν το ΔΝΤ- Τσίπρας: Λέμε καμία αστειότητα να περνά η ώρα

«Δεν περιμέναμε το ΔΝΤ να κάνει την παραδοχή για να κάνουμε διορθώσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή επαναλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του Ιουλίου προκειμένου να αντικρούσει την κριτική που του άσκησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται την παραδοχή του ΔΝΤ για τον λάθος πολλαπλασιαστή στον υπολογισμό της ύφεσης.

Ο υπουργός, εξήγησε ότι το θέμα του πολλαπλασιαστή το είχε θέσει ήδη από το καλοκαίρι με αποτέλεσμα «στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τους είπα ότι συμφωνώ με τους στόχους θεωρώ όμως ότι τα μέτρα που επιβάλλονται είναι παραπάνω από ότι χρειάζονται και έγινε δεκτό. Τον Ιούλιο λοιπόν πετύχαμε: κούρεμα χρέους,  διόρθωση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος καθώς τους  είπαμε ότι η ύφεση εξελίσσεται χειρότερα από τις προβλέψεις και ζητήσαμε να προσαρμοστεί ανάλογα ο στόχος του ελλείμματος. Απαιτήσαμε και πήραμε ρήτρα θετικής απόκλισης ότι δηλαδή αν πάμε καλύτερα το 70% της καλυτέρευσης να δοθεί με μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Πήραμε 2 χρόνια παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή όταν πολλές πτέρυγες της βουλής έλεγαν ότι δεν θα πάρουμε τίποτα. Δεν περιμέναμε το ΔΝΤ να κάνει την παραδοχή για να κάνουμε διορθώσεις».  Τόνισε ακόμα πως στο πρόσφατο γιούρογκρουπ ζήτησε κοινή δήλωση για την παραδοχή του λάθους στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης «αλλά δυστυχώς δεν την πήρα».

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον υπουργό «μνημονιακότερο του μνημονίου» και επισήμανε ότι «αυτά που μας λέτε τα έλεγε και ο κ. Παπακωνσταντίνου την ώρα που έκρυβε τα στικάκια». Αναφορικά δε με το πρόσφατο γίουρογκρουπ είπε ότι «το θέμα το θέσατε όπως ο λαγός στο λιοντάρι που στο τέλος του απαντάει : “λέμε και καμιά αστειότητα για να περνά η ώρα”»!

 
Στουρνάρας «Η πολιτική βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ ραγίζει…»

Πάντως ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι παραμένει αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων».

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «Η πολιτική βαβέλ που σχεδιάζει ραγίζει υπό το βάρος των πολυφωνιών των στελεχών του» και πως «δεν επιθυμεί γιατί δεν τον συμφέρει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και προσπαθεί να απαξιώσει τις θυσίες των πολιτών».

Υπερασπίστηκε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του κ. Γιώργο Μέργο τονίζοντας ότι «τα λόγια του διαστρεβλώθηκαν με θανάσιμο τρόπο και υφίσταται την βία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ « και πρόσθεσε ότι «το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την απάντηση του κ. Ολι Ρεν στον κ. Χουντή. Την διαστρέβλωσε. Πάτησε όμως σε νάρκη καθώς ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν έβγαλε ανακοίνωση που αναφέρει ότι ποτε δεν μίλησε για μείωση μισθών».

Αλ. Τσίπρας «έχετε παραδοθεί στην Μέρκελ»

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον υπουργό λέγοντας ότι «Είστε μνημονιακότερος του μνημονίου αλλά αυτή η πολιτική έχει αποτύχει. Πως είναι δυνατόν να παραδέχονται το λάθος οι σκληρότεροι υποστηρικτές του μνημονίου και να μην το παραδέχεστε εσείς. Να το λένε κάποιοι εκ των δανειστών και όχι ο δανειζόμενος;» ενώ  πυρά έστειλε και προς το Μέγαρο Μαξίμου αναφέροντας ότι «Ο Σαμαράς ανέλαβε την υιοθεσία προγράμματος θα αναλάβει και την αποτυχία».

Τέλος, υποστήριξε ότι η δήλωση Μέργου αποτελεί «παραδοχή προθέσεων. Δώσατε σήμα στο ΣΕΒ ότι μετά το 2014 θα πέσουν και άλλο οι μισθοί. Η τραγωδία όμως είναι ότι η ανταγωνιστικότητα δεν θα αυξηθεί γιατί δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς γιατί έχουμε άνοδο του κόστους χρήματος και του κόστους ενέργειας. Η λύση είναι το αντίθετο απο όσα κάνετε».

 «Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά από την πρώτη ημέρα με πράξεις και έργα και όχι με λεονταρισμούς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής, αντικρούοντας τις κατηγορίες του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τη συζήτηση για την παραδοχή του «λάθους» από το ΔΝΤ.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Στουρνάρα να υπεραμύνεται των χειρισμών της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα του «λάθους» του ΔΝΤ, αλλά και γενικότερα στο πεδίο της οικονομίας, και τον κ. Τσίπρα να τον κατηγορεί ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε.
 
Διαμαρτυρία Αλ. Τσίπρα για την απουσία του Αντ. Σαμαρά από την «ώρα του πρωθυπουργού»

Τη διαμαρτυρία του για την απουσία του πρωθυπουργού από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά την «ώρα του πρωθυπουργού», διατύπωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η επί της ουσίας συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του με θέμα τη δημόσια ομολογία στελεχών του ΔΝΤ περί «λάθους» στον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, στην οποία απαντά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

 

 
Ο κ. Τσίπρας είπε πως η σημερινή είναι η όγδοη επίκαιρη ερώτηση, που απευθύνει ο ίδιος στον πρωθυπουργό, ενώ συνολικά ο κ. Σαμαράς δεν έχει απαντήσει σε 30 ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων, που κατατέθηκαν σε επτά μήνες. «Κατανοώ τις δυσκολίες του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αυτό όμως συνιστά απόδειξη ήττας» είπε. Πρόσθεσε δε: «Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά αφορά και τους υπουργούς». Ανέφερε ότι από 950 επίκαιρες ερωτήσεις που κατατέθηκαν σε επτά μήνες, έχουν απαντηθεί 459, κάτι που «συνιστά είναι αρνητικό ρεκόρ», και πάντως -επισήμανε- το αν θα απαντούν, είναι θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτό μπορεί να μην αφορά τον κ. Στουρνάρα, όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι εκλεγμένος, παρά διορισμένος από τον πρωθυπουργό. Κάλεσε δε το προεδρείο υπό τον Γιάννη Τραγάκη να του απαντήσει αν κρίνει πως «το να λιποτακτεί ο πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική μάχη τιμά την κοινοβουλευτική διαδικασία» και ζήτησε «να καταργηθεί η ώρα του πρωθυπουργού» εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει.
 
Πηγή
 
Σχετικά άρθρα