Η απόφαση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να προτείνει στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, να αναλάβει σύντομα τα καθήκοντα Ανώτερου Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και παράλληλα του μέλους της Εκτελεστικής Διοίκησης του Οργανισμού, συνιστά αναγνώριση της μακρόχρονης και επιτυχημένης πορείας του στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ελλάδας και μας γεμίζει ικανοποίηση. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1 δισεκατομμυρίου ($1,3 δισεκατομμύρια), μέσω 2.400 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €54 εκατομμύρια ($69 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το Κέντρο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος»

Από τη νέα του θέση, ο κ. Κασκαρέλης, με την ευρύτατη εμπειρία και τις διεθνείς επαφές του, θα μπορέσει, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στο εκτεταμένο και πολύπλοκο έργο του Ιδρύματος τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε:

«Λυπάμαι που χάνω έναν άριστο συνεργάτη, ο οποίος υπηρέτησε τη διπλωματική υπηρεσία και τα συμφέροντα της Ελλάδας, με αφοσίωση, αξιοπρέπεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα στα 38 χρόνια της προσφοράς του. Η Διπλωματική Υπηρεσία χάνει ένα από τα πλέον άξια και ικανά στελέχη της. Όμως η επιλογή του από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με γεμίζει ικανοποίηση, καθώς είμαι βέβαιος ότι από τη νέα του θέση θα μπορέσει να συμβάλει ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνας της Ελλάδος, να ξαναβρεί η χώρα μας τη θέση που της αξίζει στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα και να βγει από τη δύσκολη αυτή συγκυρία στην οποία την έχει οδηγήσει η κρίση.»