Στα επιτεύγματα της πενταετούς διακυβέρνησής του αλλά και στην πικρία που νοιώθει αφενός για το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί αφετέρου για την μη επίτευξη λύσης στο κυπριακό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο 20λεπτο αποχαιρετιστήριο διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό.

«Η μεγαλύτερη πικρία», τόνισε, «σχετίζεται με το τραγικό ατύχημα στο Μαρί, το οποίο προκάλεσε σε μένα και την οικογένειά μου αγωνία, άγχος και βαθιά θλίψη για το χαμό ανθρώπινων ζωών. Θέλω και τώρα για μια ακόμα φορά να εκφράσω τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού τόνισε ότι δεν κατέστη εφικτή «παρά τις συνεχείς και δημιουργικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε. Η Τουρκία, δυστυχώς, συνέχισε με την παρελκυστική και αδιάλλακτη πολιτική της να εμποδίζει την επίτευξη λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κατατρεγμό και την «ισοπεδωτική κριτική» που δέχθηκε η κυβέρνηση του, εκφράζοντας την άποψη ότι η αξία του συνολικού κυβερνητικού έργου, «όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από την ισοπεδωτική κριτική, θα αναδειχθεί και θα αναγνωριστεί». «Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε λάθη και ότι δεν είχε παραλείψεις» διευκρίνισε πάντως.

Ο πρόεδρος επανέλαβε ακόμη ότι «η Κύπρος είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος» και ότι «η Κύπρος δεν θα ήταν υποχρεωμένη να προσφύγει στο Μηχανισμό αν οι κυπριακές τράπεζες δεν ήταν εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία.»

Ανάμεσα στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του, ο Δημήτρης Χριστόφιας προέβαλε μεταξύ άλλων τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα του φυσικού αερίου και στην ανάπτυξη των καλών διμερών σχέσεων με τη Μόσχα και την αύξηση των κοινωνικών παροχών.

Κάλεσε τέλος τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, τονίζοντας πως η λύση στα προβλήματα δεν είναι η αποχή αλλά η συμμετοχή.

Δείτε αποσπάσματα την ομιλία του κ. Χριστόφια

The YouTube ID of w10G50MYzyk&feature=player_embedded is invalid.

The YouTube ID of XiaZql8NoSg&feature=player_embedded is invalid.