Υπό καθεστώς κρίσης και με αντιφατικά συναισθήματα οι πολίτες της Κύπρου προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή προκειμένου να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Κύπρου, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης αλλά και αδιεξόδων. Οι εκλογές αυτές έχουν δύο σφραγίδες: η μία αφορά την τραγωδία στο Μαρί, η οποία σκίασε την πολιτική ζωή του νησιού και απαξίωσε σε μεγάλο ποσοστό τη διακυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια. Η δεύτερη σφραγίδα αφορά τον εντοπισμό και την έναρξη των διαδικασιών εξόρυξης των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανατολικά-νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου, που υπόσχονται ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για την Κύπρο.
Ενώ το πολιτικό ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται σε κατάσταση «υπνώσεως» λόγω και της προεκλογικής διαδικασίας, η Κύπρος φέρεται, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, να επαναφέρει στην εξουσία τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το ιστορικό κόμμα της Κεντροδεξιάς -με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη-, και να τιμωρεί το επίσης ιστορικό ΑΚΕΛ, το οποίο διαχειρίστηκε την τραγωδία στη ναυτική βάση του Μαρί αλλά και τη μεγάλη κρίση του τραπεζικού συστήματος, που προκάλεσε και την οικονομική κατάρρευση του νησιού.
Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου από τη μια αποζητά την υπογραφή ενός μνημονίου με τους εταίρους της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, από την άλλη όμως αντιμετωπίζει τη σοβαρή επιφυλακτικότητα κυρίως της Γερμανίας, η οποία σε ανύποπτο χρόνο αλλά για ευνόητους λόγους εφηύρε το ζήτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τις κυπριακές τράπεζες προκειμένου να μπλοκάρει το μνημόνιο αυτό.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας αποχωρεί από το πολιτικό σκηνικό απογοητευμένος, όπως δήλωσε και ο ίδιος, και πικραμένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την Κύπρο οι Ευρωπαίοι εταίροι της. Ο Νίκος Αναστασιάδης, από την άλλη, άνθρωπος διαλλακτικός και εξαιρετικά προσεκτικός ως προς τις διεθνείς ισορροπίες, αναμένεται να υποστεί το βάρος της υπογραφής ενός μνημονίου το οποίο θα αλλάξει την εικόνα της κοινωνίας της Κύπρου – κυρίως όσον αφορά τον βεβαρυμένο και εξαιρετικά καλά αμειβόμενο δημόσιο τομέα.
Πικρία Χριστόφια
Στα επιτεύγματα της πενταετούς διακυβέρνησής του αλλά και στην βαθιά απογοήτευση που νιώθει αφενός για το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί και αφετέρου για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό αναφέρεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο 20λεπτο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό. «Η μεγαλύτερη πικρία» επισημαίνει «σχετίζεται με το τραγικό ατύχημα στο Μαρί, το οποίο προκάλεσε σε μένα και στην οικογένειά μου αγωνία, άγχος και βαθιά θλίψη για το χαμό ανθρώπινων ζωών. Θέλω και τώρα, για μια ακόμα φορά, να εκφράσω τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».
Εξίσου αρνητικά είναι τα συναισθήματά του για το ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα της ζωής του: την επίλυση του Κυπριακού. «Κι αυτό παρά τις συνεχείς και δημιουργικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε. Η Τουρκία, δυστυχώς, συνέχισε με την παρελκυστική και αδιάλλακτη πολιτική της να εμποδίζει την επίτευξη λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ» προσθέτει στο διάγγελμά του ο πρόεδρος.
Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι θα ήταν λάθος να αλλάξει η γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό. Εκτιμά πως ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται επάνω στην ίδια βάση για τη λύση και να μην ακυρώσει τις υπάρχουσες συγκλίσεις, αφού, όπως τονίζει, «η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα βγουν από τη δύσκολη θέση όπου βρίσκονται και το Κυπριακό θα πισωγυρίσει».
Επαναλαμβάνει, επίσης τη θέση του ότι «η Κύπρος είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος» και επισημαίνει ότι η χώρα δεν θα ήταν υποχρεωμένη να προσφύγει στον μηχανισμό αν οι κυπριακές τράπεζες δεν ήταν εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας επισημαίνει πως σε ένα πολύ αντίξοο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και σε συνθήκες -κατά την έκφρασή του- πρωτόγνωρες, που από ένα χρονικό σημείο και μετά άγγιζαν τα όρια του κατατρεγμού, η κυβέρνησή του κατάφερε να παραγάγει πλούσιο και πολυσχιδές έργο.
Ανάμεσα στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του, ο Δημήτρης Χριστόφιας προβάλλει τις κινήσεις της Κυβέρνησης στο θέμα του φυσικού αερίου και στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων με τη Μόσχα, την αύξηση των κοινωνικών παροχών, την επίλυση του υδατικού προβλήματος, την εφαρμογή ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, τη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ίδρυση νομικής και ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την αναβάθμιση του τομέα της υγείας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών.
Επισημαίνει, παράλληλα, πως στις δυσκολίες έχει μάθει να σηκώνει το κεφάλι ψηλά και όχι τα χέρια. «Έτσι έμαθα, αυτό έκανα μια ζωή και αυτό θα συνεχίσω να κάνω» προσθέτει.
Καλεί, τέλος, τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και τονίζει ότι η λύση στα προβλήματα δεν είναι η αποχή, αλλά η συμμετοχή.Προβάδισμα Αναστασιάδη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΡΙΚ δείχνει ορατό το ενδεχόμενο νίκης του κ. Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.
Στην πρόθεση ψήφου για τον 1ο γύρο χωρίς αναγωγή:
Νίκος Αναστασιάδης: 38%Σταυρός Μαλάς: 23,7%
Γιώργος Λιλλήκας: 19,7%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 15,8%
Προβάδισμα του Γιώργου Λιλλήκα έναντι του Σταύρου Μαλά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εκλογές-θρίλερ μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Γιώργου Λιλλήκα στον δεύτερο γύρο καταγράφει μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας Pulse Market Research. Η παγκύπρια έρευνα, σε δείγμα 2031 πολιτών, διενεργήθηκε προ ημερών για το εκλογικό επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα.
Χρήσιμα στοιχεία για τις εκλογές
Έτοιμα είναι όλα για τις εκλογές της Κυριακής, όπως δήλωσε ο γενικός έφορος εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης, υπενθυμίζοντας ότι κάθε προεκλογική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί απόψε τα μεσάνυχτα.
Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται στις 545.180, στον δε ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων περιλαμβάνονται 311 ψηφοφόροι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και 40 σε πόλεις του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε ο γενικός έφορος εκλογής, οι νέοι ψηφοφόροι επέδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους σε σχέση με το 2008 και έφτασαν στις 12.700, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30%.
Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει στις 07.00 και θα ολοκληρωθεί στις 18.00, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι. Ο κ. Ασσιώτης δήλωσε ότι η διαλογή και η καταμέτρηση θα γίνουν στα εκλογικά κέντρα αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, γύρω στις 20.00 αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.
Η τραγωδία στο Μαρί και το πόρισμα-κόλαφος
Ένα πόρισμα-κόλαφος για την τραγωδία στο Μαρί έμελλε να πλήξει καίρια το πολιτικό προφίλ του πρόεδρου Χριστόφια, στον οποίο αποδόθηκε μεγάλο μέρος ευθύνης για το δυστύχημα. Το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της τραγωδίας στο Μαρί έκανε λόγο για σαφείς προσωπικές και θεσμικές ευθύνες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Ευθύνες ως προς τις αποφάσεις του για την έλευση, την αποθήκευση και την παρακράτηση του φορτίου, καθώς και για τον χώρο που επιλέχθηκε ως ο πιο κατάλληλος για αποφυγή δολιοφθοράς.
Οι αρμόδιες αρχές αποφάνθηκαν ότι η κυπριακή πολιτεία επέδειξε αμέλεια και εγκληματική αδιαφορία.Στο πόρισμα αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος γνώριζε επαρκώς για την επικινδυνότητα του φορτίου από τον Φεβρουάριο του 2009. Μετά από τη συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2011, έπρεπε να ήταν κατανοητό σε όλους ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε επικίνδυνο σημείο. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα με εισηγήσεις ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Εξωτερικών, όμως, δεν άφησε τους εμπειρογνώμονες να έρθουν στην Κύπρο, επικαλούμενος πολιτικούς λόγους».
Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά αυτής της ανείπωτης τραγωδίας, που συγκλόνισε τον Ιούλιο του 2011 το νησί της Αφροδίτης. Η έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό της Κύπρου είχε προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων – ανάμεσά τους και ο τέως αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου και διοικητής της ναυτικής βάσης πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης.