Εν μέσω της δεινής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρας τους, οι κύπριοι πολίτες προσέρχονται αύριο στις κάλπες για την εκλογή του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά το κυπριακό δεν κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία και επίσης για πρώτη φορά απερχόμενος πρόεδρος -ο Δημήτρης Χριστόφιας- δε διεκδικεί επανεκλογή, ενώ υπάρχει και ρεκόρ υποψηφίων, οι οποίοι ανέρχονται στους 11.

Πρόκειται για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, τον Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, τον Γιώργο Λιλλήκα, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ και τους Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιο Χαραλάμπους, Λάκη Ιωάννου, Μακαρία 'Αντρη Στυλιανού, Λουκά Σταύρου, Σόλωνα Γρηγορίου, Ανδρέα Ευστρατίου και Κώστα Κυριάκου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι οι τρεις πρώτοι με τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει προβάδισμα. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.

Το πολίτευμα της Κύπρου είναι Προεδρική Δημοκρατία, στην οποία ο πρόεδρος είναι αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης. Η τελευταία δεν χρειάζεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και δεν υπάρχει περιορισμός θητειών.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα η χώρα θεωρείται ως ενιαία περιφέρεια και ο υποψήφιος ο οποίος παίρνει το 50% + 1% ψήφο εκλέγεται πρόεδρος.

Σε περίπτωση που υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι και κανένας δεν συγκεντρώσει 50% + 1% , τότε οι δύο επικρατέστεροι πάνε σε δεύτερο γύρο, μια βδομάδα μετά, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Μέχρι σήμερα πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας διετέλεσαν:
1. Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (1959 – 1977)

2. Σπύρος Κυπριανού (1977 – 1988)

3. Γιώργος Βασιλείου (1988 – 1993)

4. Γλαύκος Κληρίδης (1993 – 2003)

5. Τάσσος Παπαδόπουλος (2003 – 2008)

6. Δημήτρης Χριστόφιας (2008 – η θητεία του θα λήξει με την ορκωμοσία του νέου προέδρου)

Δ. Χριστόφιας: Έκανα ό,τι καλύτερο για την Κύπρο

Ο κ. Χριστόφιας, κάνοντας χθες την αποτίμηση της πενταετούς θητείας του, δήλωσε ότι αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά.

«Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα τα προβλήματα και τις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά. Και θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά διότι έκανα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ό,τι μπορούσα για να πετύχω το καλύτερο για την Κύπρο μας», υπογράμμισε.

Ακόμα είπε ότι νιώθει μεγάλη πίκρα, γιατί δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα της ζωής του για την επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο πρόσθεσε πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του καθώς «έκανε με το παραπάνω ό,τι περνούσε από το χέρι του και όλοι διεθνώς αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο απερχόμενος πρόεδρος σημείωσεβότι η Κύπρος είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλά μέτρα για να την αντιμετωπίσει κρίση.

«Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μεγάλων κυπριακών τραπεζών υποχρέωσε την κυβέρνηση να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, τον οποίο, «προσπαθήσαμε πάρα πολύ να αποφύγουμε», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ