Και να που σήμερα έχουμε Μέσα Ενημέρωσης, αρχίζουμε να μαθαίνουμε παρασκήνιο από την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα. Και μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος να έκανε αίσθηση με τη δήλωσή του ότι δεν ήρθε να πουλήσει όπλα, ωστόσο, οι Φράγκοι δεν είναι και τόσο… κορόιδα να αφήσουν να πάει χαμένη η ευκαιρία. Έτσι, έχει ήδη αρχίσει να διακινείται η πληροφορία ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για τη μίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών «Fremm» και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου «Atlantique». Η ενοικίαση φυσικά προβλέπει και την ουσιαστική αγορά τους αφού θα γίνει με τη μέθοδο του leasing έτσι ώστε να μην καταγραφεί ως κατ’ ευθείαν αγορά όπλων.

Έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλεστεί ότι πληρώνει… μικρό μίσθωμα (τώρα πόσο μικρό είναι θα φανεί στην πορεία) και ότι δεν προχωρά σε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Από την άλλη, γαλλικές και ελληνικές πηγές συνδέουν την αγορά των φρεγατών και αεροσκαφών με την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα και την έναρξη των ερευνών για φυσικά κοιτάσματα στο Αιγαίο. Δηλαδή να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία των ελληνικών χωρικών υδάτων κατά τη διάρκεια των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ίσως να μην είναι τυχαίες οι δηλώσεις Ολάντ για την ελληνική ΑΟΖ και το ενδιαφέρον των Γάλλων για τα κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο. Με δεδομένη επίσης την απειλή της Τουρκίας σε περίπτωση που μονομερώς ανακηρυχθεί ΑΟΖ.

Δύο τινά συμβαίνουν, όποιο θέλετε παίρνετε:

1. Ή οι Γάλλοι μας πούλησαν μέσω ενοικίασης φρεγάτες και αεροσκάφη και βάζουν μπροστά την προστασία της ΑΟΖ ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

2. Ή υπάρχει μια στροφή στη γαλλική εξωτερική πολιτική που μπορεί να είναι και προαναγγελία αλλαγής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, κάτι που πράγματι θα είναι καλό για την Ελλάδα. Δηλαδή, να πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους και να πρέπει να προστατευτεί γι’ αυτό από κακόβουλους γείτονες.

Υπάρχει και η τρίτη εκδοχή: οι Ευρωπαίοι να θεωρούν κτήμα τους το Αιγαίο και τα κοιτάσματά του, ειδικά τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη. Έτσι, δίνουν όπλα για να προστατεύσουν τις «επενδύσεις» τους. Αυτό φυσικά είναι ένα σενάριο που συνδέεται με τα Μνημόνια και την εθνική μας κυριαρχία.

πηγή