H ελληνική οικονομία δείχνει να προσαρμόζεται στα μέτρα λιτότητας, κάτι που δεν φαίνεται μόνο από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και από την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο το Reuters.

Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι το 2012 πουλήθηκε μόνο μία καινούργια Ferrari στην Ελλάδα, ενώ το 2007 είχαν πουληθεί 21 καινούργια και 37 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της ίδιας εταιρείας.

Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των εισαγωγών καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις στενάζουν από την κρίση, ωστόσο υπάρχει και μία ένδειξη ότι αλλάζει ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας αναφέρει πως ο ρυθμός προσαρμογής ήταν εντυπωσιακός την περασμένη χρονιά.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σημείο-κλειδί για την ανταγωνιστικότητα μίας οικονομίας και αποτελεί σαφή ένδειξη για το αν ζει βάσει των δυνατοτήτων της. Και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σαφή βελτίωση στο συγκεκριμένο επίπεδο, κυρίως χάρη στη μείωση των εισαγωγών.

Οπως επισημαίνει, επίσης, το πρακτορείο, ο τουρισμός δεν έχει βοηθήσει σημαντικά τη χώρα, ενώ οι εξαγωγές έχουν σημειώσει σχετικά μικρή αύξηση (3,8%) και πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.